Tatlıoğlu’nun düşündürdükleri…

Tatlıoğlu’nun düşündürdükleri…
23.03.2021
A+
A-

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Meclis’te yaptığı açıklamasında Türk ekonomisinin içinde bulunduğu acı gerçeği anlatırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı istifaya çağırarak erken seçim talebinde bulundu.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ile birlikte basın açıklamasında bulunan İsmail Tatlıoğlu, söyledikleriyle siyasetin gündemindeki isim oldu.

Siyaset ve ekonomi çevrelerinin gündeminde gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Merkez Bankası’ndaki başkan değişiklikleri öncelikli yer alıyordu. Haftanın ilk gününde açıklama İYİ Parti’nin ekonomi kurmaylarından geldi.

Muhalefetin Merkez Bankası’na yönelik ortak eleştirisi rezervlerde bulunan 128 milyar doların hangi yollarla kaç TL’ye kime satıldığı. Muhalefet liderleri her TBMM Grup toplantısında konuyu gündeme taşımayı ihmal etmiyorlar ve her fırsatta, “128 milyar doları ne yaptın, kime verdin?” sorusunu soruyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili açıklamasında, “Salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu’nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmıştır” demişti.

AK Parti hükümetleri döneminde yedi Merkez Bankası Başkanı değiştirildi, son dönemde ise 2019-2021 yılları arasında son atanan başkan dördüncüsü oldu. Konuyla ilgili olarak İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ile telefon görüşmesi yaptık, son açıklamalarının detaylarını bire bir kendisine sordum.

Tatlıoğlu’nun TBMM’de yaptığı açıklamada bir detay sanırım dikkatlerden kaçtı.

Tatlıoğlu, “Bizdeki bir başka bilgi de, görevden alınan Merkez Bankası Başkanı’nın 128 milyar dolarlık döviz erime sürecinin kamuoyuna paylaşılması talebidir” dedi.

Konunun detaylarını kendisine sorduğumda Tatlıoğlu, “Döviz rezervinde 128 milyar doların nasıl ihaleye çıktığını ve kaç TL üzerinden satıldığını devamlı gündeme getiriyoruz. Merkez Bankası şeffaf olmalı. Türkiye’nin dış dünyada güvenilir olması için ama açıklanmıyor. Bizlere gelen bilgilerde görevden alınan Naci Ağbal’ın konu üzerinde rapor hazırladığı ve kamuoyuyla paylaşma isteğinin olduğu yönündedir” dedi.

Tatlıoğlu’nun açıklamasından anlıyoruz ki; Ankara’da 128 milyar dolar krizi yaşanıyor.

Tatlıoğlu açıklamasında, “Bu noktada Erdoğan’ın birinci olarak Merkez Bankası başkanlarındaki bu değişikliklerin nedenlerini kamuoyu ile paylaşması, ikinci olarak 128 milyar dolarlık döviz rezervi erimesinin bilgilerini kamuoyuna paylaşarak istifa sürecine başlaması ve Türkiye’de bir seçim sürecini başlatması gerekmektedir” diyerek erken seçim talebinde bulundu.

Tatlıoğlu ile görüşmemizin ayrıntılarında ise uluslararası ekonomi çevrelerinde Türkiye’nin ciddi puan kayıpları yaşadığı, güvenilirliği konusunda sert düşüşlere maruz kaldığı, ülke olarak ekonomik yükümüzün giderek arttığını söyledi.

Tatlıoğlu, “Ekonominin bu kadar kötü durumda olması yeni bir çıkış gerektiriyor. Cumhurbaşkanı halka gitmeli, bu Haziran mı olur yoksa Temmuz mu olur fark etmez. Ama mutlaka milletimizin hakemliğine başvurulmalıdır. Halkımız ekonominin ve devletin yanlış idare edilmesinin hesabını sandıkta sormalıdır” dedi.

Ekonomi uzmanlarına göre zor bir hafta başladı Türkiye için… Asya piyasalarında dolar 8,30’u gördü ama Türkiye’de sekiz liranın üzerine yapılan açıklamalarla çıkamadı, tabi ileriki günler için belirsizlik devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.