Gri pasaport skandalı ve Bursa

Gri pasaport skandalı ve Bursa
17.04.2021
A+
A-

İlçe belediyeleri kullanılarak hizmet pasaportuyla insan kaçakçılığının yapıldığı skandalı ülke gündeminde yerini aldı.

Enteresan olan ise 2011 yılından itibaren konunun Avrupa’nın gündeminde olduğu ve Türk Dışişleri’nin devamlı uyarıldığıdır.

İşin iç yüzü ilçe belediyeleri meclislerinden alınan karar ve valiliğin onayı ile hizmet pasaportu (Gri pasaport) verilerek alakasız insanların Avrupa’nın herhangi bir ülkesine gitmesi ve geçici oturum alınarak geri dönülmemesi sonrasında ise iltica talebinde bulunulması.

Peki, gri pasaport nedir?

Hizmet pasaportu, askerler, sporcular, görevli kişiler için düzenlenen, yurt dışında bir hizmet veya temsil için verilen gri renkli pasaporttur. Belirli bir sürede kullanılabilen bu pasaportun süresi, ülkelerin yaptıkları ikili anlaşmalara göre belirleniyor. Süresi bittiğinde ilgili kuruma veya şubeye teslim ediliyor.

Türkiye bir haftadır gri pasaport skandalını konuşuyor ama Avrupa basınını biraz incelediğinizde gri pasaport skandalının değil, skandalların yaşandığını görüyoruz.

Avrupa basınının 2015 yılı Eylül ayında çıkan gazetelerinde, “Başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Türk Dışişleri’ni uyararak Hizmet Pasaportu’nun vizesiz geçiş hakkını kullanan alakasız kişilerin ülkede kaçak durumunda çalıştıklarını ilettiği ortaya çıktı” haberlerini görürsünüz.

Tesadüf olmasa gerek; bugün gri pasaport skandalının odağında bir resmi kurum var. Türkiye’nin Almanya Hannover Başkonsolosluğu. 2015 yılında Türkiye’yi Avrupa ülkeleri önünde zor duruma düşüren olayın iç yüzü Almanya’nın Hannover Başkonsolosluğu’na artan başvurularda ortaya çıktı. Gri pasaportla gelen vatandaşların hizmet damgalı pasaportlarını kaybettiklerini belirterek yeniden pasaport başvurusu yapmaları, Alman yetkililerinin dikkatlerinden kaçmamış ve resmi olarak uyarıda bulunulmuş.

Almanya, gri pasaport skandalı konusunda ilk adımı atan ülkelerden biri. Alman Dışişleri’nin kapsamlı araştırması sonucunda hazırladığı raporda, “Türkiye’den hizmet pasaportuyla çıkış yapanların resmi kimlikleri ve memuriyetleri bulunmadığı halde menfaat karşılığında hizmet damgalı pasaport edindikleri tespit edildi. Bu kişilerin pasaportların hizmet süresinin bitiminde iltica başvuruları olduğu da belirlendi. Son zamanlarda Avrupa ülkelerinden sınır dışı edilen ve kaçak çalıştıkları tespit edilen birçok kişinin de o ülkelere hizmet pasaportu ile giriş yaptıkları anlaşılmıştır” denilirken; Türkiye’nin Almanya Başkonsolosluğu, Alman makamlarının rahatsızlığını ve usulsüz verilen pasaportlarla ilgili Dışişleri Bakanlığı’nı bilgilendirdiği haberlere yansımış 2015 yılında.

Türkiye’de 2015-2016 yıllarında kurumların kendi personeli olmayan kişileri serbest meslek, pazarlamacı, engelli yakını, sporcu, folklorcu, dansçı, müzisyen ve kültürel etkinliklerde görevli personel gibi göstererek yurt dışı görevlendirmesi yapıldığı kayıt altına alınırken bu kişilerin pasaportları menfaat karşılığında edindiği de tespit edildi.

Dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan’ın imzasıyla illere gönderilen uyarı yazısında, “Yurt dışında ifa edilecek görevin gereği olarak resmi vazife ile yurt dışında görevlendirilecek kurum dışı şahısların görev olurlarının bakanlıkça verilmesi ve kurum dışı şahıslara il müdürlüklerinizin görevlendirme yapmaması hususunda uyarılmasını arz ve rica ederim” denilmesine rağmen gri pasaportla yurt dışı çıkışlarının devam ettiğini görüyoruz son skandallarda.

Gri pasaportla insan kaçakçılığı skandalında adı geçen belediyelerden bir tanesi de Bursa Yıldırım Belediyesi’ydi ve konuyu Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a sordum.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile yaptığım telefon konuşmasında skandalın odağındaki isim olan Bingöl Belediyesi İmar Müdürü Ali Ayrancı’nın kendilerine yurtdışı program talebinde bulunup bulunmadığıydı.

Başkan Yılmaz, “Ali Ayrancı’yı tanımam. Gri pasaport konusunda Türk ve Alman vatandaşı iş adamı Ali İhsan Topçular adında bir şahıs davetiye göndermiş ve konu 08/01/2020 tarihinde Yıldırım Belediye Meclisi’nde tartışıldı fakat talep edilenler kabul edilmedi” dedi ve Belediyenin Meclis kararını gönderdi.

Yıldırım Belediyesi’ne yapılan davet, “Çevreye yeni bir bakış, duyarlı bireyler yetiştirmek” ismiyle yapılıyor ve Bursa’dan partner olarak BİNDER (Bingöl İli Ve İlçeleri Tanıtma Dayanışma Yardımlaşma Ve Kültür Derneği) seçiliyor. Talep edilen ise tüm masraflar iş adamı Ali İhsan Topçular’a ait olmak üzere 51 kişi BİNDER derneğinden, 5 kişi Yıldırım Belediyesinden olmak üzere 56 kişi ama belediye meclisinde davet kabul edilmiyor.

Daha önce de Bursa’da gri pasaport skandalı yaşanmıştı ama valilik konuyu yakın takibe alarak pasaportları iptal etti ve gelmeyenler konusunda başlattığı çalışma sonrasında kaçanlar geri getirildi, aracı olanlar da ceza aldılar.

Hasılı kelam; 2014 yılından beridir gri pasaportla yurtdışına kaçışlar yapılıyor. Olay belki yeni gündeme geliyor ama Türk Dışişleri’nde bu konuda çok sayıda ülkeden uyarı yazıları var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.