Cumhuriyetimiz ve Değerleri…

Cumhuriyetimiz ve Değerleri…
28.10.2022
A+
A-

Cumhuriyet rejimi; tüm gücünü kişi, grup ve sınıf egemenliğinden değil, ulus iradesinden almaktadır. İnsana verdiği değer, hak ve özgürlüklere gösterdiği saygı ve hoşgörü ile çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmayı en kısa sürede sağlayacaktır.

Cumhuriyet, egemenliğin kaynağının sadece ulusa ait olduğudur. Bütün vatandaşları yasa önünde eşit, belli bir kişiye, gruba, sınıfa ve zümreye ayrıcalık tanımaması, onların devlet yönetimine eşit olarak katılımının sağlanmasıdır.

Cumhuriyet kazanımları, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlığı, ”aklı ve bilimi” ön plana çıkarması ile korunacaktır.

Türkiye Cumhuriyetimizin 99. yılını onur ve gururla kutlayacağımız bu özel ayda, güzel ülkem çok zor koşullarda, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının önderliğinde, Yüce Türk Milletinin desteği ile var olmuştur.

Dr. Bilal N. Şimşir’in, ”Atatürk Dönemi İncelemeler – Atatürk Araştırma Merkezi” isimli kitabında; Cumhuriyete giden yolu şu şekilde belirtmektedir;

”29 Ekim 1923 akşamı saat 20.30’da Türkiye Büyük Millet Meclisi, hazır bulunan 158 milletvekilinin oy birliği ve ‘Yaşasın Cumhuriyet!’ alkışlarıyla Cumhuriyet ilan edildi. Hemen sonra Meclis, Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı oybirliğiyle Cumhurbaşkanı seçti. Cumhuriyetin ilanı ve ilk Cumhurbaşkanı seçilmesi kamuoyuna 101 pare top atışıyla, yabancı ülkelere de notalarla resmen duyuruldu.”

Cumhuriyetimiz kurulduktan sonra tüm toplumca; ekonomik, siyasi ve toplumsal açıdan devrim niteliğinde yatırım ve uygulamalarla, emperyalizmin yıkmak istediği ama yıkamadığı, Cumhuriyetimiz varlığını sürdürmektedir.

Ar-Ge çalışmaları sonucu yüksek teknolojilerin, küresel yöntemlerle tüm dünyaya yayılması, bizlerin de bu gelişmelere ayak uydurmamızı zorunlu hale getirmiştir.

Son yıllarda sistem değişikliği sonucu, tüm  gelişmişlik kriterlerinde maalesef gittikçe gerilerde bulunmaktayız.

Çağdaş medeniyet seviyesine ancak, ekonomik, toplumsal, siyasal ve hukuki açıdan, kısacası demokrasi kurallarına uyarak varabiliriz.

Bu kriterlerden bazı örnekler aşağıdaki gibidir. Keşke bu verilerde, güzel ülkemin notları, hep üst seviyelerde olabilse, yaşam kalitemiz de o seviyede yüksek olurdu.

***

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) 2021 yılı ‘Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre güzel ülkem, 180 ülke arasında 96. sırada.

Yolsuzluk Algı Endeksi’nin ilk sıralarında; DanimarkaYeni Zelanda ve Finlandiya yer aldı. Endeksin son sıralarında yer alan ülkeler; SuriyeSomali ve Güney Sudan oldu.

***

Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) 2022 yılı ”İnsani Gelişme Endeksi” raporunda 191 ülke arasında 48. sırada yer aldı.

İnsani Gelişme Endeksi sıralamasında ilk sıralarda; İsviçre, Norveç  ve İzlanda yer almakta olup, Güney Sudan ise son sıradadır.

World Justice Project’in, (WJP) Dünya Adalet Projesi, kapsamında 2021 ‘Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye, 139 ülke arasında 117’inci sırada yer aldı.

Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde ilk üç  de;  Danimarka, Norveç ve Finlandiya yer almışken, son sıralarda; Kongo, Kamboçya ve Venezuela bulunmaktadır.

***

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2022 yılı ‘Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye, 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada yer aldı.

Listenin ilk üç sırasında; NorveçDanimarka ve İsveç bulunurken, listenin son sırasında; Eritre, İran ve Kuzey Kore bulunmakta.

