Ekonomistler acı gerçeği açıkladı

Ekonomistler acı gerçeği açıkladı
18.07.2023
A+
A-

Arka arkaya gelen zamlara bir de KDV ve ÖTV ile gelen zamlar eklenince ekonomistler Temmuz ayı enflasyonunun yüzyılın rekorunu kıracağı yönünde birleşti.

Seçimlerin ardından, yapılan hatalar nedeniyle kötüye giden ekonomiyi düzeltmek için iş başına gelen  yeni ekonomi yönetimi çareyi yüksek vergilerde buldu. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) başta olmak üzere birçok vergi kaleminde artış kararları alan iktidar, hatalı ekonomi yönetiminin bedelini vatandaşa ödetiyor.

Akaryakıt fiyatlarında bir gecede gelen 7 ila 8 liralık artış, iğneden ipliğe her kalemden ürüne zam olarak yansırken, gözler Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Ağustos’ta açıklayacağı Temmuz ayı enflasyon verilerine çevrildi. Ekonomistler, TÜİK’in açıklayacağı Temmuz enflasyonunun, tüm zamanların en yüksek seviyesinde çıkarak tarihe geçebileceğini belirtiyor.

“TEMMUZ ENFLASYONU İLE YÜZYILIN REKORUNU GÖRECEKSİNİZ”

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, ekonomideki bu gelişmeler üzerine sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, “Temmuz ayı enflasyonu açıklandığında YÜZYILIN rekorunu göreceksiniz. Yazın kenara” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), eski başekonomisti Hakan Kara da sosyal medyada bir takipçisinin “Temmuz enflasyonunun patlama yapacağını söyleyenler var hocam. Fiyatlar Genel Seviyesini etkileyen zamlar elbette mevcut. Siz de bu görüşe katılıyor musunuz hocam?” sorusuna “Son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonlarından birini göreceğiz. Muhtemelen 100 yılın en yüksek Temmuz enflasyonunu göreceğiz. Temmuz rekoru %6,2 ile 1997’de görünüyor. Rahat geçilir diye tahmin ediyorum.” cevabını verdi.

“TEK HANELİ RAKAMLAR ÖZEL SİPARİŞLE OLUR”

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş da TÜİK’in verilerle oynadığına yönelik iddialara atıfta bulunduğu  bir yazı kaleme  alarak, enflasyonun Temmuz ayında rekor seviyede görüleceğini kaydetti.

Enflasyonda “tek haneli rakamların özel siparişle olacağını” vurgulayan Aktaş, “Benim tahminim çift haneli oranların başlangıcı; yüzde 10-11 arası. O da çok iyimser bir tahmin, çok iskonto edilmiş bir tahmin. Elimde daha fazla veri olsa elbette daha detaylı bir çalışma yapmam mümkün ama en azından madde ağırlıklarını bile bilmiyoruz artık. Dolayısıyla daha detaya inme şansım yok. Ancak mevcut durumun tek haneye kesinlikle işaret etmediğini bir kez daha vurgulamam gerek. TÜİK’in ne açıklayacağına gelince… Keşke bilsem!” ifadelerine yer verdi.

(habererk.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.