Asırlık kişilerin laboratuvar bulguları 

Asırlık kişilerin laboratuvar bulguları 
06.12.2023
A+
A-

Asırlık insanlar, nasıl daha uzun yaşayacağımızı ve belki de nasıl daha sağlıklı yaşlanacağımızı anlamamıza yardımcı oluyor. Şimdiki bilgilerle, uzun ve sağlıklı bir yaşamın genetik yatkınlık ve yaşam tarzı faktörlerinin karmaşık etkileşimine bağlı olduğu anlaşılıyor.  

GeroScience isimli dergide 23 Kasım 2023’te yayınlanan bir çalışma 90 yaşını aşmış kişilerle o kadar uzun ömürlü olmayan akranlarının bazı laboratuvar bulgularının nasıl bir farklılık gösterdiğini ortaya koymakta.

Araştırma, 64-99 yaşlarında sağlık değerlendirmesinden geçen 44.000 İsveçlinin verilerini içeriyor. Bu kişiler daha sonra 35 yıl kadar İsveç kayıt verileri aracılığıyla takip edilmiş. Bu insanlardan 1.224’ü yani % 2,7’si 100 yaşına kadar yaşamış. Asırlıkların büyük çoğunluğunun (%85) kadın olduğu görülmüş.

İncelenen 12 laboratuvar bulgusu şunlar:

Ürik asit,

Total kolesterol,

Açlık kan şekeri,

ALT,

AST,

GGT,

ALP,

LDH,

Albümin,

Kreatinin,

Demir,

Total Demir Bağlama Kapasitesi.

100 yaşına ulaşanların altmışlı yaşlarından itibaren şeker, kreatinin ve ürik asit düzeylerinin daha düşük olduğu görülmüş.

Asırlık kişilerde sonuçlar referans aralıklarının üst veya alt sınırlarına yakın bulunmamış, ortalarda bulunmuş.  

Asırlıkların çoğu yaşamlarının erken dönemlerinde de HbA1c için 6,5 ve kreatinin için 1,25’ten yukarısını hiç görmemiş.  

Hangi laboratuvar bulgularının 100 yaşına ulaşma olasılığıyla bağlantılı olduğu araştırılırken ALT ve Albümin dışında hepsinin 100’e ulaşma olasılığıyla bağlantılı olduğu görülmüş.  

Total kolesterol ve demir düzeyleri açısından beş grup arasında en düşük seviyede yer alan kişilerin, daha yüksek düzeylere sahip olanlarla karşılaştırıldığında 100 yıla ulaşma şansı daha düşük bulunmuş. 

Daha yüksek düzeyde şeker, kreatinin, ürik asit, ALT ve AST değerlerine sahip olan kişilerin asırlık olma şansının düşük olduğu görülmüş.

En düşük ürik asit seviyesine sahip gruptaki kişilerin 100 yaşına ulaşma şansının %4 olduğu, en yüksek ürik asit seviyesine sahip grupta ise bu şansın yalnızca % 1,5 olduğu görülmüş.  

Sağlıklı ve mutlu yaşlanmak dileğiyle...

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.