Bursa’da ormanı taksit taksit sattılar!

22.10.2018
A+
A-

2.760 adet çam ağacı 157 bin lira, hem de taksitle!

İYİ Parti Bursa Büyükşehir ve Yenişehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Özel, bursabakış.com internet sitesinde Bursa’da yaşanan bir skandalı gündeme taşıdı.

İşte Ercan ÖZEL’in o yazısı:

”Birkaç gün önce mahalle sakinlerinin daveti üzerine gittiğim Yenişehir ilçe merkezine sadece 4 km mesafede olan Alaylı Mahallesinde yaklaşık 90.000 m2 oksijen deposu orman alanının komple tıraşlanarak yok edildiğine şahit oldum. İçerisinde en yaşlısı 100 yılın üzerinde olan irili ufaklı tam 2.760 adet Karaçam’ın kökünden kesilmeye başlandığını gördüm.

Kesimi yapanların önüne geçip sebebini sorduğumda; “Bu ormandaki ağaçları devletten parasıyla satın aldık, yaşlandıkları her gün kereste değeri düşüyor, şu an ağaçlar mobilya yapımı için çok uygun” dediler.

Orman İşletme yetkilileri ise; “90.000 m2 alanı komple tıraşlayacağız daha sonra yerine yeni fidanlar dikeceğiz, gençleştireceğiz” dediler. Tabii bunları söylerken mevcut ormanın aynı şekle gelmesi için 100 yıl beklenmesi gerektiğini unutmuş gibiydiler. Kadınıyla, çocuğuyla yaşlısıyla, ağaç kesimi için ormana gelen araçların, önüne yatan mahalle sakinlerinin haklı tepkilerini gözlemlerken, mağduriyetlerine de hak verdim. Vatandaşlarımızın kararlı şekilde ki tepkileri sonrası kesim işi birkaç gün durduruldu.

Yenişehir Alaylı’daki 2.760 adet dikili ağacın satışının sebebi, TBMM’de çıkan bir kanunda gizli aslında. 19 Nisan 2018 tarihinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 28 Nisan 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Bu kanunla birlikte ormanlardaki dikili ağaçların özel sektöre satılabilmesi ve ormanların, dikili ağaçları satın alacak şirketlere uzun yıllar boyunca tahsis edilmesinin önü açılmıştı.

2.760 ADET ÇAM AĞACI SADECE 157 BİN TL, HEM DE TAKSİTLE

İşte bu kapsamda 3 Ekim 2018 tarihinde İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılan açık arttırmalı ihale sonucunda, Yenişehir Orman İşletme Şefliği bölgesinde bulunan Alaylı’da ki Devlet Ormanında ki irili ufaklı 2.760 adet Karaçam toplamda 157.165,18 TL bedelle satıldı. Bu ağaçların 1.707 adedini 49.765,00 TL’ye Bursa Yıldırım’da bir Orman Ürünleri firması, 1.053 adedini ise 107.399,00 TL’ye bir kişi satın aldı. Ve kendilerine bu ücreti 12 ay vade ile ödeme fırsatı verildi.

Yenişehir’e çok yakın bir konumda olan bu mesire alanının yok edilmesine mi, hayvanlarını o bölgede otlatan mahalle sakinlerinin yaşayacağı zorluklara mı, Oksijen deposu görevi gören 2.760 adet 100 yıllık Çam ağacının kökten kesilmesine mi, Koskoca ormanın sadece 157 bin TL’ye satılmasına mı, kuraklıkla çok ciddi bir mücadele içerisinde olmamız gerekirken yeşili yok ettiğimize mi, neye üzüleceğime şaşırdım doğrusu.

Yaptığım araştırmalarda GFW (Küresel Orman İzleme) verilerine göre Türkiye’de 2017 yılında 33.900 hektar orman alanı bir şekilde kaybedilmiş. En çok kayıp yaşayan şehir 4.120 hektar ile İzmir olurken onu Antalya (2.450 hektar), Muğla (2.150 hektar), Balıkesir (1.920 hektar) ve İstanbul (1.840 hektar) takip etmiş.

Açıkçası gelir elde etmek için devletin elinde ne var ne yok özelleştirip satanların, ağaçlarımıza göz koyacaklarını hiç düşünmemiştim. Bundan önce ki Orman Kanunu’na göre, devlet ormanlarından dikili yaş ağaçları kesmek ya da kökünden sökmek yasaktı. Hatta bu yasak kuru ağaçlarla orman içine dökülmüş palamut ve kozalaklarla orman çiçeklerini dahi kapsıyordu. Dikili yaş ağacı, kurumuş ağacı ya da kozalak ve benzeri orman varlığını kesmenin, sökmenin ya da ormandan götürmenin cezası ise 3 aydan 5 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyordu. Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar dolayısıyla dikili ağaçlarımızın dahi satıldığı bu günlerde Allah vatandaşlarımıza kolaylık versin.

BİRİLERİNE PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLİYOR?

Türkiye’de o kadar farklı şey yaşanıyor ki insan düşünmeden edemiyor. Birkaç yıl önce Recep Altepe döneminde Bursa Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden biri tamda şu an tamamen kesilerek yok edilen Devlet ormanının hemen kenarından 61.626 m2 yer satın almıştı. Şirket açıklamasında (o bölgede imar olmamasına rağmen) aldığımız bu yere çalışanlarımız için konut yapacağız demişti. Sadece bir tevafuk olduğunu iyi niyetle temenni ediyorum.

Peki! Yenişehir Alaylı’ da satışı yapılan ve kesimi başlanan fakat mahalle sakinlerinin tepkisi ve yol kapatma eylemleri dolayısıyla birkaç gün durdurulan 2.760 adet çam ağacının akıbeti ne olacak?

Muhtemelen, 22 Ekim Pazartesi günü (bugün) Yenişehir Kaymakamlığı’nda mahalle sakinlerinden bir heyet ile görüşme yapılacak. “Devletimizin sıkıntıları var biliyorsunuz, ama bir satış kararı alınmış uymamız gerekir, zaten yerine yeni fidanlar dikilecek” denilecek. Vatandaşlarımız bu şekilde ikna edilmeye çalışılacak. Umarım gelişmeler olumlu geçer.

Bu arada Yenişehir sahipsiz mi? Halkın seçtiği yerel yöneticiler ne yapıyor? Belediye niye mağdur vatandaşların yanında değil? Niye çözüm aramıyor? dediğinizi duyar gibiyim.

Af edersiniz ama hangi yönetici hak arayacak? Hangi Belediye çözüm üretecek?

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.