AK Parti ve anketler

AK Parti ve anketler
11.10.2020
A+
A-

AK Parti seçmeni üzerine yapılan son anketlerde tarikat ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri soruldu, sonuçlar ise sürpriz.

Optimar Araştırma Şirketi tarafından yapılan anketlerde AK Parti’ye 2018 yılında oy veren seçmene ‘Tarikatlar denetlensin mi?’ sorusu yöneltildi.

2018 yılında AK Parti’ye oy verenlerin %67’si tarikatların denetlenmesini, %57,2’nin ise cemaat ve tarikatların kapatılmasını, %65,9‘nun ise cemaat ve tarikatları denetleyen bir kurumun olmasını istediği sonuçları ortaya çıktı.

Cemaat ve tarikatların denetlenmesinde 24 Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti’ye oy vermişlerin oranı %67,8 olurken, CHP’ye oy verenlerin oranı ise %67,3 olarak açıklandı.

“Türkiye’nin Nabzı” anketinde “Cemaat ve tarikatlar hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna % 57,2’lik çoğunluk, “Toplum için zararlılar, yasaklanmalı” yanıtı verdi.

“Ne faydalı, ne zararlıdırlar” diyenlerin % 14,7 olurken, “Toplum için faydalılar, olması gerekir” diyenlerin oranı ise % 11,6.

Ankette, cemaat ve tarikatların yasaklanması gerektiğini savunanların oy verdikleri partilere göre dağılımında 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye oy vermiş olanların % 46,9’u yasaklama kararını destekledi. MHP’de % 68’e olan oran, CHP seçmeninde % 70’e ulaştı.

Optimar’ın bir başka araştırması ise 10-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirdiği, “Bu Pazar seçim olsa hangi olası Cumhurbaşkanı adayına oy verirsiniz?” sorusuydu.

Birçok anketlerinde genelde üç isim ilk üçte yer alıyordu. Sonuç yine değişmemiş; Erdoğan, İmamoğlu ve Mansur Yavaş.

Optimar Araştırma’nın 10-12 Ağustos tarihlerinde 26 ildeki 2 bin 121 kişiyle telefonla görüşerek yaptığı kamuoyu araştırmasından, Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenler % 40,1, ‘hayır oy vermeyeceğiz’ diyenler %45,1, kararsız olduğunu belirtenler ise %14,8.

Anket sonuçlarında kararsızların yükseldiğini görüyoruz. İktidarda erime gözlenirken, muhalefette de erimenin olduğunu görüyoruz. Siyasetteki yarışta Erdoğan’ın rakipleri siyasi partilerin genel başkanları değil, belediye başkanlarının olması sizce de düşündürücü değil mi?

Muhalefetin erken seçime sıcak bakmamasının sebeplerinden bir tanesi de anketlerde muhalefetin oy kaybetmesi olabilir, zira geçtiğimiz günlerde eski bir CHP milletvekili televizyonda CHP’den istifa edenlerin sayısını açıkladı ve parti yönetimine uyarıda bulundu.

Siyasi partilerdeki üye geçişlerinin de yine bu dönemde oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz ama hiç üye olmayanların sayısının arttığını söylemiş olalım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.