Olimpiyatlarda Türk kızlarının başarısı

Olimpiyatlarda Türk kızlarının başarısı
27.07.2021
A+
A-

TRT’nin tek kanal olduğu yıllarda kültürün, sanatın ve sporun her türlüsünü seyretmek zorundaydık.

TRT’nin sıkıcı olmakla beraber ne kadar kaliteli yayınlar yaptığını şimdilerde imkânlar daha fazla olmasına rağmen seyredilen programlara bakınca daha iyi anlıyoruz.

Hatırlayalım; TRT’nin spor programlarında futbol harici neleri izlerdik, artistik patinaj başta olmak üzere atletizm, uzun atlama, gülle atma, kayak slalom, hentbol, basketbol, tekvando, voleybol, güreş, olimpiyatlar ve daha nice branşlar.

Günümüzde TV kanalları ve yazılı basın başarı yoksa futbol hariç spor branşlarını haber yapmıyor, oysa geçmişte özellikle amatör spor branşları desteklenirdi.

TV kanallarının çoğalmasından sonra sporda sadece futbola yoğunlaşan ilgi, birçok eski alışkanlığımızı da ortadan kaldırdı. Örneğin olimpiyatlar ilgiyle izlenirken, şimdilerde yapılıp yapılmadığı sorusuna çoğumuz cevap verecek durumda değiliz.

2020 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXXII. Yaz Olimpiyat Oyunları, 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılması planlanan ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021’e ertelenen Olimpiyat Oyunları’dır. Türkiye de birçok branşta olimpiyatlarda yerini aldı.

Türkiye’nin insanı yoran gündeminde, A Milli Kadın Voleybol Takımı 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ilk maçında son olimpiyat şampiyonu Çin’i 3-0 mağlup ederek önemli bir başarı elde etti ve az da olsa halkımızı sıkıcı gündemden uzaklaştırdılar. A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ikinci maçında 27 Temmuzda İtalya ile karşılaşacak.

Bayan voleybol milli takımızın başarısı sosyal medyada ciddi yer bulurken, bazı troller tarafından tabiî ki dini açıdan tartışılmak istendi ama başarılı olamadılar ve Türkiye filenin sultanlarını bağrına bastı.

Olimpiyatlarda bir başka başarı ise Bursa Büyükşehir Belediyespor’lu milli taekwondocu Hatice Kübra İlgün’den geldi. İlgün Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda 57 kiloda üçüncü olarak Bursa’ya ilk Olimpiyat madalyasını kazandırdı.

Japonya’daki organizasyonda ilk turda Kosta Rikalı Lindo Alvarez’i 16-5 yenen Hatice Kübra İlgün, çeyrek finalde ABD’li Anastasija Zolotic’e mağlup olsa da madalya şansını sürdürdü. Ardından repesaj mücadelesinde Faslı Nada Laaraj’ı 6-0 mağlup eden Büyükşehir Belediyesporlu Hatice Kübra İlgün, bronz madalya mücadelesinde Olimpik Mülteci sporcu Alizadeh Zenoorin’i de 8-6 yenerek üçüncü oldu ve Bursa’ya ilk Türkiye’ye Olimpiyat madalyasını kazandırdı.

Sizler bu yazıyı okuduğunuz sırada, Bayan Milli Voleybol takımız İtalya ile karşılaşıyor olacak. 27 Temmuz Salı günü ayrıca badminton, boks, judo, okçuluk, tekvando, halter, yelken ve yüzme branşlarında mücadele edecek.

Badmintonda Neslihan Yiğit, grup maçında TSİ 05.20’de Mısırlı Doha Hany ile karşılaşacak.

Boksta dünya şampiyonu milli sporcu Busenaz Sürmeneli, 69 kiloda Polonyalı Karolina Koszewska ile son 16 tur mücadelesine çıkacak. Karşılaşma TSİ 07.54’te başlayacak.

Judoda Vedat Albayrak, 2016 Rio’da bronz madalya alan dünya şampiyonu Japon sporcu Takanori Nagase ile TSİ 05.00’te son 32 turunda karşı karşıya gelecek. Vedat, günün sonundaki altın madalya mücadelesine çıkmaya çalışacak.

Okçulukta bireysel müsabakalarda Yasemin Ecem Anagöz, son 32 turunda Kanadalı Stephanie Barrett ile kozlarını paylaşacak. Karşılaşma, TSİ 06.26’da start alacak. Milli okçu, mücadeleyi kazanması durumunda son 16 turu maçını da oynayacak.

Tekvandoda milli sporculardan Nafia Kuş 67 kiloda tatamiye çıkacak. Milli sporcu, son 16 turu maçında TSİ 04.00’te Dominik Cumhuriyeti’nden Katherine Rodriguez Peguero ile çeyrek finale çıkabilmek için mücadele edecek. Nafia, günün sonunda madalya mücadelesi verebilmek için ter dökecek.

Halterde 64 kiloda Nuray Levent A Grubu’nda madalya mücadelesi verecek. Finaller, TSİ 13.50’de başlayacak.

Görüldüğü gibi dünyanın izlediği olimpiyatları dahi izlemeyen bir toplum haline geldik, fakat bir konunun birçok TV kanalında aynı anda tartışılması veya sosyal faciaya dönüşen aile içi ilişkileri seyretmeyi tercih ediyoruz.

Keşke TRT’nin o günlerini yeniden yaşayabilsek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.