İznik’te doğa katliamı başlıyor!

İznik’te doğa katliamı başlıyor!
07.08.2019
A+
A-
  • SONHABER16 / Hayriye TURGUT

Kaz Dağlarından sonra İznik’in doğası da tehdit altında.

İznik’in Aydınlar Köyü mevkiinde bulunan ormanlık alanda bakır, çinko ve kurşun ocağı aramaları için ÇED süreci başlatıldı. Biyoçeşitlilik alanından Türkiye’nin en zengin bölgesi olan İznik ve çevresi, yeni bir doğa katliamıyla karşı karşıya.

Çevreciler, bir milyon 800 bin hektarlık alanı kapsayan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)  proje sürecinin Ergüden Madencilik Hayvancılık İnşaat Tarım San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapıldığı ileri sürerken, proje kapsamında yüz binlerce ağacın ve İznik Gölü’nün de tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

Milyonlarca metrekareyi kapsayan ÇED raporu Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞA DER) Başkanı Caner Gökbayrak, projenin İznik’in doğasına ciddi zararlar vereceğini söyledi. Gökbayrak, “ Süreci yakından takip ediyoruz. İznik’teki proje için ayrıştırma olmadığını biliyorum ama daha önceden buraya yakın bir bölge için hazırlanan bir ÇED var. Bu ÇED kaçırıldı. ÇED’in ne olduğunu bakanlığa sorduk ama yanıt alamadık. İznik’teki bu projede ayrıştırma görünmüyor. Ama ayrıştırmanın görünmemesi yeterli değil. Ayrıştırmanın olup olmaması oraya verilecek zararın olmayacağı anlamına gelmiyor. Projeyle ilgili dava açacağız. Daha önce de mücadele ettik yine mücadele edeceğiz” dedi.

Öte yandan İznik Aydınlar mevkiindeki yaşanacak doğa katliamı için Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanlığı harekete geçti. İl Başkanı Hüseyin Akkuş başkanlığında bir heyet bölgede incelemeler yapmak üzere bu sabah İznik’e hareket etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.