Hipertansiyon ve Lipoprotein A yüksekliği…

Hipertansiyon ve Lipoprotein A yüksekliği…
27.12.2022
A+
A-

Hipertansiyon, kalp damar hastalıkları için en önemli risk faktörlerinden biridir.

Lipoprotein A, kalp damar hastalıkları için kalıtsal risk faktörlerinden biridir.

Daha önce hiç inme veya kalp krizi geçirmemiş hipertansiyonlu kişilerde, Lipoprotein A’nın yüksek olması kalp krizi veya inme riskini artırır.

Protein ve yağdan oluşan lipoproteinler kolesterolü taşıyan moleküllerdir.

Başlıca alt tipleri:

* LDL (Düşük yoğunluklu lipoprotein)

* HDL (Yüksek yoğunluklu lipoprotein)

* Lipoprotein A

LDL kolesterol gibi, Lipoprotein A da kan damarlarının duvarlarında birikerek kişinin kalp krizi veya inme riskini artırabilir.

Bu makalemde size Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından 13 Aralık 2022’de yayınlanan bir çalışmadan kısaca söz etmek istiyorum.

Kalp damar hastalığı olmayan yaklaşık 7 bin kişiyi kapsayan bu çalışmada Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) çalışmasından elde edilen sağlık verileri kullanılmış. 2000 ile 2017 yılları arasında takip edilen hastalarda bu süreçte ortaya çıkan kalp damar hastalıkları (kalp krizi, kalp durması, inme veya koroner arter hastalığından ölüm) ile hipertansiyon ve Lipoprotein A seviyesi arasındaki bağlantılar dört farklı grupta değerlendirilmiş

* Grup 1: Lipoprotein A seviyeleri 50 mg/dL’nin altında ve hipertansiyon yok.

* Grup 2: Lipoprotein A seviyeleri 50mg/dL veya daha yüksek ve hipertansiyon yok.

* Grup 3: Lipoprotein A seviyeleri 50mg/dL’nin altında ve hipertansiyon var.

* Grup 4: Lipoprotein A seviyeleri 50mg/dL veya üstünde ve hipertansiyon var.

Çalışmanın sonuçları şöyle :

Grup 1 ve Grup 2 karşılaştırıldığında, kardiyovasküler hastalık olayları için anlamlı bir risk farkı bulunmamış. Bu oran grup 1’de  %7,8 ve grup 2’de % 8 bulunmuş.

Hepsi hipertansiyonlu olan grup 3 ve 4’teki katılımcılar, grup 1 ve grup 2’dekilerle karşılaştırıldığında kardiyovasküler hastalık olayları riskinde anlamlı bir artış bulunmuş. Grup 3’teki kişilerin yaklaşık %16,2’sinde ve grup 4’teki kişilerin %18,8’inde kardiyovasküler hastalık olayları yaşanmış.

Çalışma bize hipertansiyonun kalp damar hastalıkları bakımından daha yüksek risk oluşturduğunu gösteriyor. Ek olarak Lipoprotein A yüksekliği de varsa risk biraz daha yükseliyor.

Özet olarak, kalp damar hastalıkları riskini azaltmak için şu risk faktörlerinin varlığını bilip yaşam tarzını ona göre belirlemekte yarar vardır: Sağlıklı beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, sigara içmemek, stresle baş edebilmek, yeterince ve kaliteli uyumak, sağlıklı kiloyu korumak, şeker, kolesterol ve kan basıncını sağlıklı düzeyde tutmak.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.