NİCOLAS FLAMEL

NİCOLAS FLAMEL
09.11.2022
A+
A-

Harry Potter serisinin ilk kitabı olan Felsefe Taşı’nda adını sıkça duyduğumuz Nicolas Flamel, kitapta tarihten esinlenilerek yaratılmış, gerçekten yaşamış bir karakterdir.

Kendisi 14. yüzyılda Paris yakınlarında yaşamış ünlü Fransız simyacıdır. Hayatının ilk yıllarıyla ilgili pek bilgi olmasa da kitapçıda çalıştığı ve Perenelle adında kendinden birkaç yaş büyük dul bir kadınla evli olduğu bilinir.

O dönemler simya, Avrupa’da oldukça popüler olmuş ve bilhassa transmutasyon (bir maddeyi başka bir maddeye dönüştürmek) üzerine çalışma yapılan bir bilim dalıydı. Flamel, civayı altına dönüştürerek felsefe taşını yaratmasıyla ünlenmiştir.

25 Nisan 1382 yılında saat öğleden sonra beşi gösterirken yanında sadece Perenelle varken taşın cıva üzerinde gösterimini yapmış ve “Cıvayı gerçekten de altına, hatta ondan daha iyi daha esnek ve ayrıca daha yumuşak bir şeye dönüştürdüm.” demiştir.

Cıvanın gerçekten başkalaşıp başkalaşmadığı bir hayli şüphelidir, çünkü yanında yalnızca karısı vardır. Yine de 14. yüzyılda insanlar Flamel’in hikayesine inanmışlardır. Bunun üzerine tüm kraliyet ailesi kendilerine servet ve sağlık kazandıracak simyacılar aramaya başladılar.

Flamel, taşı oluştururken mühim olan böyle bir taşı yaratabilecek bilgiyi nerden elde etmiş olduğuydu.

Flamel’e göre rüyasında onu bir melek ziyaret etmiş ve ona kimsenin anlayamayacağı bir kitap hediye etmiştir. Ardından melek, yazının zaman içinde ona gösterileceğini söylemiştir.

Kısa bir süre sonra Flamel, elinde Yahudi Abraham tarafından yazılmış aynı kitabı yolda bir adamın elinde görür ve kitabı ondan satın alır. Kitaptaki yazılar üzerinde 21 sene çalıştıktan sonra yazıdaki sembolleri deşifre etmiş ve transmutasyonun sırlarını öğrenmiştir.

Bittabi kitaba ait bütün izler, 17. yüzyılda yok olduğu için kitabın bir kopyası günümüzde mevcut değildir. Bu da Flamel’in hikayesinin gerçekliğini daha da şüpheli kılmaktadır ama bir zamanlar gerçekten de yaşamış olduğu su götürmez bir gerçektir.

Fakat bununla beraber öldüğünde dönemin kralı XIV. Louis kendisine özel bir mezar yaptırır. Yıllar sonra hakkında çıkan, ‘aslında ölmedi zamanlar arası yolculuk yapıyor’ söylentilerinden sonra XIV. Louis mezarını açtırır ve Flamel’in mezarda olmadığı söylenir.

Flamel’in karısı ile birlikte felsefe taşını kullanarak zamanlar arasında yolculuk yaptığı iddialar arasındadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Evliya Çelebi seyahatnamelerinde Flamel ve eşini Bursa yakınlarında hiç yaşlanmamış hallerinde görüldüklerini iddia ediyor.

Bunların doğruluğu tamamen tartışmaya açık konulardır, fakat 14. yüzyılda Fransa’da yaşamış ve hayatını felsefe taşını bulmaya adamış Nicalos adında bir simyacı gerçekten vardır.

Kaynakça:

https://fantastikcanavarlar.com/dusunseli/gercek-nicolas-flamelin-sirlarla-dolu-hayati/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Flamel
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.