2021 YAŞ’ta Hulusi Akar’ın ağırlığı

2021 YAŞ’ta Hulusi Akar’ın ağırlığı
05.08.2021
A+
A-

Türk Silahlı Kuvvetlerinin komuta kademesini belirleyen Yüksek Askeri Şura 2021 yılı olağan toplantısı yapıldı ve kararlar açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan YAŞ toplantısı geçtiğimiz yıl 45 dakikada tamamlanmıştı, 2021 YAŞ toplantısı iki saat sürdü.

2021 yılı YAŞ toplantısında en önemli karar; Genel Kurmay Başkanlığına gelmesi beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar’ın yaş haddinden emekliye sevk edilmesi oldu.

YAŞ toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile 30 Ağustos 2021 tarihinden geçerli olacak kararları Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edildiğinden 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştır. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın görev sürelerinin bir yıl uzatılmasına karar verilmiştir. Halen 240 olan general ve amiral sayısı 30 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla 266 olacaktır. 30 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Ali Sivri orgeneralliğe, tümgeneral Levent Ergün ve Metin Tokel korgeneralliğe, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümamiral Kadir Yıldız koramiralliğe, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümgeneral Rafet Dalkıran korgeneralliğe terfi ettirilmişlerdir” açıklamasında bulundu.

30 Ağustos 2021 tarihinden geçerli olmak üzere 17 general ve amiralin bir üst rütbeye, 56 albayın ise general ve amiralliğe, 44 general ve amiralin görev sürelerinin bir yıl, 320 albayın iki yıl görev süreleri uzatılırken 29 general ve amiralin ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Kamuoyuna “sarıklı amiral” olarak gelen Tuğamiral Mehmet Sarı da emekli edildi.

Gelelim 2021 YAŞ kararlarının analizine; öncelikle tepe noktasına bakacak olursak TSK temayüllerine göre Kara Kuvvetleri Komutanları genelde Genel Kurmay Başkanlığı görevine getiriliyordu ama başkanlık sistemine geçilmesiyle TSK’ da tayin ve terfi sistemi değişmiş oldu.

Devlet Başkanı Erdoğan, TSK konusunda eski Genel Kurmay Başkanı şu an Milli Savunma Bakanlığını yürüten Hulusi Akar’a fazlasıyla güvendiği biliniyor.

TSK terfi ve tayinleri, Milli Savunma Bakanlığınca hazırlandığı için yeni sistemde YAŞ kararlarında en etkili isim, tabii ki şu an Hulusi Akar oluyor.

Mevcut Genel Kurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, normalde emekli olması gerekirken görev süresi yaş haddini doldurmadığı için bir yıl uzatıldı. Org. Güler Hulusi Akar’ın Genel Kurmay Başkanlığı döneminde 2. Başkan olarak görev yaparken, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanan 1. Ordu Komutanı Org. Musa Avsever yine Hulusi Akar’ın kara kuvvetleri ekibindeki komutanlardan olduğu biliniyor.

İlginçtir; Org. Musa Avsever ismi kamuoyuna ilk gazeteci Mustafa Balbay’ın günlükleriyle gündeme gelmişti.

2.Ergenekon iddianamesinde gazeteci Balbay, “26 Mayıs 2005 Perşembe akşamı Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Sosyal Tesislerinde yemek verdi. Uluslararası Yönetim ve Askerlik Sempozyumu nedeniyle yemekte hemen yanımda Musa adında Tuğgeneral oturdu. KKK İkmal Bölümündeymiş. Onun yanında 3 Tuğ, bir Binbaşı vardı. Biz Fikret Bila ile oturduk. Musa ve ötekiler barut gibi. Ama nasıl… Yemeği gösteriyor, biz bu devletin yemeğini yiyoruz ama ne yapıyoruz diyor. Kıbrıs’ta kızıyor. Biz de fazla bir şey yapmamışız diyor. Hükümetin TC’yi AB’ye peşkeş çektiğini söylüyor. Tayyip’i alıp arabanın arkasına diyor. Kızılay’da diyor vallahi işe yarayacağını bilsem kendimi Kızılay’da yakarım diyor. Biz PKK kadar cesur değil miyiz diyor. Halkın da kaynadığını ama bir lider bulamadığını söylüyor. Bizi övüyor ve siz diyor, belinizde tabanca olmadan bunu yapıyorsunuz bizim tabancamız var, ne diyor… Şaraptan yudumluyor sohbetin sonunda: siz bizden dolusunuz, gerginsiniz dedim. Evet dediler, çok doluyuz. Çok gerginiz, kabımıza sığamıyoruz. Sonunda bütün bunlar sohbet dediler” mahkeme ifadesinde böyle demişti.

Sonrasında Avsever, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından orgeneralliğe terfi etti ve 1. Ordu Komutanı oldu.

Org. Musa Avsever, KKK olmakla birlikte 2022 yılında Genel Kurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu yıl ki YAŞ’ ta Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlarının görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Küçükakyüz, 2016 yılı Yüksek Askerî Şûra Kararları ile orgeneralliğe terfi etmiş, Eskişehir’de bulunan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı görevine atanmıştı. 22 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevine getirildi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ise 15 Temmuz sonrasında Koramiral rütbesiyle Deniz Kuvvetleri Komutanı yapılmıştı ve bu atamalar yapıldığında Hulusi Akar, Genel Kurmay Başkanıydı.

YAŞ kararlarında görüldüğü üzere görev uzatma ve emekliye sevk edilme kararları Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yakın çalışma ekibine göre yapılmış gözüküyor. Tabi Bahçeli ve Perinçek dengeleri de göz ardı edilmemiş. Örneğin MHP kanadına yakın Org. Ümit Dündar emekli edilmiş, buna karşılık yine kulislerde MHP’ ye yakınlığı ile bilinen Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Musa Çitil’in önümüzdeki günlerde Jandarma Genel Komutanı olarak atanacağı konuşuluyor. YAŞ toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP lideri Bahçeli’yi evinde ziyaretinin konularından birinin de bu atama olduğudur.

Ulusalcı olarak bilinen komutanlardan 2. Ordu Komutanı Org. Metin Gürak, Korg. Yavuz Türkgenci gibi isimlerin görev süreleri uzatıldı; bu ne anlama geliyor? Bir dahaki YAŞ toplantısında emekli olacaklar demek. Perinçekçilerin gelecekteki Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak gördükleri Tümamiral Yankı Balcıoğlu da sürpriz kararla emekli edildi.

Ayrıca 15 Temmuz hain darbe girişiminde FETÖ’cülere karşı mücadele ile gündeme gelen komutanlardan çoğu 2021 YAŞ kararlarıyla emekli edilmiş oldu.

Görüldüğü üzere TSK’nın komuta kademesinde tek söz sahibi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.