Tüketici bakkala yöneldi, alışveriş arttı

Tüketici bakkala yöneldi, alışveriş arttı
15.06.2020
A+
A-

Bakkal, büfe ve küçük market gibi küçük esnafın nabzını tutması hasebiyle Türkiye’de ilk defa gerçekeleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; vatandaşlar koronavirüs salgını döneminde küçük esnaftan alışverişe ağırlık verdi. Araştırmaya göre her 4 esnaftan 1’i salgının 6 ay devam edeceğini düşünüyor

Türkiye’de 2.5 milyon hane halkını geçindiren ve yaklaşık 300 bin küçük ölçekli işletmeden oluşan küçük esnafın nabzını tutan ilk düzenli ve sürekli araştırmanın sonuçları açıklandı. Perakende analitiği kurumu REM People’ın Esnaf Barometresi Raporu, Ocak-Mayıs ayları arasında esnafın ticaret, güven ve politika alanlarındaki görüşlerini araştırdı. Salgın döneminde tüketicilerin bakkal, büfe, küçük market, şarküteri gibi geleneksel perakende kanallarına yöneliminde belirgin artışlar olduğu kaydedildi. Her ay Türkiye temsili sağlanacak şekilde 600 noktada yapılan ölçümlerle hazırlanan, “REM – TT Barometre: Türkiye Geleneksel Kanal Esnafının Nabzı” araştırmasına göre her ne kadar koronavirüs (Covid-19) salgınının etkileri devam etse de bir önceki dönemin tersine yasaklarla ilgili iletişimin sağlıklı yapılması, ayrıca bakkal ve marketlere erişime izin verilmesi sebebiyle alışverişteki panik havası kısa sürede kaybolarak, tüketicilerdeki stok yapma algısı da ortadan kalktı.

Tüketici bakkala yöneldi

Çalışmaya göre Covid-19 salgını sebebiyle uygulanan yasaklardan kaynaklı olarak geleneksel kanal satış noktalarından yapılan alışverişte Nisan ayına kadar en çok talep temel gıda ve temizlik ürünlerine yönelikti. Ancak Mayıs itibariyle en çok talep artışı paket su, dondurma ve gazlı/gazsız içecekler kategorisinde oldu. Esnafın Ticaret Endeksi, salgının etkisiyle Nisan ayına kadar 18 puan artarken kısmi normalleşmeyle birlikte Mayıs’ta 6 puan düştü ve 29.4 oldu.

Stokçuluk sona erdi

Salgın nedeniyle Nisan ayına kadar satışı en fazla artan kategori 39.9 puanla meyve-sebze kategorisiydi. Ancak Mayıs itibariyle kademeli olarak normalleşme sürecine girildiği için panik havası ve stok yapma algısı yok oldu. İlk dönemde yaşanan talep patlaması yerini planlı alışverişe bıraktı. Esnafın Ekonomiye Güven Endeksi bir önceki dönemle aynı seviyede kalarak 14.2 oldu. İçinde bulunulan ekonomik durgunluğun üstüne dünya genelinde yaşanan salgının da çarpan etkisiyle getirmiş olduğu endişe ve tedirginlik hali devam ediyor.

Esnaf ‘salgın 6 ay sürer’ diyor

Esnafın yüzde 74’ü salgın nedeniyle endişeleniyor. Katılımcıların yüzde 22’si salgının etkilerinin 1-3 ay süresince devam edeceğini belirtirken yüzde 24’ü bu durumun 3-6 ay devam edeceğini söylüyor. Salgının 6 aydan daha fazla süreceğini düşünenlerin oranı da önceki döneme göre anlamlı seviyede artıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.