YSK’da şok karar: İstanbul’da seçimler yenilenecek

YSK’da şok karar: İstanbul’da seçimler yenilenecek
06.05.2019
A+
A-

Yüksek Seçim Kurulu, 4’e karşı 7 oyla İstanbul seçimlerini iptal etme ve yenileme kararı aldı. Karar sonrasında CHP ve İYİ Parti olağanüstü toplandı. Seçimlerin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacağı öğrenildi.

Yüksek Seçim Kurulu uzunca bir süredir beklettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ilişkin kararını verdi. YSK’nın verdiği karara göre 4’e karşı 7 oyla seçimlerin iptaline ve yenilenmesine karar verildi.

Seçimlerin sadece İstanbul’daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kapsadığı öğrenildi.

AKŞENER BAŞKANLIK DİVANINI TOPLADI

YSK’nın, İstanbul kararının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Başkanlık Divanını topladı. İYİ Parti’den yapılan açıklamada, “YSK’nın İstanbul kararının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gelişmeleri değerlendirmek üzere Başkanlık Divanı’nı topladı” ifadelerine yer verildi.

CHP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

YSK’nın vermiş olduğu bu şok karar sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da parti MYK’sı ile olağanüstü toplantı kararı aldı. CHP Genel Merkezi’nde şu anda toplantı başlamış durumda.

İYİ PARTİ’Lİ TÜRKKAN’DAN SERT TEPKİ

İstanbul seçimlerinin yenilenmesine İYİ Parti’den ilk tepki gösteren isim partinin Grup Başkan Vekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan oldu. Twitter’dan açıklama yapan Lütfü Türkkan, “İstanbul seçiminin iptali ile sadece Ak Parti değil, Türkiye çok şey kaybetti. En çok kaybeden de Recep Tayyip Erdoğan oldu” ifadelerini kullandı.

60060333_870716629934798_3147568389191368704_n.jpg

aytun-ciray-002.jpg

YSK’nın kararının ardından İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Semen, “Türkiye güven kaybetti… Demokrasi ve hukuk kaybetti. Yazıklar olsun sizlere” ifadelerini kullandı.

hasan-seyme.jpg

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İstanbul’da seçimler iptal edildi. YSK’nın bu şok kararı sonrasında dolar 6.12’yi gördü. Seçimlerin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesinin ardından AKP ve MHP tarafından yapılan itirazları değerlendiren YSK seçimin tekrarlanması yönünde karar aldı.

Seçimlerin tekrarlandığı diğer illerde seçim tarihi 2 Haziran olarak belirlenirken, İstanbul’da sürecin uzaması nedeniyle, seçimlerin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacağı öğrenildi.

Öte yandan diğer illerde verilen tekrar kararlarının ardından YSK, mazbataların iptal edilmesine ilişkin karar almıştı. YSK’nın İstanbul kararının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edilmesi bekleniyor.

KARARI İLK OLARAK ONLAR DUYURDU

YSK’nın vermiş olduğu kararı ilk olarak AKP ve MHP’nin YSK temsilcileri  kişisel twitter hesaplarından duyurdular.

AKP YSK temsilcisi Recep Özel ve MHP YSK temsilcisi Kürşat Türker Ercan, sosyal medya hesaplarından şu paylaşımları yaptılar:

recep-ozel.jpg

kursat-turker-ercan.jpg

DOLAR FIRLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararı aldı. Seçimin yenilenmesi kararının duyurmasının ardından dolar 6,12 seviyesini gördü.

GEREKÇE BELLİ OLDU

YSK’nin iptal kararını “Kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi” şeklinde olduğu öğrenildi.

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.