Yılmaz: ‘Basında 24 Temmuz, anlamını yitirmiştir!’

Yılmaz: ‘Basında 24 Temmuz, anlamını yitirmiştir!’
24.07.2018
A+
A-

Bursa İnternet Gazetecileri Derneği (BUİGDER) Başkanı Canan Ekinci Yılmaz, ortada basından sansürün kaldırılışının kutlanacağı bir gün olmadığını belirterek, “Yazdığı yazının, haberin her kelimesini korku ile yazan yazarların, muhabirlerin olduğu bir ülkede artık sansüre ihtiyaç kalmamıştır” dedi.

24 Temmuz’un sadece 110 yıl öncesinde basından sansürü kaldıran yasanın çıkarıldığı gün olarak tarihte yerini aldığını, bugün basının içinde bulunduğu ortamda bunun bir anlamı kalmadığına dikkat çeken Canan Ekinci Yılmaz, “Basından Sansürün Kaldırılışının 110. Yıl Dönümü’ olarak tarih olan 24 Temmuz’da, basınımızın ‘değerli ve özgür’ olduğu üzerine yapılacak açıklamaların hiçbirinin inandırıcı ve samimi olmadığını biliyoruz. Sadece metin yazarlarının seçtiği birbirinin benzeri kelimelerle kutlanan bu anlamlı ve değerli gün bugün artık anlamını yitirmiştir” ifadelerini kullandı.

“Özgürlüğün ‘dikte edileni yazmak’ olarak anlaşıldığı bir ortamda özgür basından bahsetmenin anlamsız olduğunu biliyoruz” diyen BUİGDER Başkanı Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:

“Faşizan uygulamaların insanlar üzerinde yarattığı korku ile sansür kendi kendini uygular hale gelmiştir. Yazdığı yazının, haberin her kelimesini korku ile yazan yazarların, muhabirlerin olduğu bir ülkede artık sansüre ihtiyaç kalmamıştır.

Gördüklerini doğru aktararak ve adil yorumlayarak, mesleğine ve geleceğine ihanet etmeyenler direnmeye devam etseler de, her geçen gün direnme güçleri azalmaktadır.

Mesleğinin gereğini yapmayanlar bugün hallerinden memnun olsalar da tarihin bugünleri yazacağını ve orada alacakları yeri unutmasınlar. Gün gelip kendilerinden vazgeçildiğinde ve ipleri çekildiğinde bizim bıkmadan haykırdığımız adaleti en çok onlar aramaya başlayacaklar.

Ülkemizi demokratik hukuk devleti olmaktan uzaklaştırarak, gelişmemiş ülkelere özgü tüm bu yasakçı uygulamaları ve 110 yıl önce basının üzerinden kaldırılarak aydınlanma yoluna giren ülkemizde koyu gölgelerin basının üzerine tekrar çökmesini şiddetle kınıyoruz.

O yüzden bugün söylenecek basmakalıp tüm sözlere kulaklarımızı kapatıp yetkililerden demokrasi ve hukuka uygun icraat bekliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.