Cemal Kaşıkçı yeniden gündemde…

Cemal Kaşıkçı yeniden gündemde…
14.03.2021
A+
A-

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti, CIA tarafından yeniden dünya gündemine getirilirken ABD’nin yeni başkanı Joe Biden eleştirilerin odağındaki isim oldu.

CIA’nın sızdırdığı bilgilerde Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini Prens Selman’ın onayladığı, cinayet ekibinin kullandığı iki özel jet’in Veliaht Prens Selman’a ait şirketlerin üzerine kayıtlı olduğu ABD basınında yer aldı.

Suudi Arabistan’da Prens Selman’ın veliaht ilanından sonra anlaşmazlığa düşen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 18 Eylül 2017 tarihinde can güvenliğini bahane ederek ülkesinden kaçmak zorunda kalmıştı. Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 günü Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na evlilik işlemleri için geldi, sonrasında kendisinden haber alınamadı.

20 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan resmi açıklama yaparak, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsoloslukta yaşanan arbede sırasında öldüğünü açıklamıştı.

Türkiye, Cemal Kaşıkçı cinayetinde bekle gör politikası uygulamayı tercih etmişti ama bugün ABD’de yaşananlarla eli daha güçlü konuma geldi.

ABD Parlamentosu, Başkan Joe Biden’i Kaşıkçı cinayeti ile sıkıştırıyor ve Veliaht Prens Selman’ı suçluyor; ilk adım olarak ABD – Suudi Arabistan ilişkilerinin Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud ile yürütülmesini talep ediyorlar. Bu gelişme tabii ki Prens Selman’ın veliahtlık durumunu tehlikeye düşürüyor.

Türkiye açısından ise son derece önemli bir gelişme… Çünkü Cemal Kaşıkçı öldürüldüğünde Prens Selman’ın sosyal medyadaki milyonlarca trolleri, cinayeti Türkiye’nin işlediği konusunda algı operasyonları yapmıştı.

Birleşik Devletler Federal Hükümeti’nin sivil dış istihbarat servisi CIA’nın sızdırdığı bilgiler arasında Kaşıkçı cinayeti ile alakalı Suudi Arabistan’da görülen davada sanık tutanakları ve ses kayıtları da var. Fakat Kaşıkçı cinayetini 6 saatte çözen Türk istihbaratının da olduğunu not düşmüş olalım.

Yeni gelişmelerde ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde bir TV kanalında yaptığı açıklamasında, “Suudi Arabistan ile olan ilişkilerimizde genel olarak nasıl bir tavır alacağımızla ilgili pazartesi günü bir açıklama yapılacak. İnsan haklarını ihlallerinden dolayı Riyad’dan hesap soracağız” dedi ve ABD- Suudi Arabistan arasındaki ipler kopma noktasına geldi. Bu açıklamanın ardından ABD Başkanı Biden, “Suudi Arabistan’daki muhatabın Veliaht Prens Muhammed bin Selman değil, Kral Selman’dır” açıklamasında bulundu.

ABD basınında şu an konuşulan ise Prens Selman’ın ABD’ye girişinin yasaklanması, diğer taraftan Türkiye’nin tavrının nasıl olacağı merak edilirken; Türkiye uzun zamandır Suudi Arabistan ile mesafeli olarak diplomasisini sürdürüyor.

Önceden Türkiye, Suud ailesini mukaddes mekânın çocukları olarak görüyordu; lakin köprülerin altından çok sular aktı, Türkiye hiçbir ülkenin göstermediği yakınlığı Suudi Arabistan’a göstermesine rağmen aynı ölçüde Suud ailesinden yakınlık görmedi ve belki de ilk kez duygusallıktan uzak tavır takınıyor.

Cemal Kaşıkçı cinayeti, ABD için bir bahane… Elbette asıl amaç orta doğudaki ABD çıkarları…

Türkiye açısından bir kez daha masaya oturma imkânı doğmuş gözüküyor; eğer iyi değerlendirilirse…

Zira Türkiye- Katar ilişkileri, Suudları çok kızdırıyordu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.