Bir kadın!

Bir kadın!
15.03.2019
A+
A-

Değerli okurlarım, yazımın başlığından da anlayacağınız üzere içinde bulunduğumuz ayın en önemli günlerinden biri de, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü içinde bulundurması.

Şahsi fikrim olarak belirli gün ve hafta etkinliklerini (bizim olmayan ve bize ait olmayanlar hariç) çok da benimsemem.

Madem kadınlarımız memnun olacak; tüm kadınların bir gün değil, her gün kadınlar günü kutlu olsun. Bir gün değil, bir ömür mutlu olsunlar.

Gelelim sadede.

*** ***

KADIN…

Dünyayı onlar kurdular ve yönetiyorlar. Lakin biz erkeklerin evin, ailenin, sülalenin, mahallenin, şehrin, ülkelerin, dünyanın reisi olduğumuza inandırmışlar ve öyle olduğunu düşünmemizi sağlayarak durumu idare etmişler yıllar boyu.

Hani hep söyleriz ya; kadın anadır, kadın yardır, kadın bacıdır, kadın kutsalımızdır.

İşte bizden ve dünyadan, tarihin ve dünyanın seyrini değiştiren isimleri hemen ön plana çıkıveren bazı kadınlar:

‘’Hepsini yazmaya kalksam roman olurdu, o yüzden en, en, en önemlilerinden bazılarını yazabileceğim’’

-Hz. Âmine, iki cihan serveri peygamberimizi doğuran kadın.  Sadece dönemini değil, kâinatın değişmesine vesile olmuştur.

-Hz. Hatice, Peygamber efendimizin ilk eşi, kendinden 15 yaş büyüktü, ticaret kadınıydı. 80.000 deve ve 400 hizmetçiye sahipti. (TIR yok o zamanlar. Deve, TIR yerine geçer, dünyada böyle bir filoya sahip olan bir zengin yok hala günümüzde.) Evlendikten sonra tüm mal varlığını İslamiyet’e adadı.

-Hz. Fatma, Peygamber efendimizin kızı, Hz. Ali’nin eşi. Geçmiş ve gelecek tüm müslüman kadınlara örnek gösterilir.

-Hz. Ayşe, peygamber efendimizin eşlerinden, ilk Halife Hz. Ebubekir’in kızı. Peygamber efendimiz ile koşu yarışı yaptığı, devlet işlerine müdahil olduğu bilinmektedir.

-Altun Can Hatun, Büyük Türk Anası, Devlet Ana, Türk devlet geleneğinin kendi dalındaki en büyük temsilcisi gibi sıfatlarla tanımlanan Altun Can Hatun, Harzemşah’la evlenmişti.  Fakat Harzemşah ölünce genç yaşında dul kaldı. Daha sonra Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey ile evlendi. Tuğrul Bey’in üvey kardeşi İbrahim Yınal, o Bağdat’ta bulunduğu sırada devlet merkezi Hamedan’da taht iddiası ile büyük bir isyan başlattı. Tuğrul Bey isyanı bastırmak için gidince epey zor durumda kaldı. Bunun üzerine, Altun Can Hatun’un emrindeki Oğuzlar ve Türkmenler’den oluşan bir orduyla kılıç kuşanıp orduya komuta ederek, kocası Tuğrul Bey’in yardımına koşmuştur. İsyancıları dağıtmış, Tuğrul Bey’i muhasaradan kurtarmıştır. Böylelikle Büyük Selçuklu Devleti’nin parçalanmasını ve yıkılmasını önlemiştir.

Zübeyde Hanım, Hepimiz tanıyoruz fazla söze gerek yok. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi.

-Tomris Katun, Sadece Türk değil, dünya tarihine de damga vurmuş 6. yy’da yaşamış olan bu Türk kadın hükümdar, akıllı ve savaş taktiklerini iyi bilen birisi. Bu kahraman kadın, 200.000 kişilik ordusuyla 650.000 kişilik İran ordusuna karşı savaşı bizzat kendisi yöneterek muhteşem bir zafer kazanmıştır.

-Raziye Begüm Sultan, tarihte ilk kez tahta çıkan bir Türk kadını olarak dikkat çekiyor burada. Sultan İltutmuş’un kızı. Hükümdar İltutmuş, ölmeden önce “Kırklar Meclisine” kızının kendisinden sonra tahta çıkmasını istiyor. Lakin bunu Meclis onaylamıyor ve oğlu Firuz Şah’ı tercih ediyorlar! Bir süre sonra Firuz Şah’ın yönetiminden memnun kalmayan “Kırklar Meclisi” bu kez onu azledip Raziye Begüm Sultan’ı hükümdar seçiyorlar. Raziye Begüm Sultan, tam dört yıl Delhi Türk Devletini başarıyla yönetiyor. Raziye Sultan’ı herkes bilmeli, ama herkes… Kadın hakları deyip bize batıdan adet devşirenler, bu Türk kadın hükümdarı bilmezler her nedense!

