Türkiye İşçi Partisi: ‘İnadın iradendir’

Türkiye İşçi Partisi: ‘İnadın iradendir’
20.04.2021
A+
A-

‘İnadın iradendir’ bu slogan emperyalizme karşı mücadeleden hiç vazgeçmeyen sosyalistlerin partisi, Türkiye İşçi Partisi’ne ait.

TİP, HDP ile 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde yaptığı iş birliği sayesinde 53 yıl aradan sonra yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yerini aldı.

2018 seçimlerinde İstanbul 1. Bölgeden Erkan Baş, Hatay’dan oyuncu Barış Atay milletvekili seçilirken, geçtiğimiz gün bağımsız milletvekili gazeteci Ahmet Şık’ın da katılımıyla TİP, TBMM’de üç milletvekiliyle temsil edilmeye başlandı.

1965 seçimlerinde % 2,97 oy oranına ulaşan İşçi Parti, 1971 muhtırasında ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinde kapatılmıştı. 2017 yılında yeniden Türkiye İşçi Partisi ismiyle siyasi hayatına başlarken 53 yıl sonra yeniden TBMM’de kendine yer buldu.

Erkan Baş’ın liderliğinde sosyalist hareketin merkezi konumundaki TİP, iki milletvekili olmasına rağmen etkili muhalefetiyle dikkat çekiyor. İnternet ortamında veya sosyal medya hesaplarını incelediğinizde çoğu muhalefet partisinin önünde yer aldığını görürsünüz.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin‘in TBMM’de bütçe görüşmelerinde yaptıkları tartışma görüntüleri sosyal medyada öylesine rağbet gördü ki sonraki açıklamalar daha da sertleşti iktidara karşı.

TİP Milletvekili Barış Atay’ın oyuncu olması avantajı ile tanınırlığının bir hayli fazla olması, partisinin varlığına ve büyümesine ciddi etken olduğu görülüyor. Barış Atay’ın 18 Aralık 2019 tarihinde TBMM’de yaptığı konuşmasının yaklaşık 3 milyon kişi tarafından izlendiğini not düşmüş olalım.

TİP’in TBMM basın açıklamaları sosyal medya üzerinden canlı veriliyor. Ciddi izleyici kitlesine ulaşırken son dönemde bağımsız milletvekili Ahmet Şık’ın da gelmesiyle önümüzdeki günlerde muhalefet partisi olarak daha önde olacaktır.

‘TİP’i sosyal medyada kimler takip ediyor?’ diye incelediğinizde toplumun her kesimiyle karşılaşıyorsunuz; çoğunluk ise Z kuşağı. TİP toplumun sorunları konusunda nokta atışı yaparken muhalefet içinde en sert muhalefetin de merkezine doğru hızla ilerliyor.

1760 sanayi devriminden sonra fikir hareketleri, monarşi yapılara karşı etkili olmaya başlarken 1830’lu yıllarda sosyalist düşünce kendini göstermeye başladı. Osmanlı imparatorluğu döneminde sosyalizmden ilk etkilenen kesim azınlıklardı, 1908 sonrasında ise Türkler arasında da sosyalist düşüncenin yayıldığı biliniyor.

Rusya’da 1917 devrimin başlamasıyla dünya siyaseti devlet kurumu olarak sosyalizmle tanışmış olsa da 2. Dünya Savaşı’nda Almanya’ya karşı müttefiklerin arasında yer aldı, lakin NATO’nun kurulmasından sonra tehlike olarak görüldü.

Türkiye’de sosyalist gruplar emperyalizme karşı verdikleri mücadele ile Türk halkının önüne çıktılar çıkmasına lakin hep dar çerçevede kaldılar. Sosyalist lügat Anadolu insanı tarafından fazla kabul görmedi. Bu gün ise TİP, sosyalist düşüncesinin yanına farklı argümanları da ilave edip sert muhalefet ile dikkat çekiyor.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, basın toplantılarında toplumdan gelen her talebi dile getirirken TBMM genel kurulunda fazla imkân bulamasa da söylemleriyle iktidar kanadında tansiyonu yükselten olarak göz dolduruyor.

TİP, ‘İnadın iradendir’ sloganıyla bir kampanya başlatırken Arkan Baş, “Halkımız direniyor ama maalesef muhalefet halkın direnişini siyasetin öznesi yapmakta eksik. Biz Türkiye İşçi Partisi’ne onurlu her yurttaşımızın katılmasını bekliyoruz. AKP iktidarını yıkacağız, bunun için de muhalefeti etkin bir güç haline getirmek için yola çıkıyoruz” açıklamasında bulundu.

Siyasetin solunda bulunan TİP’in şu an üç milletvekili var, etkili isimler… Yarınlarda bu sayı azalır mı yoksa çoğalır mı bilinmez ama ittifaklarla yaşamak zorunda kalan siyasetin her sürprize hazır olduğunu da not düşmüş olalım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.