Kronik stres ve yaşam

Kronik stres ve yaşam
18.01.2022
A+
A-

Yaşlanma, doğumla birlikte başlayan ve her insanda farklı hızda ilerleyen bir süreçtir. Son yıllarda bu süreci izlemek üzere bilim insanları önemli bir keşfe imza attılar. Genetik şifrelerimizi taşıyan ve DNA adı verilen moleküller var ya, işte bu moleküllerdeki kimyasal değişiklikleri izleyerek biyolojik yaşı ve sağlık durumunu ölçmenin yollarını geliştirdiler.

Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr Rajita Sinha başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılan ve 6 Aralık 2021’de Translational Pshyciatry dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada iki soruya yanıt arandı. Bu sorulardan biri kronik stresin biyolojik saati dolayısıyla yaşlanma hızını ne kadar artırdığı, diğeri ise yaşlanma hızını azaltmanın ve sağlıklı yaşam süresini uzatmanın yollarının olup olmadığıydı.

Translation Psychiatry dergisinde yayınlanan çalışmaya göre stres gerçekten de yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Bununla birlikte, ruh sağlığının iyi durumda olması ise bu olumsuzluğu tersine çevirebiliyor.

Söz konusu çalışmaya göre uzun süreli stres kalp sağlığını bozuyor, metabolizmayı olumsuz etkiliyor, diyabeti ve obeziteyi hızlandırabiliyor, duygu durum bozukluğuna yol açabiliyor, net düşünme yeteneğini azaltıyor.

19 – 50 yaşlarındaki sağlıklı 444 kişide yapılan çalışmada, kronik stresin yaşlanma belirteçlerini ve bunlar arasında en iyi bilinen belirteci yani insülin direncini arttırdığı belirlendi. Psikolojisi sağlam olan kişilerde veya bu konuda destek alan kişilerde kronik stresin olumsuz etkisi çok daha az olmuş.

Son söz, ruhsal yönden sağlıklı olmak yaşlanma sürecinin yavaşlamasında ve sağlıklı yaşam süresinde büyük rol oynamakta.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.