Siyasette ‘barış’ tehlikeli bir kelimedir

Siyasette ‘barış’ tehlikeli bir kelimedir
10.03.2021
A+
A-

Siyasetin temelinde mücadele esastır. Yeter ki mücadele savaş sınırına gelmesin. Ama Türk siyaseti henüz bu olgunluğa gelmiş değil.

Bugünkü siyaset kurumlarında ayrışma, ittifaklar kapsamında işin özünde demokrasiye yakışır üslupta sürüyor diyebiliriz. Farklı düşüncelere sahip siyasi partiler bir araya geliyor, hatta seçim iş birliği yapabiliyorlar.

Siyasetçi eline geçen her fırsatı değerlendirmez ama politikacı sinekten yağı dahi çıkarır, toplumun en acı veya en güzel günü olsun fark etmez.

Güzel bir örnek mi istediniz?

8 Mart Dünya Kadınlar gününde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya paylaşımı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hatıra Ormanı Projesi…

İmamoğlu, 8 Mart günü sosyal medya hesabından, “İYİ Parti Genel Başkanı Sayın @meral_aksener ve HDP Eş Genel Başkanı Sayın @PervinBuldan’ın nezdinde tüm kadın siyasetçilerin ve Türkiye genelindeki kadın belediye başkanı mevkidaşlarımın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım” paylaşımını yapınca Millet İttifakının diğer ortağı İYİ Partililerin hışmına uğradı.

Sol siyasette barış kelimesi önemli bir argümandır ama parti içinde değil, toplumda ise özellikle muhafazakâr kesimde karşılığı yoktur. İmamoğlu, deneyimli ve tecrübeli siyasetçi olduğunu dünya metropolleri arasında ön sıralarda bulunan İstanbul Belediye Başkanlığını iki kez kazanmakla göstermişti fakat toplumun ve siyaset kurumunun hazır olmadığı, kendine göre barış adımını atmakla ciddi sıkıntı yaratmış oldu.

Mesele aynı twitter içerisinde İYİ Parti lideri Meral Akşener ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan isimlerinin geçiyor olması… Sen misin paylaşan; ilk İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, “İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajında, Sayın Genel Başkanımızın isminin, terörle arasına mesafe koymamış bir partinin temsilcisiyle, aynı paylaşım içerisinde anılmasını kabul etmiyoruz” eleştirisinde bulundu ve İYİ Parti içinde eleştiriler dalga dalga yayıldı.

İYİ Parti lideri Akşener ise yaşananlara yönelik, “İnsanların konuşmaktan korkmadığı bir Türkiye inşa etmeye çalışıyoruz. Bunun ilk örneği kendi partimizdir. Dolayısıyla hem sayın İmamoğlu’nun tweeti, hem de sayın Ağıralioğlu, kendi tutumlarını, kendi görüşlerini dile getirdiler. Hürriyetçilik ilkesi içinde değerlendirilmesi gereken iki bakış açısı. Sayın İmamoğlu’nun attığı tweeti arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu beğenmedi. Fikirlerini ortaya koydular, ben de saygı duyuyorum” açıklamasında bulunurken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Twitter hesabından Ekrem İmamoğlu’na, “Teşekkürler Sn. Başkan” paylaşımında bulundu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günün Hatıra Ormanı’nda İYİ Partililer liderlerinin ismiyle HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan isminin yan yana olmasına tepki gösteredursunlar, fidan dikiminde İmamoğlu Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın da adına fidan dikince bu sefer Ak Partili bayan yöneticilerin boy hedefi oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar gününde sadece “barış” adı altında bir sosyal medya paylaşımının politikanın derin menfaat vadisinde nerelere kadar geldiğini görünce kadınlarımızın işinin ne kadar zor olduğunu bir kez daha anlamış oluyor insan.

Sanırım İmamoğlu için 8 Mart paylaşımı, yeni bir tecrübe olmuştur. Ama asıl tecrübe Millet İttifakı için olacak mı?

Bilmiyoruz lakin işleri çok zor.

Çünkü siyasette “barış” çok tehlikeli bir kelimedir, mayınlı tarlada yürümeye benzer.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.