Kurbanların basın bayramı

Kurbanların basın bayramı
26.07.2021
A+
A-

24 Temmuz; Basın Bayramı olarak bilinir, Türkiye’de ise Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kutlanırdı. Şimdilerde basının ne bayramı, mensuplarının da seyranı kaldı.

Beslenen ve fonlanan basın kuruluşlarının gündemin zirvesinde olduğu günlerde kurban ve basın bayramının kamuoyunda ne kadar etkisi oldu bilinmez ama gazeteciler ne kurban bayramını, ne basın bayramını kutlayamadılar.

Son yıllarda gazetecilik bilinçli olarak meslek olmaktan çıkarıldığı gibi algı operasyonlarında etkili bir silah olarak kullanıldı, lakin geldiğimiz finalde evdeki hesap çarşıya uymadı.

Her iktidar kendi medyasını oluşturmak ister ama gazeteci olmayıp işkembesi büyük olanlardan olursa bir avuç reklama doymaz zamanla canavarlaşırlar ve iktidara zarar vermeye başlarlar, bu gün olduğu gibi.

Aç canavarlar haline gelenler kendilerine paye verenleri dahi önce itibar suikastı sonrasında yemeye başlar. Bu sözler sizlere geçtiğimiz gün yayımlanan bir videoyu hatırlatıyor mu?

Ülkemizde sivil meslekler içinde en fazla kurban verenler gazetecilerdir. Hem kurban seçilirler, hem de cezaevleri ikinci adresleridir.

Basın özgürlüğü palavrası dünyada listelenmiş olsa da basının özgürlüğü hiçbir devletin işine gelmiyor.

Norveç, Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Hollanda basın özgürlüğünde ilk sıralardaki ülkeler.

Peki, küresel güce sahip ülkeler neredeler?

Amerika, Rusya, Çin, Almanya, Fransa ve diğerleri sonlara doğru isimlerini görebilirsiniz ve Türkiye 153. sırada…

Ayrıca Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, 2020 yılına ilişkin hazırladığı raporda, dünya genelinde 65 gazetecinin görevini yaparken öldürüldüğünü, 229 gazetecinin ise tutuklu olduğunu ortaya koydu. Raporda, Türkiye’de 67, Çin 23, Mısır 20, Eritre 16 ve Suudi Arabistan’da 14 gazetecinin tutuklu olduğuna yer verildi.

Çağdaş Gazeteciler Genel Merkezince öldürülen gazeteciler listesinin birinci sırasında 19 Mart 1905 yılında Adana cezaevinde öldürülen gazeteci, şair ve yazar Tevfik Nevzad bulunuyor. Liste öyle uzuyor ki son sıra 79’da 17 Şubat 2015 tarihinde İstanbul’da bir esnaf tarafından bıçaklanarak öldürülen NTV’den Nuh Köklü var. 1905- 2015 tarihleri arasında kayıtlara geçen toplam 79 gazeteci ülkemizde öldürülürken cinayetlerin çoğu faali meçhul olarak kaldı.

25 Temmuz 2021 günü üç meslektaş olarak toplandık, uzun uzun sohbet ettik ve sohbetimizde basın bayramından veya sansürün kaldırılışından hiç bahsetmedik. Çünkü hiç birimiz için önemi olmayan günler arasındaydı 24 Temmuz basın bayramı…

Bu yıl hem kurban bayramı, hem de basın bayramı oldukça sönük geçti. Hele basın bayramı gazetecilerin gündeminde dahi yoktu. Sosyal medyada, birkaç siyasetçi telefonlarımıza gelen birkaç kutlama mesajı hepsi o kadar.

‘Halkın doğru haber alma hakkı görevini yerine getiren lakin egemen güçlerin menfaatleri için cezaevine gönderilen ve katledilen, kurban edilen bir meslek grubunun gerçek bayramı özgürlüklerine kavuştuklarında olur’ diyeceğim ama henüz o günlere oldukça uzağız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.