Liderler direniyor

Liderler direniyor
14.11.2020
A+
A-

Kamuoyu anketlerinde liderlerin görmek istemediği bir değişim yaşanıyor. Yeni dönemde adaylar; parti liderleri veya genel başkanlar olmayacak, parti içerisinden çıkacak toplumun kabul ettiği adaylar olacak.

AK Parti ile MHP, lider merkezli en katı siyasi partilerin başında geliyordu ve yıldızı parlayan ikinci şahıslara hiç fırsat verilmedi. AK Parti’den DEVA ve Gelecek, MHP’den ise İYİ Parti doğdu.

Siyasetin yeni aktörleri eski liderlerine rakip olurken, eski partilerini de ciddi olarak hırpalamaya başladılar. Gündeme düşmese de Ankara’da partilerin içinde kazanlar, sınırsız yetkiye sahip liderler ve parti içi demokrasi adına kaynıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanının istifasıyla kırılma yaşayan AK Parti’de acil eylem planı zorunlu olarak hemen devreye sokuldu ve sürpriz MYK’ da çok sayıda il başkanının kongrelerde değişmesi ve öncesinde temayül yoklaması yapılması kararı verildi. Kısacası AK Parti, fabrika ayarlarına geri dönmek zorunda kaldı ve lider yeniden yüzünü Külliye’den teşkilatlarına dönmüş oldu.

Çünkü Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı veya siyasette kalması için AK Parti teşkilatına ihtiyacı var; bu gerçeği Hazine ve Maliye Bakanı aynı zamanda damadına karşı milletvekillerinin tepkisinden anlamış oldu.

MHP’de parti içi bir sorun yok, zaten olmasına da Bahçeli asla izin vermez ama tabanda ülkücü hareketin oylarında kayma var. Bu yüzden AK Parti torba yasayla ittifaklara dahil olan partilere baraj engelini kaldırmaya hazırlanıyor.

İktidar kanadında bu gelişmeler kamuoyu anketlerine oy kaybı olarak yansırken, enteresandır muhalefetin de oy kaybı devam ediyor, yükselen ise kararsızlar.

Ana muhalefet partisi CHP’den önümüzdeki günlerde iki yeni parti çıkacak; Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül başkanlığında ve CHP lideri hala bu iki isimle bir araya gelip iktidara ramak kalmışken, birlik ve beraberliği sağlamış değil.

Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinden çok oy almıştı, toplumda karşılığı var; TV’lerde partisini ve liderini eleştiriyor, parti içi demokrasi olmadığını söylüyor ama yeni kuracağı partide tam demokrasi olacak mı? Hiç sanmıyorum.

Siyasetin yeni partilerinden İYİ Parti’de ise karşılıklı suçlamalarla ipler tamamen kopmuş durumda. Bundan sonra sular durulur mu bilinmez ama olası bir erken seçimde her hangi bir ittifakın içinde olmazlarsa baraj altında kalma ihtimalleri çok yüksek.

İktidar ve alternatif siyasi partilerin içerisinde yaşananlar; lider ve çevresindekilerle alt kademede kalanlar arasında yaşanıyor ve hiçbir lider kendisine rakip olacak birini istemiyor. Ya lidere biat edeceksin, ya siyasette olmayacaksın; bu günün gerçeği.

Dünya siyasetinde bizdeki gibi lider eksenli çok az ülke kaldı, kalanlar ise devletin gücünü kullanarak iktidarda duruyorlar.

Yenidünya düzeninde siyasi parti liderlerinin değil, halkın takdirini kazanmış liderlerin dönemi olacaktır. Türk siyaseti de bu yöne evriliyor, o yüzden anketlerde parti liderleri değil, farklı isimler çıkıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.