Aşırı kahve tüketimi…

Aşırı kahve tüketimi…
13.04.2023
A+
A-

Aşırı kahve tüketimi şiddetli hipertansiyonu olan kişilerde risklidir.

Amerikan Kalp Derneği (American Heart Association) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde iki veya daha fazla fincan kahve içmek, şiddetli hipertansiyonu (160/100 mm Hg veya daha yüksek ) olan kişilerde kalp damar hastalıklarından ölüm riskini iki katına çıkarabilir, ancak hipertansiyonu şiddetli olarak kabul edilmeyen kişilerde değil.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre, 250 cc hacmindeki (bir kupa) kahvede 15-120 gram arasında kahve kullanıldığı kabul edilebilir. Bu miktardaki kahvede 80 -100 mg kadar kafein bulunur. Aynı miktardaki yeşil çayda bulunan kafein miktarı 30- 50 mg’dır.

Önceki araştırmalar, günde bir fincan kahve içmenin kalp krizinden sonra ölüm riskini azaltarak kalp krizinden kurtulanlara yardımcı olabileceğini ve sağlıklı kişilerde kalp krizi veya felç riskini azaltabileceği bulunmuştu. Daha önce yapılan birçok çalışma düzenli olarak kahve içmenin Tip 2 diyabet ve bazı kanserler gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltabileceğini, iştahı kontrol etmeye yardımcı olabileceğini, depresyon riskini azaltmaya destek olabileceğini göstermiş olsa da bu yararlı etkilerin kafeinden mi yoksa kahvedeki başka bir şeyden mi kaynaklandığı net değildir. Zararlı tarafı, çok fazla kahve kan basıncını yükseltebilir, kalp çarpıntısına ve uyku güçlüğüne neden olabilir.

Söz konusu çalışma günde 2 veya daha fazla fincan kahve içmekle şiddetli hipertansiyonu olan kişilerde kardiyovasküler hastalık ölümleri arasında bir ilişki bulan ilk çalışmadır.

Bu çalışma için araştırmacılar kan basıncını beş kategoriye ayırdı :

İdeal ve normal: 130 / 85 mm Hg’den az.

Yüksek normal: 130-139 / 85-89 mm Hg

Evre1 hipertansiyon: 140-159 / 90-99 mm Hg

Evre 2 hipertansiyon: 160-179 / 100-109 mm Hg

Evre 3 hipertansiyon: 180 / 110 mm Hg’den yüksek.

Bu çalışmada 2. ve 3. evrelerdeki kan basıncı ölçümleri şiddetli hipertansiyon olarak kabul edildi. Çalışma yaşları 40 ile 79 arasında değişen yaklaşık 18 500 kişinin ortalama 19 yıl süre ile takibine dayanmakta. Sonuçlar şöyle .

Günde iki veya daha fazla fincan kahve içmek, hiç kahve içmeyenlere kıyasla kan basıncı 160/100 mm Hg veya daha yüksek olan kişilerde kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskini iki katına çıkarmakta.
Günde bir fincan kahve içmek, herhangi bir kan basıncı kategorisinde kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskini arttırmıyor.

Yeşil çay tüketimi, herhangi bir kan basıncı kategorisinde artmış kardiyovasküler hastalık ölüm riski ile ilişkili değildi.

Çalışma gözlemsel nitelikte bir çalışma olup bahsedilen miktarda kahve tüketimi ile şiddetli hipertansiyonu olan kişilerde kalp damar hastalıklarından ölüm riskinin artışı arasında neden sonuç ilişkisini ortaya koymuyor. Bu konuda daha kapsamlı çalışmalar ihtiyaç var. Ama yine de şiddetli hipertansiyonu olanların aşırı kahve tüketmelerinin tehlikeli olduğunu ortaya koyduğunu dikkate almakta yarar var.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.