YASA(K)

YASA(K)
03.11.2022
A+
A-

Dezenformasyon, Fransızca’dan dilimize geçmiştir. TDK’ya göre dezenformasyon kelimesinin anlamı;

Bilgi çarpıtma…

Yasak savmak için yapılmış bir yasa daha karşımızda maalesef. Tam olarak neyin dezenformasyon olduğunu bilmeden, hükümetin sansürlerinde boğulacağız. Amaç korku toplumu yaratmak, halkın haber alma özgürlüğüne mâni olmak.

”Basına hiçbir şekilde hükmedilemez ve baskı altında tutulamaz. Gazeteciler kanunun ve umumun menfaatlerinin aksine muamelelere şahit ve vakıf oldukları takdirde gerekli yayında bulunmalıdır.” (1923)

    

Basın aracılığıyla yapılan yayımlar, kişilik haklarını korumak suretiyle özgür düşüncelerin ifadesidir. Demokrasi zincirinin halkalarından biri olan basın; düşünce özgürlüğünün en önemli aracıdır. Demokratik devletin ilkeleri arasında temel hak ve özgürlükleri korumak ve geliştirmek devletin görevidir. Temel hak ve özgürlükler içinde; düşünce ve kanaat özgürlüğü ve özellikle düşünceyi yayma hakkı önemli bir yer alır.

”İnsan doğasının bir sonucu olarak, en iyi yönetimlerde bile denetimsiz bir iktidar, toplum için kötü sonuçların doğmasına yol açabilir. Bu çeşit sapmaların önlenmesi, etkili bir denetimle sağlanabilir. Demokrasilerde bu denetim, birbirinden bağımsız kurumlar tarafından gerçekleştirilir. Devletin üç erki, yasama, yürütme, yargı arasındaki ‘kuvvetler ayrılığı’ ilkesi bu kuvvetlerin birbirini dengeleyerek, bunlardan birinin ‘denetimsiz bir güç’ haline dönüşmesini engellemeye çalışır. Bu nedenle, modern hukuk devletlerinde en önemli ve en etkili denetim özgür ve bağımsız basın tarafından yerine getirilir.” (Dergipark)

2016 yılındaki darbe(!) girişimi ve devamında ilan edilen OHAL’le birlikte hayatımızdaki kısıtlılıklar ile sahip olduğumuz temel hak ve özgürlüklerimiz elimizden alınmaya devam etmektedir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. Maddesi, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını gerekli kılar.

Basın özgürlüğünü gölgeleyen 40 maddelik yasanın bir kısmı 1 Nisan 2023’te yürürlüğe girmek üzere, 18 Ekim 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. İktidar sahiplerinin subjektif davrandıkları; tarafsız, ilkeli ve objektif düşünceye karşı oldukları bu yasa ile açığa çıkmıştır. Demokrasi ve Cumhuriyet adına yaşamış olduğumuz en büyük tehlikelerden biridir haber alma- verme özgürlüğümüzün kısıtlanması ve kişilik haklarımıza dokunulması.

Dezenformasyon yasası adı altında uygulanan sansür yasası, düşünce özgürlüğü ve haber alma hakkının karşısındadır. Yaratılmak istenen algı yönetimi ve manipülasyonlara karşı bizler hür irademizi kullanarak dur diyebiliriz. Türkiye’de yeni bir suç yaratılmış durumda. Sosyal medya da dahil olmak üzere yazıp, paylaştığınıza dikkat ediniz. Sakın ola mevcut hükümeti eleştirici cümleler kurmayınız!

”Silah değil kalem kullanıyoruz. Hem de en yüreklisinden.” (Ahmet Taner KIŞLALI)

Hiç kimsenin düşüncesinden ve bu düşüncesini paylaşmasından dolayı yargılanmadığı bir ülke istiyoruz. Bir yerlerden talimat alan değil, tarafsız, özgür, hür iradeye sahip, yürekli kalemlere ihtiyaç var bu ülkede. Bunun mümkün olduğunu biliyoruz.

Bu yüzden;

”Susmayacağız, korkmayacağız, alışmayacağız.” (Murat AĞIREL)

  

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.