Prof. Dr. Tayyar Arı’dan Genç MÜSİAD üyelerine ufuk turu…

06.10.2018
A+
A-

Genç MÜSİAD Bursa Şubesi üyeleri, Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayyar Arı’yı ağırladı.

MÜSİAD Dernek Binası’nda gerçekleşen etkinliğe, Genç MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Abdülkerim Demir ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Gençlerle Türkiye ve dünyadaki güncel olaylar ile ekonomi üzerine söyleşide bulunan Prof. Dr. Tayyar Arı, “Güçlü bir ülke olmak için; istikrarlı bir ekonomik büyüme, öngörülebilirlik ve askeri güç gerekir” dedi.

“Türkiye’de Gençleşme Yanlış Anlaşılıyor”

Genç MÜSİAD üyeleriyle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Tayyar Arı, gençliğin ve tecrübenin bir arada yoğrularak geleceğin inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de yaşlı insanların deneyim ve tecrübelerinden yeterli kadar yararlanılmadığını söyleyen Prof. Dr. Arı, “Ülkemizde gençleşme kavramı yanlış anlaşılıyor. Yaşlılık demek, bilgelik ve deneyim demektir, oysa biz yaşlıları ‘gençleşme’ adı altında bir kenara bırakıyoruz. Bu insanların tecrübeleri gençlere ışık tutmalı. Siyaset, ekonomi, güvenlik, kurum kültürü gibi konularda deneyimli insanlar gençlere yol göstermeli. Ancak bu şekilde ortak mirasımıza sahip çıkabiliriz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler

Konuşması sırasında Türkiye ve ABD arasındaki ilişkileri tarihsel bağlamda ele alan Prof. Dr. Arı, “İki ülke arasındaki ilişkiler özellikle 2. Dünya Savaşı sonrasında artış göstermeye başladı. Truman Doktrini, Türkiye’nin NATO’ya katılması, Soğuk Savaş’la ortaya çıkan iki kutuplu dünya, Türkiye’nin ABD’yle yakınlaşmasına sebep oldu. Fakat iki ülke arasındaki ilişkiler arasında iniş çıkışlar sürekli yaşanmıştır. Özellikle Türkiye’nin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve 2001’de Amerika’nın Irak Savaşı’nda Türkiye’nin destek vermemesi ilişkilerde kırılma noktası olarak görülebilir” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye’nin bölgedeki rolüne ve gücüne göre değiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Arı, “Türkiye’nin bölgede ve İslam coğrafyasında güçlenmesi bazı ülkelerin işine gelmiyor. Çünkü bu coğrafyada güçlü bir Türkiye olması, bazı ülkelerin bölgemizdeki etkisini azaltıyor” diye konuştu.

İstikrar ve Güven Vurgusu

Yaşanan ekonomik süreç ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Arı, sermaye ile olan ilişkilere dikkat çekti. Prof. Dr. Arı, “Sermaye ile olan ilişkilerimizi iyi yönetmeliyiz. Bunun içinse anahtar nokta ülkedeki istikrar ve güven. Güçlü bir ülke olmak için; istikrarlı bir ekonomik büyüme, öngörülebilirlik ve askeri güç gerekir”  şeklinde konuştu.

Söyleşinin ardından Genç MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Abdülkerim Demir, Prof. Dr. Tayyar Arı’ya günün anısı olarak hediye takdim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.