KOAH’ta erken teşhis hayat kurtarıyor

19.11.2018
A+
A-

KOAH’ın bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Özel Esentepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mustafa Kolsuz, “İnsanların ilk başlarda çok fazla önemsemediği bu sinsi hastalığa karşı, erken tanı ve müdahale oldukça önemli. Bu nedenle, herhangi bir şikâyet görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekiyor” dedi.

KOAH, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin daralması sonucu ortaya çıkan, solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır.

KOAH hastası kişilerde bronşların tıkanarak, akciğer kapasitesinin büyük oranda azalmasına neden olduğunu belirten Özel Esentepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mustafa Kolsuz, özellikle sigara kullanmanın rahatsızlığı tetiklediğini söyledi.

KOAH’ın bir akciğer hastalığı olduğunu ifade eden Kolsuz, “Rahatsızlığın öksürük, soluk darlığı, hırıltılı solunum, balgam gibi belirtileri vardır. KOAH hava yollarını daraltır ve akciğerlere daha az hava girmesine neden olur” dedi.

Başlangıç evresinde hafif öksürük ve balgam olduğunu dile getiren Kolsuz, ilerleyen dönemlerde artış olduğunu kaydetti. Kolsuz, hastalığın yavaş yavaş ilerlediğini belirterek, “İlk başlarda nefes darlığı; koşma, hızlı yürüme, merdiven çıkma gibi aktivitelerin sonucunda ortaya çıkar. Bu nedenle kişi durumu önemsemeyebilir. Fakat bu durum oldukça mühimdir. Çünkü hastalığın ilerleyen dönemlerinde hiçbir şey yapılmasa da nefes almakta zorlanılabilir” diye konuştu.

Sigara en büyük etken

KOAH hastalığının ortaya çıkmasında en büyük etkenin sigara olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Mustafa Kolsuz, özellikle sigara dumanına maruz kalan kişilerde KOAH görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.

Kolsuz, bu nedenle rahatsızlığın teşhis edildiği andan itibaren sigara kullanımının bırakılması gerektiğinin altını çizerek, “Diğer yandan, hastalığın ortaya çıkmasında kirli hava koşullarının da büyük oranda etkisi var. Çalışılan ve yaşanılan ortamdaki toz, duman ve kimyasal maddeler bronşlarda tıkanmaya neden oluyor. Buna bağlı olarak da akciğer kapasitesinde büyük oranda azalma yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Tedavi edilebilen bir hastalık

KOAH’ın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu beliren Kolsuz, şöyle devam etti: “İnsanların ilk başlarda çok fazla önemsemediği bu sinsi hastalığa karşı, erken tanı ve müdahale oldukça önemli. Bu nedenle herhangi bir şikâyet görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekiyor. Çünkü hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıcı diyebiliriz. Hastalık başlangıç evresinde yakalanır ve hasta bu evrede gerekli önlemleri alırsa, KOAH büyük oranda önlenmiş olur. Yoksa ilerleyen dönemlerinde hastalığın tedavi edilemez hale geldiği unutulmamalı.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.