Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

Şeker hastaları oruç tutabilir mi?
21.03.2023
A+
A-

Büyük hastanelerin acil servisleri özellikle akşam saatlerinde acil hastalarla dolar taşar. Ramazan ayında acile getirilen hastaların çoğu şeker hastasıdır. Bazılarında şeker çok düşük, bazılarında ise çok yüksektir. Hatta bazen ne yazık ki koma, kalp krizi ve felç tablosuyla acile getirilenler bile olur.

* İnsülin kullanan şeker hastaları için en ciddî risk şekerin tehlikeli düzeylere düşmesidir.

* Yaşlı hastalar ve şeker hastalığı süresi uzun olan kişiler hem şeker hastalığına, hem de başka hastalıklara bağlı olarak oluşan ve nöropati adı verilen bir durum nedeniyle şeker düşüklüğünü çoğu zaman hissedemezler. Bu nedenle acil müdahalede gecikmeler olabilir, ağır nörolojik sorunlar görülebilir.

* Yaşlı hastalar ve şeker hastalığı süresi uzun olan hastalardan bazıları aynı zamanda kalp hastalığı nedeniyle beta bloker grubundan bir ilaç kullanıyor olabilirler. Bu tür ilaçlar şeker düşüklüğü belirtilerinin hissedilmesini engelleyebilir.

* İnsülin kullanmayıp şeker ilaçları kullanmakta olan hastalar için de aşırı şeker düşüklüğü riski vardır. Bazı şeker ilaçları özellikle yaşlılarda çok tehlikeli olabilir.

* Oruç tuttukları için ilaçlarını bırakan şeker hastaları bu kez daha karmaşık sorunlar yaşayabilirler. Gün boyu su içilmemesi bazen şekerin çok yükselmesine bazen de böbrek sorunlarına neden olabilir.

* Oruç tutan kişiler akşam yemek yediklerinde şeker, tansiyon ve kan yağları aşırı yükselebilir. Hatta bazen damarlarında kan pıhtılaşması oluşması nedeniyle felç ve kalp krizi gibi sorunlarla da karşılaşabilirler.

Önemle vurgulamak isterim ki aşağıda maddeler halinde belirttiğim türdeki şeker hastalarının oruç tutmaları son derecede tehlikelidir, tıbben yasaktır:

* Tip 1 şeker hastaları.

* İnsülin kullanan Tip 2 şeker hastaları.

* Sülfonilüre grubu şeker ilacı kullanan hastalar.

* Eski şeker hastaları

* Yaşlı şeker hastaları,

* Şeker hastalığına ek olarak böbrek, kalp ve beyin damar hastalığı olanlar.

* Ağır işlerde çalışanlar.

* Sık şeker düşmesi yaşayanlar.

* Daha önce şeker yükselmesi veya düşmesi komasına girmiş olanlar.

* Gebeler.

* Yalnız yaşayanlar.

* Şeker düşmesini hissedemeyenler.

* Şeker ayarları iyi olmayanlar.

Diyabetli bir hastanın oruç tutmamasını öneririm. Aşağıda üç madde halinde sayacağım şartları taşıyanlar oruç tutmakta kararlı iseler öncelikle hekime danışmalı ve gereklidir tıbbî kontrolden geçmelidir.

  1. Sadece diyet ve egzersizle şekeri ayarlı olanlar.
  2. Hipoglisemiye ( şeker düşmesi ) neden olmayan türden bir şeker ilacı ile şekeri ayarlı olanlar.
  3. İftar ve sahur arasında yeterli su içmeyi ve iftarda aşırı yememeyi başarabilenler.

Konunun dinî tarafı elbette makalemin konusu değil ama hastalarım arasında bulunan din adamlarının bu önerilerime çok dikkatle uyduklarını belirtmek istiyorum.

Her işin başı sağlık… Hayırlı ramazanlar diliyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.