Su, sodyum ve yaşam

Su, sodyum ve yaşam
05.01.2023
A+
A-

Değerli okurlarım, bugün size suyun yaşamımızdaki önemi hakkında yayınlanmış olan çok dikkat çekici bir çalışmayı anlatmak istiyorum.

2 Ocak 2023’te e-BioMedicine‘de yayınlanan bir çalışmaya göre yeterince sıvı alan yetişkinlerin görünümleri daha sağlıklı, kalp, akciğer ve böbrek hastalığı riski daha düşük ve yaşam süreleri daha uzun oluyor.

Kişinin kilosu × 0,03 ile günlük ne kadar sıvı alınması gerektiği kabaca hesaplanabilir. Örneğin 70 kg ağırlığındaki bir kişi için günlük ihtiyaç 2,1 litre (2100 cc)’dir. Günlük sıvı ihtiyacı başlıca su ile karşılanır. İhtiyacın yaklaşık % 20 kadarı yiyeceklerden sağlanır. İhtiyaç hava sıcaklığına göre de azalır veya artar.

11 bin 255 kişinin 30 yıl süre ile izlenmesine dayanan bu çalışmada sıvı alımında azalmaya bağlı olarak kanda yükselen serum sodyum düzeyi ile çeşitli sağlık verileri arasındaki bağlantılar araştırılmış.

Sodyum insan vücudunda sinir uyarılarını iletmek, kasları kasıp gevşetmek ve uygun su ve mineral dengesini korumak için gerekli olan bir mineraldir. Bu hayati fonksiyonlar için günlük yaklaşık 500 mg sodyuma ihtiyacımız vardır. Serumda yani kanın sıvı kısmında sodyum için normal değerler 135 ile145 mEq/L arasıdır.

Normal aralığın yüksek ucundaki serum sodyum seviyelerine sahip yetişkinlerde, orta aralıklarda serum sodyum seviyelerine sahip olanlara göre kronik hastalıklara yakalanma ve ileri biyolojik yaşlanma belirtileri gösterme olasılığının daha yüksek olduğu bulunmuş. Daha yüksek sodyum seviyelere sahip yetişkinlerin daha genç yaşta ölme olasılığı da daha yüksek bulunmuş.

Araştırmacı ve bu araştırmanın yazarı olan Dr. Natalia Dmitrieva‘ya göre sonuçlar, uygun sıvı alımının yaşlanmayı yavaşlatabileceğini ve hastalıksız bir yaşamı uzatabileceğini gösteriyor.

Biyolojik yaşlanma hakkında bir fikir sahibi olmak üzere kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, böbrekler, bağışıklık sistemi ve metabolik değerlerin ne ölçüde iyi olduğu hakkında fikir veren 15 sağlık verisi ile serum sodyum düzeyi arasında bağlantılar belirlenmiş. 15 sağlık verisinin içinde kan basıncı, solunum fonksiyon testi, böbrek fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, kolesterol, HbA1c, CRP gibi çok bilinen testler ve daha az bilinen bazı testler bulunmakta.

Serum sodyum düzeyi 144 mEq/L’den yüksek olan kişilerin sodyum düzeyi alt sınıra yakın kişilere oranla biyolojik yaşlanma belirtileri gösterme olasılığının % 50 daha daha yüksek olduğu bulunmuş.

144,5-146 mEq/L seviyelerine sahip olanlarda 137-142 mEq/L arasındaki aralıklara kıyasla erken ölüm riski % 21 daha yüksek bulunmuş.

Benzer şekilde, 142 mEq/L’nin üzerinde serum sodyum seviyelerine sahip yetişkinlerde, kalp yetmezliği, inme, atriyal fibrilasyon ve periferik arter hastalığı gibi kronik hastalıkların yanı sıra kronik akciğer hastalığı, diyabet ve demans görülme riskinde %64’e varan artış bulunmuş.

138-140 mEq/L arasında serum sodyum seviyelerine sahip yetişkinlerde kronik hastalık riski en düşük düzeyde bulunmuş.

Araştırmacılar, bulguların nedensel bir etkiyi kanıtlamadığını ve daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu ama serum sodyum düzeyine daha çok dikkat etmekte yarar olduğunu belirtiyorlar.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.