AK Parti’nin yeni nesil manifestosu

AK Parti’nin yeni nesil manifestosu
25.03.2021
A+
A-

AK Parti 7. Olağan Genel Kongresi’ni tamamlarken beklenen büyük değişim yaşanmadı ama yeni nesil AK Partililer listelerde kendilerine yer buldular.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu’nda toplanan AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi’nde 1428 geçerli oyun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçildi.

14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kurulan AK Parti, 7. Olağan kongresinde Erdoğan’ı tekrardan oy birliği ile Genel Başkanlığa seçerken partinin yönetimi ikinci nesil kadrolardan oluştu, eski kuruculardan bir kaç isim haricinde yönetimlere yazılmadı.

AK Parti hükümetlerinde bakanlık yapan isimler de Erdoğan’a yakın birkaç kişi haricinde listede yer bulamayanlardı, gerçi çoğu eski bakan ya aktif siyaseti bıraktı veya istifa etti.

Örneğin AK Parti hükümetlerinde uzun süre bakanlık yapan Ali Babacan,DEVA Partisi’nin, AK Parti’nin 2. Genel Başkanı ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu Gelecek Partisi’nin genel başkanları oldular.

Belki de en derin ayrılık; AK Parti 1. Hükümetinin Başbakanı ve sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Erdoğan arasında oldu diyebiliriz.

AK Parti yönetimi büyük ölçüde değişti diyebiliriz ama tabanda ne kadar destek bulur ileriki günlerde belli olur, fakat toplumun tepki gösterdiği bazı isimler TBMM Grubundan parti yönetimine çekilmiş gözüküyor. Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen eski İstanbul milletvekili Metin Külünk’ün, gazeteci Şamil Tayyar ve eski Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın avukatının listede yer bulması sürpriz sayılabilir.

Kongre sonrasında görevlendirmelere bakınca partinin iki ayrı Genel Başkanvekilinin olduğunu görüyoruz, kulislerde ise eski başbakan Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığına geleceği konuşuluyordu fakat Erdoğan, Numan Kurtulmuş’un yetkisini ikiye bölmüş oldu; tabi Binali Yıldırım, 1. Genel Başkanvekili olarak görev yapacaktır kıdem gereği.

Önemli bir detay ise kongrede il başkanlığı yaptıkları dönemde önce aday gösterilen sonrasında aday gösterilmeyen bazı il başkanlarının listede vefa örneği olarak yer bulması oldu.

AK Parti’nin 2023 kadrosunda geçmişte başarılı olanlar da var, Erdoğan’a yakın olup başarısız olanlar da ve yeni kadronun önünde iki yıllık bir süreç var. 2023 yılında yapılacak genel seçimler, AK Parti’nin geleceğini tayin edecek seçimler olacaktır.

Bu kadrolar öncelikle AK Parti’nin iktidarda kalması için seçilmiş isimler; içlerinde çok az sayıda siyasetçi, devlet adamı kimliğine sahip olanlar var. Erdoğan ile birlikte yola çıkan ve kenarda kendilerine yer bulanlar ise şimdilik sessiz konumdalar.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, kongrede 19 yıllık hizmetlerini anlattıktan sonra konuyu Cumhur İttifakına getirerek, “AK Parti olarak yeni bir heyecanla, daha büyük bir aşkla 2023 hedeflerimiz doğrultusunda çalışmayı sürdüreceğiz. Şunu unutmayalım, 2023 Cumhur İttifakı’nın yeni bir zafer yılı olacaktır. Şunu unutmayalım, Cumhur İttifakı bir masa başı ittifak değil, gönül mutabakatıdır. Dolayısıyla bir yerlere çekip çevirmeye çalışanlar boşuna uğraşıyorlar. Zillet ittifakı içerisinde olanlar yollarına devam etsinler ama Cumhur İttifakı’nın onların tanımına girecek hiçbir yanı yoktur” dedi.

Geçtiğimiz günlerde aynı görüşleri MHP lideri, partisinin kongresinde de dile getirmişti.

AK Parti ve MHP birlikteliği bir yol kazasına uğramazsa, AK Parti’nin 2023 manifestosunun bir ayağının da MHP olacağı kesinlik kazandı diyebiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.