Balıkyağı (Omega-3) Mucizesi

Balıkyağı (Omega-3) Mucizesi
21.05.2021
A+
A-

İnsan dietinde yer alan yağlar, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller beslenmenin ana bileşenleridir. Beslenmeyle aldığımız yağ ana enerji kaynağıdır ve 1 gram yağ 8-9 kcal enerji verir. Yağların yapısında bulunan bazı yağ asitleri vücut tarafından sentezlenemediği için mutlaka besinlerle alınmalıdır. Bu nedenle biz onları esansiyel yağ asitleri olarak adlandırıyoruz. Bunlardan, halk tarafından en çok bilineni de omega-3 olarak adlandırdığımız linolenik asittir.

Omega -3’ün en önemli etkisini kalp damar sistemi üzerinde görmekteyiz.

Grönland eskimolarında yapılan çalışmalarda tüm ölümlerin %3,5’ini iskemik kalp hastalıkları oluştururken, batı toplumlarında on kat fazla rastlanmaktadır.

Yapılan araştırmalarda omega-3 yağ asitleriyle beslenme aterosklerotik kalp hastalıklarından korunmada serum lipid (yağ) düzeylerini düşürerek  etkili olduğunu göstermiştir. Kandaki trigliserit denilen yağ seviyesini de azaltmada etkilidir. LDL kolesterol/HDL kolesterol oranını iyi huylu kolesterol (HDL) yönünde değiştirmektedir. VLDL düzeyi azalır. Pıhtı oluşumunu azaltma ve kalp ritmi üzerinde düzenleyici etkileri de vardır.

Bebeklerde beyin gelişimi, bellek, öğrenme yeteneği ve görme üzerinde olumlu etkileri vardır.

Omega -3 balıkyağı, keten tohumu, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler (dereotu, semizotu, tere), doğal beslenen hayvanların eti, sütü,  yumurtasında bulunur. Omega-3 soğuğa karşı koruyucudur. Bu nedenle derin ve soğuk denizlerde yaşayan siyah etli olan balıklarda daha yüksektir. Somon, sardalya, yağlı hamsi, uskumru, ton balığı gibi balıklar omega-3 açısından zengindir. Alg ve planktonlardan aldıkları maddelerle omega -3 üretirler. Bu nedenle, bu maddelerle beslenmeyen kültür balıklarında ve az yağlı balıklarda çok az saptanır.

Vücudumuz omega-3 üretemediği için her daim dietimizde olmalıdır. Bu nedenle haftada 2 kez balık, günde 3 – 4 adet ceviz  tüketmeye çalışmalıyız. Balık tüketmeyi sevmeyen bireyler için doktorlarının önereceği balıkyağı şurup ve kapsülleri kullanılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.