-Hürrem Sultan, Osmanlı tarihinin en önemli kadın figürlerinden.

-Halide Edip Adıvar, Öğretmen, yazar, şair, akademisyen ve siyasetçi olan Halide Edip, aynı zamanda iyi bir hatipti de. Ayrıca en önemli haber ajanslarından biri olan Anadolu Ajansı’nın da kurucusudur.

-Nene Hatun, Aziziye Tabyası’nı düşmana karşı savunmak için canını dişine takarak büyük kahramanlıklar gösteren Nene Hatun, bu savaşta 20’li yaşlarında olup kundaktaki bebeğini ardında bırakarak tarih yazmıştır.

*** ***

Düya’dan birkaç örnekte yazalım.

– Mecdelli Meryem, (M.Ö 4 – M.S 40) Hristiyanlığı getiren Peygamber Hz.  İsa, ondan ‘yoldaş’ım diye bahsetti ve Hristiyanlığın yayılmasında çok önemli rol aldı.

– Cleopatra, Mısır’ın son hükümranı, dönemin en güçlü iki ismi Sezar ve Marc Antony ile beraberliği sayesinde ülkesinin varlığını korumasını sağladı, güzelliği bugün bile dillerden düşmüyor.

– Aquitaine’li Eleanor, (1122-1204) Fransa’nın ilk kraliçesi güzelliği ve çekiciliğiyle dikkat çekmesini yanı sıra politika üzerinde oldukça etkiliydi. Oğulları Aslan Yürekli Richard ve John, İngiltere’nin güçlü krallarıydı. Aile bağları sayesinde tüm Avrupa’yı kontrol etti.

– Jeanne d’Arc (1412-1431) Fransa’nın en vatansever kadını… Üstüne zırhları geçirip ülkesini İngiltere’ye karşı korumak için Tanrı’dan vahiy geldiğini söyledi. Tüm ülkede yüzyıl savaşlarının sembolü oldu. Sonunda din adamları tarafından yakıldı ama ölümünden 400 yıl sonra Vatikan onu Azize ilan etti.

– Catherine de Medici (1519-1589) 14 yaşındaki Fransa kralıyla evlenip Avrupa’nın en büyük gücünün başına geçti. Eşinin vefatı üzerine 3 oğlu ve kendisi Fransa’yı yönetmeye başladı. Siyasi gücünü artırmak için oldukça acımasızdı. Bartholomew’s Günü Katliamı’nda 50 bin kişinin ölümünden sorumlu olan kişi oydu.

– Kraliçe Victoria (1819-1901) İngiltere’yi güneş batmayan imparatorluk yapan kraliçe.

– Elizabeth I (1533-1603) İngiltere’nin ‘Altın Saçlı Kraliçesi’ ülkeyi yok olmanın eşiğinden kurtardı ve bir dünya imparatorluğu haline getiren ilk adımların atılmasında büyük rol oynadı.

Büyük Katerina (1729-1796) Rusya’yı 18’inci yüzyılın en büyük gücü haline getiren büyük çariçe zamanında yüzbinlerce kilometrekarelik alan fethedildi. Rus İmparatorluğu’nun sağlam temelleri onun zamanında atıldı.

Emily Murphy (1868-1933) Kanada’nın ilk kadın yargıcı ülkede kadınların insan olarak sayılmadığı hükmünü içeren kanunun değiştirilmesini sağladı.

Helena Rubinstein (1870-1965) Kozmetik kavramını bulan ve bir servet sahibi olan Polonyalı girişimci.

Coco Chanel (1883-1971) Modern tasarımlarıyla moda kavramını yaratan tasarımcı.

Eleanor Roosevelt (1884-1962) Uluslarası İnsan Hakları Bildirgesi’ni Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na sunan ve kabul edilmesini sağlayan dünyanın ilk First Lady’si…

-Dorothy Hodgkin (1910-1994) Penisilin ve insülin üretiminin geliştirilmesini sağlayan bilim insanı. Hodgkin, daha sonra kendini nükleeer silahsızlanmaya adadı.

Indira Gandhi (1917-1984) Hindistan’ın ilk kadın başbakanı, ülkesini en zor zamanlarında dağılmaktan kurtardı. Buna rağmen 1984´te Sih koruması tarafından suikaste kurban gitti.

Eva Peron (1919-1952) Arjantinli lider Juan Peron’un eşi yoksulların ve kadınların haklarını savunarak halkın sevgilisi oldu.

Margaret Thatcher (1925-……) ‘Demir Leydi’ lakaplı İngiltere´nin ilk kadın başbakanıdır. Thatcher, soğuk savaş boyunca ülkesinin gelişmesinde çok önemli rol oynadı.

Anne Frank (1929-1945) 13 yaşında yazdığı günlüklerle Nazi zulmünü tüm dünyaya duyurdu.

Billie Jean King (1943-….) Tarihin en önemli kadın atletlerinden biri olan Billie Jean, kadın sporcuların eşit haklarda yarışabilmesi için savaştı. Yirmisi Wimbledon’dan olmak üzere 67 madalya kazandı.

