AK Parti’de 2023 dengeleri

AK Parti’de 2023 dengeleri
26.02.2021
A+
A-

AK Parti, 7. Olağan kongrelerini tamamladı, sıra mart ayında yapılacak büyük kongrede… Sonrasında yeni kabine, valiler ile emniyet müdürleri kararnameleri var.

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın istifasıyla başlayan değişim son olarak İstanbul kongresiyle tamamlandı. Erdoğan, İstanbul il yönetimini bizzat kendisinin yaptığını söyledi. Erdoğan için İstanbul ve büyükşehir belediyesi olmazsa olmazı… Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaybedilmesinin tüm teşkilatlara olumsuz olarak yansıdığını en iyi Erdoğan biliyor.

Neden mi?

Belediyeler yoksa, AK Parti de yok.

Erdoğan, AK Parti’yi 2023’e hazırlarken teşkilatlardaki yaş ortalamasını da gençleştiriyor; İstanbul il teşkilatının yaş ortalamasının 39 olduğunu açıkladı. Daha önce de TBMM Grup yönetiminin değişiminde gençlere yer vermişti Erdoğan. Eski kurucu kadrolardan neredeyse kimse kalmadı diyebiliriz.

24 Mart 2021’de Ankara’da yapılacak AK Parti 7. Olağan Kongresi’nde çok fazla değişimin yaşanacağı bekleniyor. Fakat Erdoğan’ın vazgeçmediği isimler de olacaktır. Bunların başında Ömer Çelik, Binali Yıldırım ve Mehmet Özhaseki geliyor.

Erdoğan’ı zorlayacak isimler de var; bunların başında Süleyman Soylu, Hulusi Akar ve Numan Kurtulmuş geliyor. AK Parti’ye sonradan katılan milliyetçi kesimin Süleyman Soylu’nun etrafında toplandığı biliniyor, Soylu istifa ettiğinde sosyal medyada teşkilatlardaki gücünü göstermişti.

Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un kabinede Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile birlikte hareket ettiği biliniyor ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile devlet kadrolarında mücadeleleri devam ediyor. Bir başka kadro temizliği ise Berat Albayrak’a yakın isimler… İstanbul il kongresinde Erdoğan’ın bizzat yaptığı listede Albayrak’a yakın isimlerin tamamı liste dışı bırakıldı. Yeni oluşturulacak MYK listesinde bu gruplardan kimler yer alır bilinmez ama son kamuoyu anketleri eğer köklü bir değişikliğe gidilmezse AK Parti’de erimenin devam ettiğini gösteriyor. AK Parti’nin 2023 vizyonunda genç yeni yüzler en büyük kozu olacak gibi duruyor. Fakat belediyelerin kaybedildiği yerlerde AK Parti hızla erimeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cebinde bir başka liste ise yeni bakanlar kurulu.

Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine göre dizayn edilen bakanlar kurulunun başarısız olduğu artık iyice gün yüzüne çıktığından yeni bakanlıklar tahsis edileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor.

2021 Nisan ayında öncelik Maliye ve Hazine, Tarım ve Orman ile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarının ayrılması, kısacası eskiye yeniden dönüş. Bu çalışma eğer doğrusu ise 2023 seçimlerinde tekrar parlamenter sisteme geçiliyor demektir ki, Erdoğan’ın rahatlığı bundan dolayı olabilir. Aksi halde 2023‘te Erdoğan aday olamayacak.

Bu arada kimler bakan olur, kulislerde aday toto oynanıyor olsa da kimsenin yeri garanti değil. Dengelere göre bakanlıklar dağıtılacaktır.

Önümüzdeki nisan ayında kapsamlı Valiler ve Emniyet müdürleri kararnamesinin de çıkacağı ve kulislerde valiler kararnamesinin hazır olduğu konuşuluyor.

AK Parti, il ve ilçe teşkilatlarında 7. Olağan kongrelerini sorun yaşamadan tamamladı. Çünkü Erdoğan bizzat çoğu teşkilatın listesini kendisi yaptı ve kongrelere telekonferansla katıldı solanları doldurmayı başardı.

2021 Mart ve Nisan ayları hem Erdoğan, hem AK Parti için kritik aylar, yeni kadrolar ya partiyi başarı ile 2023 taşıyacak veya 2023 seçimleri yeni bir başlangıç olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.