Kaybedenler ve kazananlar…

Kaybedenler ve kazananlar…
19.11.2021
A+
A-

Değerli dostlar,

Tek adamın hiçbir bilimsel görüşe ve ekonominin işleyişine, jeopolitik risklere aldırmadan yazdığı ekonominin kitabı ne der bilemiyorum ama bildiğim tek bir şey var; bunun sürdürülemez ve yıkıcı olduğudur.

Artan kurlar ve maliyetler karşısında, paramızın pul olduğu bir dönemde faizleri, ÖTV ve KDV’yi indirseniz ne yazar?

Hukuksuzluk ve belirsizlik yanında #ekonomiyieniyibenbilirim modelinde kim o krediyi kullanıp yatırım yapar, üretim yapar?

Bakın artık bazı marketlerde aynı anda iki kilo yağ, şeker, çay vs alamıyorsunuz.

Olmadığından mı? Hayır!

Her gün fiyat güncellemesi yapıyorlar da ondan. Şu an emtia ve hammaddede sattığın malı yerine koymak ne mümkün.

Mal tedarik sorunları, artan kurlar ve nakliye giderleri nedeniyle mal durduğu yerde kazanıyor.

Neden satasın ki?

Demire, ipliğe artık dakikalık fiyat veriyorlar.

Öyle bir ekonomi modeli ki ne alırsan ertesi gün daha kazançlı oluyorsun. Mafyadan aylık 10.000 dolar alan siyasetçi bile her ay bir öncekinden daha fazla kazanıyor.

En şanslıları da araç, yolcu, hasta garantili TL harcamalı ve döviz ödemeli ihaleleri alanlar.

Kaybedenler yok mu?

Var, hem de bu kesim en büyük kitleyi oluşturuyor. Maaşını TL alıp tüm girdilerini ve elektrik, su, doğalgaz başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarını döviz üzerinden ödeyenler. Yılbaşında 385 dolar eden asgari ücret bugün 250 dolar civarında.

Ortaçağ karanlığındaki ülkede o kadar büyük bir akıl tutulması var ki 3-5 bin doları olan bile sevindirik oluyor. Polyanna bile halt etmiş.

Çare artık erken seçimin bile çok ötesinde!

Bu arada 15 Temmuz hain darbesinin finansörü dedikleri BAE ve işbirlikçi Bahreyn prens ve bürokratları Ankara’da yüksek kabul görüyor. Bir nevi cansuyu, can simidi…

Birileri 2002 yılında yok paraya aldıkları bankalardan sonra elde kalan en güzide şirketleri bu kurlardan giriş yapıp çalacak milletin elinden.

O gün de bu soruyu sorduğum için bugün de soruyorum; 15 Temmuz sonrası ülkemizin dövizlerini bedavaya alanlar kimlerdir?

Hasta, uçak, yolcu garantilerinde sayılar hangi bilimsel, demografik yöntemlerle kimler tarafından belirlenmiştir? Neden döviz üzerinden garanti verilmiştir?

Ay tutulması biter de akıl tutulması bitmezmiş diyelim ve bitirelim.

Kalın sağlıcakla…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.