Benazir Bhutto (1953-2007) Müslüman bir ülkenin ilk kadın başbakanı olan Bhutto, Pakistan’ın diktatörlükten demokrasiye geçişini sağladı. Yoksulların ve kadınların haklarının gözetilmesinde ülkesine ve dünyaya örnek oldu.

Madonna (1958 –…..) Tüm zamanların en başarılı kadın pop sanatçısı. Müziğin ‘aykırı kraliçesi’ 1980`lerden itibaren…

Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon (6 Temmuz 1907 – 13 Temmuz 1954) Meksikalı ressam. 1907 yılında Meksico’nun güneyindeki Coyoacán’da dünyaya geldi. 6 Temmuz 1907 günü doğmuş olmasına rağmen, kendisi doğum tarihini, Meksika devriminin gerçekleştiği 7 Temmuz 1910 günü olarak ilan etmiş, yaşamının modern Meksika’nın doğuşuyla başlamış olmasını istemiştir.

*** ***

Değerli okurlarım,

Yukarıda da değindiğim üzere ‘liste uzaaar gideeer.’ 300 sayfalık roman, 10 ciltlik ansiklopedi olur bu yazı. Bizden ve dünyadan en çarpıcı, dikkat çekici, sanat, spor, siyaset, din ve tarih alanında liderlik ve öncülük yapan kadınlardan bahsettik.

Mesela ülkesini kurtaran kadınlardan bahsettik, devlet kadınlığı yapmış kadınlardan. Günümüze baktığımızda ülkemiz adına yine pek çok kadın ismi sayabiliriz her alanda. Gündem siyaset ve ekonomi olunca bir de 28 Şubatı henüz geçmişken, aklıma hemen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geliyor.

Güçlü ve kararlı kadınlardan bahsedince, 28 Şubat sürecinde İçişleri Bakanlığı yaptığı dönem, darbeyi nasıl tek başına önlediğini ve dik durduğunu anımsayacaktır takip edenler.

Şimdi de ülkenin zor zamanlardan geçtiğini, ekonomik ve küresel çevrelerin ülkemiz üzerine kurdukları hain planları, kötü emelleri anlatıyor ve aydınlatıyor miting alanlarında.

Lider olmak zor, zirveye çıkabilmek meşakkatli ve bedel ödemek ister.

İnsan yukarıda yazılan kadın figürleri ve kısa özgeçmişlerini okuyunca, eeee….. Malum ülkemizin içinden geçtiği şu dönmelerdeki gerginliği de göz önünde bulundurunca, ‘’bir dönem şu ülkeye bir kadın eli değse fena mı olur?’’ diye aklından geçirmeden edemiyor hani.

Lakin bir de 2018 Haziran seçimlerini hatırlayınca, ‘’YSK’nın önünden jiletle kazıyamazlar’’ söylemi ve hâlihazırda var olan tek Kadın Lider olan Akşener için beklentisi ve umudu olanların hayalleri suya düşüyor.

Akşener’e bir tavsiyem olacak bu vesile ile; ‘’Sayın Akşener, tarih her zaman birincileri hatırlar, ikincilik de iyi bir derecedir ama kimse ikincileri hatırlamaz.’’

Sağlıcakla ve esen kalın değerli okurlarım ve saygıdeğer kadınlar…

YORUMLAR

  1. Sefa dedi ki:

    Gayet güzel bir yazı olmuş tebrikler

    1. AYHAN dedi ki:

      Teşekkür ederim, Sefa Bey.

  2. Murat Y. dedi ki:

    Harika ülkemizin ana sorunlarından olan kadın kimliği ile ilgili sorunlara ve kadınların başarılarılarına değinmeniz açısındançok güzel bir yazı olmuş.
    Tebrikler.

  3. Mehmet ali dedi ki:

    Gözel bir anlatım olmuş,kadınlarımızın sorunlarını güzel anlatmışsın,tebrik ederim.

    1. Süleyman dedi ki:

      Ayhan Bey yazmanızı uzun zamandır bekliyordum nihayet döndünüz ve yine kuvvetli bir yazı yazmışsınız emeğinize sağlık

  4. Ersin dedi ki:

    Guzel bir yorum. Emeğine sağlık.

    1. AYHAN dedi ki:

      Teşekkür ederim, Ersin Bey.

  5. AYHAN dedi ki:

    İlginiz için Teşekkür ederim, Ersin Bey.

  6. AYHAN dedi ki:

    İlginiz için Teşekkür ederim, Sefa Bey.

  7. Bünyamin Aydın dedi ki:

    Ayhan kardeşim seni tebrik eder yazılarının aynı duyarlılıkla devam etmesini dilerim
    Özelliklede kadının Allah indinde ne kadar değerli ve erkekle eşit haklarının bulunduğunu anlamayanlara güzel bir ders anlatım olmuş

    1. AYHAN dedi ki:

      Teşekkür ederim, Bünyamin Bey.