Ormanları yakanı hukuken yakacaksın!

Ormanları yakanı hukuken yakacaksın!
30.07.2021
A+
A-

Bir ulusun uygarlık düzeyi üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıyla ölçülür, çünkü ormanlar milli servettir.

Ormanlarımızı korumak için önce vatanımızı korumayı öğrenmeliydik ama olmadı, hunharca doğanın her güzelliklerini yok etmeye çalışıyoruz.

SON İKİ GÜNDE 12 İLİMİZDE 41 ORMAN YANGINI MEYDANA GELDİ.

Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Antalya, Muğla’nın Marmaris ilçesi ile Aydın Didim’de eş zamanlı meydana gelen yangın vakalarında 4 vatandaşımız hayatını kaybederken, doğal hayatta yaşayan hayvanların çoğu telef oldu.

Yangınlar devam ediyor, devletin mücadelesi yangınları kontrol altına alınmasına yetmiyor, açıklamalarda tutarsızlıklar var, sabotaj ihtimalleri göz önünde tutuluyor ve savcılar soruşturma başlattıklarını basına açıkladılar.

Şükürler olsun!

Mesele tabiî ki çıkan yangınları en kısa zamanda söndürmek ama asıl olan yangınların çıkmasını önlemek, ormanları korumak. Yeme içmeyi severiz yeşil alanlarda, lakin işimiz bittiğinde temizlemeyi sevmeyiz. Kırık şişeler, boş asitli içecek kutuları ve çöpler.

”2021 yılında ormanlar neden önemlidir?”, sorusuna cevap aramaya devam ediyorsak daha çok yangın vakalarına şahit olacağız demektir. Vatanı korumak sadece sınırları korumakla değildir hava, su ve ormanları da korumakla sorumluyuz.

Her doğal olaydan sonra devletin yetersizliğini bir kez daha gördük, ülkemizde ormanlar genelde dağlık bölgelerde bulunuyor ve olası bir yangında manevra kabiliyeti yüksek, küçük uçaklara ihtiyacımız olmasına rağmen elde var sıfır.

1922 yılında Büyük Millet Meclisinin açılışında Atatürk nutkunda, “Gerek ziraat ve gerek memleketin servet ve sıhhati umumiyesi noktai nazarından ehemmiyeti muhakkak olan ormanlarımızı da asri tedalbir ile hüsnü halde bulundurmak, tevsi etmek ve âzami fayda temin eylemek esas düsturlarımızdan biridir” demiştir.

Cumhuriyetin ilânından sonra, Orman Umum Müdürlüğü, İktisat Vekâletine bağlı iken, 1924 yılında kurulan Ziraat, Orman ve Baytar Müdüriyeti umumiyetlerinden müteşekkil Ziraat Vekâleti bünyesi içinde yer almıştır. 1928 yılında Ticaret ve Ziraat vekâletleri birleştirilerek yeniden İktisat Vekâleti kurulduğundan, Ormanı Umum Müdürlüğü bu vekâlete bağlanmıştır. 1931 yılında ise, yeniden Ziraat Vekâleti kurulmuş ve bu vekâlete 1937 yılında çıkartılan 3204 sayılı Kanunda “Memleketin ziraat, hayvan ve orman siyasallarının tatbiki” görevleri verilmiş, 1937 yılında 3116 sayılı Orman Kanunu çıkarılmış ve Tarım Bakanlığı bünyesinde Genel Müdürlük olarak tüzel kişiliği oluşturulmuş ama ormancılık hiçbir zaman müstakil bakanlık yapılmamıştır.

Kasten orman yakan kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakan kişi müebbet hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Orman yangınlarıyla ilgili kanunlarımız yeterli olmasına rağmen kolluk kuvvetlerinin ve halkımızın ormanlarımızı koruma konusunda işbirliği içinde olmadığını söylersek abartmış olmayız.

Ormanların yok edilmesi konusunda bir başka gerçek ise vahşi imarlaşma meselesi, çoğu turistlik tesisler orman bölgelerinin içerisinde bulunuyor, tabi yazlıklar.

Bu gün sadece ciğerimiz değil insanlığımız yanıyor, milyonlarca canlı bu yangınlarda öldü ve ölüyor, yanan bölgeler eski günlerine ne zaman döndürülür veya döner mi bilinmez ama ormanlarımızı kim yakıyorsa hukuk önünde yanmalı, yoksa yangını söndürmenin bir faydası olmaz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.