***

Development Initiatives adlı kuruluş tarafından düzenlenen 2022 ‘Küresel İnsani Yardım Raporu’na göre, Türkiye, 2021’de dünyada en çok insani yardım yapan ülke sıralamasında, ABD’den sonra ikinci sırada yer aldı.

2021 yılında, en çok insani yardım alan ülkeler; Yemen, Suriye, Filistin, Afganistan, Etiyopya ve Güney Sudan oldu.

Birleşmiş Milletler (BM), Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın (SDSN) belirlediği, 2022 yılı ‘Dünyanın En Mutlu Ülkeleri Raporu’na göre  ilk üçte; Finlandiya, Danimarka ve İzlanda yer alıp, güzel ülkem 112. sırada bulunmaktadır.

Listenin son 3 sırasında; Zimbabve, Lübnan ve  Afganistan yer almaktadır.

***

Dünya Ekonomik Forumu, (WEF) 2022 Yılı ‘Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre güzel ülkem Türkiye, 146 ülke arasında 124. sırada bulunmakta.

Cinsiyet eşitsizliği en az olan ülkeler sırasıyla; İzlanda, Finlandiya ve Norveç olmakta iken, alt sıralarda ise; Kongo, Pakistan ve son sırada Afganistan yer almaktadır.

***

The Heritage Foundation’ın, 2022 yılı ‘Ekonomik Özgürlük Raporu’nda Türkiye, 177 ülke arasında  107’nci sırada bulunmaktadır.

Rapora göre 2022 yılında, ekonomik özgürlüklerde en önde olan üç ülke; Singapur, İsviçre ve İrlanda. En sondaki üç ülke ise; Kuzey Kore, Venezuela ve Küba’dır.

Cumhuriyetimizin önümüzdeki yıl ‘100. Yılı’nı özenle kutlayacağımız günlerde, Cumhuriyet değerleri olan adalet, hukuk, ekonomik ve toplumsal verilerin olumlu yönlerde değişmesi en büyük dileğimizdir.

Bugün hepimize düşen kutsal görev; ulusal değerlere, Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Sakarya’yı, Dumlupınar’ı, Kocatepe’yi ve Kurtuluş Savaşı’nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Cumhuriyetimizin ilanının  99. yıldönümünde, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özdeyişi ile; ”Cumhuriyet, ahlâkî fazilete dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir.” (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt II, s. 231)

Cumhuriyet Bayramımızın 99. Yılı Kutlu Olsun…

Sağlık, sevgi ve hoşgörü ile kalınız…

YORUMLAR

  1. Ece Saylı dedi ki:

    Yaşasın cumhuriyet!! Yine çok faydalı bir yazı okudum yazarım. Emeğine sağlık.

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Ece, canım… Çok teşekkürler….

  2. Metin Enengin dedi ki:

    Anlam yüklü yazınızı okudum. Çok mutlu oldum. Elinize sağlık.. Yaşasın cumhuriyet!!!

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Metin Baskan, teşekkürler….

  3. Vural Ateş dedi ki:

    Cumhuriyetin ilanı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanı seçilmesi beni çok heyecanlandırdı, kendimi ilk mecliste hissettim. Gurur duydum bir Türk evladı olmaktan.Bu günlerde yaşadığımız olaylar, cumhuriyet düşmanlığı, Atatürk’ün meclisinde onun yok sayılması beni kahrediyor. Umarım bu günlerde geçecek. Evlatlarımıza laik bir Türkiye bırakmak hedefimiz. Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk ve evlatları. Ne mutlu Türküm diyene.

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Sevgili Vural Kardeşim, çok çok haklısın …Yaşasın Cumhuriyet…

  4. Seniha Öztürk dedi ki:

    Emperyalizme karşı verilen milli mücadele cumhuriyet ile taçlandırılmıstiŕ. Yarın kutlayacagimiz cumhuriyetimizin önemini vurgulayan bu güzel yazınız için teşekkür ederim.

  5. Baha ÇETİN dedi ki:

    Yaşasın Türkiye Yaşasın Cumhuriyet.

  6. İdris SEVER dedi ki:

    Elinize, gönlünüze sağlık. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Kutlu olsun! Selamlar, saygılar…

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      İdris Kardeşim, çok teşekkürler…