Cebinizde casus var!

Cebinizde casus var!
24.07.2021
A+
A-

Pegasus casus yazılımı cep telefonlarında… Dikkat!

Beklenen oldu, cep telefonlarına uzaktan erişimi sağlayan Pegasus casus yazılım programının yasadışı olarak uygulandığı ortaya çıktı ve devletler dijital teyakkuza geçti.

Cep telefonlarını anlık takip etmek için geliştirilen Pegasus casus yazılımı, ilk olarak 2016 yılında İsrailli yazılım firması NSO şirketi tarafından geliştirildi.

2016 yılında sınırlı sayıda cep telefonu markalarını takip eden yazılım, kısa zamanda geliştirilerek her marka cep telefonuna resmi kurumlardan gönderilmiş linklerle tıklandığında kolayca Pegasus casus yazılımı telefonunuza yükleniyor.

Linke tıklandığında telefonunuzdan yapılan tüm arama, konuşma ve yazışmalar sizi takip etmek isteyen merkezler tarafından takip edilirken; klavye, kamera ve mikrofona uzaktan müdahale edilebiliyor ve sizin haberiniz olmadan mesaj yollayıp arama çağrısı bırakılabiliyor. En önemlisi; son bilgilere göre Pegasus casus yazılımı için link göndermeye gerek kalmaması. Viber, facetime ve whatsapp gibi popüler sohbet programlarınızın aramaları dahi, casus yazılımın telefonunuza yüklenmesine yetiyor.

Kısacası, cep telefonunuz sizi takip etmek isteyenler için tam bir casus kimliğine dönüştürülüyor.

Pegasus casus yazılımın sahibi İsrail Tele Aviv merkezli NSO şirketinin 2010 yılında MOSSAD’dan ayrılan istihbaratçılar tarafından kurulduğu ve 2019 yılında bu yazılım sayesinde hisse satışından 1 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği, 2020 yılı gelirinin ise 243 milyon dolar olduğu basında yer alırken yazılımın sadece devletlere satıldığı duyuruldu.

Türkiye’de ise Pegasus casus yazılımı ilk olarak Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul konsolosluğunda öldürülmesinden sonra karşımıza çıkmıştı. Kaşıkçı cinayetini araştıran Cumhuriyet savcısı ve güvenlik personelinin telefonlarında Pegasus casus yazılımı çıktığı iddia edilmişti.

İsrailli NSO firmasının bu yazılımı ilk Suudi Arabistan’a sattığını düşünecek olursak baskıcı rejimlerin işine gelecek bir uygulama diyebiliriz.

Fransız Le Monde gazetesi bu hafta yayımladığı haberde, Fas istihbarat servisinin; Macron ve 14 Fransız bakanın kullandığı telefonları dinleme girişiminde bulunduğunu bildirmişti.

Fransa aslında bu yazılımı kullanan ülkelerden bir tanesi… Çünkü bu yazılımı Avrupa’daki bazı ülkelerle birlikte uyuşturucu baronlarını ve sevkiyatını öğrenmek için kullanmışlar, Hamburg limanında elli tona yakın uyuşturucu yakalanmıştı. Sonrasında kokain trafiği Türkiye üzerine yöneldi ama Fas ülkesi aynı yazılımla Fransa devlet yönetimini dinlemek isteyince yazılımın kayıt dışı kullanımının yasaklanmasını istedi.

Türkiye’de Pegasus casus yazılımı kullanılıyor mu şimdilik kesin bir bilgi yok ama rivayetler var. Sedat Peker’in iş adamı Ekba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ekşioğlu’nun, “İsraillilerden 3 milyon dolara aldığın sosyal platformların çözümlemelerini yapan cihazı, Türk devletine 50 milyon dolara nasıl sattığın da ortaya çıkacak” iddiasında bulunmuştu. Böylesi önemli bir yazılımın MİT Başkanlığının bir iş adamından satın alacağına ihtimal vermek oldukça endişe verici olur.

Uluslararası Af Örgütü’nün iş birliği yaptığı Kanada Toronto Üniversitesi Citizen Lab incelemelerine göre Türkiye bu yazılımın kullanıldığı ülkelerden birisi.

Pegasus’u şu an en fazla kullananlar Meksika devleti ve uyuşturucu kartelleri. Meksika’da 15 binden fazla numaranın izlendiği tespit edildi.

Dikkat çekici ayrıntı ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın izlediği numaraların beş yüze yakını ise Türkiye’de bulunuyor, iyi mi?

Ankara’da yüksek bürokratlar arasında konu ciddi olarak konuşuluyor ve bazı yöneticilerin eşlerini dahi zorunlu olmadan aramadıklarını not düşmüş olalım. Hâsılı Pegasus casus yazılımı Ankara’nın gündeminde önemli bir yere sahip, yazılıp çizilmese de…

Pegasus casus yazılımını ücretli programlar sayesinde telefonunuzdan silebiliyorsunuz, internette google amcaya sormanız yeterli.

Siz siz olun, cep telefonunuzu mahrem anlarında yanınızda bulundurmayın; eğer önemli bir iş yapıyor veya görevdeyseniz.

Unutmadan, bu yazılım kimlere satılırsa satılsın hedefteki kişi veya kurumları takip edenlerin haricinde İsrail’in de kayıt yaptığını biliniz.

Bizden söylemesi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.