İçişleri’nde kararnameler ertelendi

İçişleri’nde kararnameler ertelendi
17.06.2021
A+
A-

Valiler, Kaymakamlar ve Emniyet Müdürleri kararnameleri ertelendi.

Valilerin yaz dönemi, Kaymakamların ise normal tayin dönemi olmasına rağmen tayin ve terfi kararnamesi çıkmadı. Kararname beklentisinde olan bir başka kurum ise Emniyet Genel Müdürlüğü.

Organize suç örgütü üyesi Sedat Peker’in yurt dışından yayınladığı videolarla devletin zirvesini sallarken hedefindeki İçişleri Bakanlığında tayin ve terfi dönemi olmasına rağmen; beklenen Valiler, Kaymakamlar ve Emniyet Müdürleri kararnamesi çıkmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peker’in suçladığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya partisinin grup toplantısında sahip çıkarken geçtiğimiz günlerde 109. Dönem Kaymakam Adaylarını kabulünde bir ilke imza attı ve İçişleri Bakanını programa dâhil etmedi.

Ankara kulislerinde yeni İçişleri Bakanının sıklıkla konuşulan konular arasında olduğunu geçtiğimiz hafta bu sütunlardan paylaşmıştık. Son gelişme ise Cumhurbaşkanlığından kararnameler konusunda net tavrın sergilenmiş olması. İçişleri Bakanı Soylu, asli görevi olan terfi ve tayin kararnamesini hazırlayamıyor. Cumhurbaşkanı, Soylu’ya her ne kadar sahip çıkmış olsa da işlerin aslında görüldüğü gibi olmadığını görüyoruz.

İçişleri Bakanlığı, 109. Dönem Kaymakam Adaylarının Cumhurbaşkanlığı programına internet sitesinde yer vermedi.

Peki, Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında neler yaşanıyor?

Bakan Soylu’nun, Sedat Peker’in ağır iddialar sonrasında yaptığı açıklamalar AK Parti içinde başta TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile mülkiye ve emniyet kökenli on beş milletvekilinin tepkisini çekmişti.

Fakat işin peşini on beş AK Partili milletvekilinin bırakmadığını, tepkilerini Cumhurbaşkanına ilettiğini yandaş medyadaki yorumlardan görmek mümkün.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi eski TBMM Başkanı ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, DW Türkçe’ye yaptığı, “İddiaların binde biri bile doğru olsa felaket ve sıkıntılıdır. Gereği yapılmalıdır” açıklamasında bulunmuştu.

AK Parti’de Süleyman Soylu tartışmaları aslında yeni değil. AK Parti’ye katıldığı günden itibaren tartışılan bir isimdi. Şimdi ise tartışmalara konu iddialar öylesine yenilir yutulur olmaktan çıktı ki eski yeni parti yöneticileri kulislerde Soylu’nun görevden alınmasını dillendiriyor.

Devletin zirvesinde hal böyle olunca ülkenin iç güvenliğinden sorumlu bakanlığında yaprak kıpırdamıyor.

Cumhurbaşkanlığına yakın çevrelerde Ankara, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çorum, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkâri, Isparta, İstanbul, Mersin, Kars, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Malatya, Muş, Niğde, Rize, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Batman, Bartın, Yalova, Karabük ve Kilis valilerinin değişmesi kulislerde konuşulsa da henüz bir hazırlık yok.

Emniyette ise Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ın Genel Müdürlük için şansının yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada İçişleri Bakanının değişmesi durumunda asıl kapsamlı kararname il emniyet müdürleri için çıkmış olacak. Soylu’ya yakın isimlerin kızağa çekilmesi sürpriz olmayacak. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü 21 bin 526 polisin “şark ve garp” tayinlerini gecikmeli olarak gerçekleştirdi. Tayini yapılanlar Başkomiser, Komiser, Komiser Yardımcısı, Kıdemli Başpolis, Başpolis ve polis memurlarından oluştu.

İl Emniyet Müdürleri kararnamesinin hazırlanması son anda durdurulurken, devletin zirvesinde dengelerin değişmesi ve eski Emniyet Genel Müdürü şimdi AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok’un Cumhurbaşkanına brifing vermesinin ardından çok sayıda sürpriz atamaların yapılacağı emniyet kulislerinin öncelikli konusu diyebiliriz.

Kısacası Sedat Peker’in bir kamerası ve tripodu ülkenin iç güvenliğinden sorumlu bakanlığın olağan tayin ve terfisinde dengelerin değişmesine neden oldu diyebiliriz.

Burası Türkiye…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.