İYİ Partili Oral’dan ‘KHK ile kapatılan yurtlar TÜRGEV’e mi veriliyor’ sorusu

İYİ Partili Oral’dan ‘KHK ile kapatılan yurtlar TÜRGEV’e mi veriliyor’ sorusu
10.07.2019
A+
A-

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil ORAL, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu TBMM gündemine taşıdı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral, “ ODTÜ’de öğrenci yurdu yapımı adı altında yapılmak istenen ağaç katliamı girişimi Türkiye’de öğrencilerin yaşadığı barınma sorunlarının tekrar tekrar dile getirilmesi gerektiğini yeniden ortaya koymuştur” diyerek ODTÜ’de yaşanan olaylara da değindi.

Oral, Bitlis Tatvan’da KHK ile kapatılan bir yurdun TÜRGEV’e devredilip, devredilmediğini de bir soru önergesiyle gündeme taşıdı.

İYİ Partili Oral, TBMM Genel Kurulu’nda şu sözleri kullandı:

“KHK ile kapatılan yurtlar TÜRGEV’e mi veriliyor?”

“Yurt meselesinde iktidarın uzun yıllar gösterdiği gaflet, özel yurt adı altında FETÖ’nün örgüt kamplarının kurulmasına sebebiyet vermiş ya da masum vatandaşlarımızın dini duygularının istismar edilmesine yol açmıştır.

Bir örnek olarak ifade edeyim. Bugün aldığım bir bilgiye göre Tatvan’da FETÖ’ye ait bir yurt önce Kaymakamlık bünyesine geçmiş, devletimiz içine yüklü bir harcama yapmış akabinde ise Bilal Erdoğan’ın vakfı olan TÜRGEV’e devredilmiştir.

Bu uygulamanın ülkemizde pek çok çarpık örneği olduğunu biliyoruz.

Bu yurda devlet hazinesinden masraf yapılmasına rağmen neden devletimiz işletmiyor da TÜRGEV’e devrediyor?

450 kapasitesi olan bu yurtta bugün 150 civarında öğrenci olduğunu öğrendim. Geriye kalan 300 fakir Anadolu çocuğu öğrenciyi terörün kucağına mı atacaksınız?

Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır, nasıl bir gaflettir?

“Öğrenciler yurt konusunda mağdurdur”

İYİ Parti olarak bizim önceliğimiz, yurtların siyasetten ve ranttan uzak bir şekilde öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarının karşılandığı ve eğitim aldığı sıcak birer yuva olmalarıdır.

KYK’ya yurt için başvuran her öğrencimizin yerleşemediği bilinen bir gerçektir. Mağduriyetin göstergesi olan yedek işlemleri ise yıl boyu devam etmektedir.

“Öğrenciler yüksek ücretli ya da denetimsiz özel yurtlara mahkum”

Görülmektedir ki, devletimiz yurt ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır.

Öğrencilerimiz yüksek ücretli özel yurtlara ya da denetimsiz, eğitim standartlarından uzak yurtlara mahkum edilmemelidir.

İktidarın önceliği, öğrencilerimizin başlarını sokacakları devlet güvencesinde devlet eliyle yapılmış yurtların sayısını artırmak olmalıdır.”

“Bitlis Tatvan’da KHK ile kapatılan yurt TÜRGEV’e mi verildi?”

Sosyal medya hesaplarından konuyla alakalı bir açıklama yapan İYİ Partili Oral, “Özel yurtların denetimli ve standartlara uygun olması, gerekli teşvikleri alması öğrencilerin barınma ihtiyaçları için önemlidir. Ama temel mesele devletin KYK bünyesi altında mümkün olduğunca yurt açmasıdır. Bu hususun takipçisiyiz. Özel yurtların TÜRGEV gibi vakıflara peşkeş çekilip çekilmediğini, KHK ile kapatılan öğrenci yurtlarının durumunu da Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na sorduk cevap bekliyoruz, takipçisiyiz” dedi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na verdiği soru önergesi ise şöyle:

“15 Temmuz hain FETÖ kalkışması sonrasında, terörle mücadele kapsamında FETÖ ile ilişkili veya doğrudan FETÖ tarafından idare edilen öğrenci yurtları KHK’lar ile kapatılmış ve taşınmazlarına devletimiz tarafından el koyulmuştur. Bu yurtların bir kısmının devlet tarafından bir kısmının ise sivil toplum kuruluşları/Vakıflar tarafından işletilmeye başlandığı bilgisi bulunmaktadır.

Bu bilgiler ışığında;

Güncel veri olarak, FETÖ ile ilişkili kaç özel öğrenci yurdu kapatılmıştır?

Kapatılan ve taşınmazlarına el koyulan özel öğrenci yurtlarının kaçı tekrar kullanılmaya başlanmıştır? Bu kullanılanlardan kaçı öğrenci yurdu olarak, kaçı başka amaçlarla kullanılmaktadır? Başka amaçla kullanılan varsa hangi amaçlarla kullanılmaktadır?

FETÖ ile ilişki sebebiyle kapatılan yurtların kaçı Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesine alınmış, kaçı dernek ve vakıflara tahsis edilmiştir?

FETÖ ile ilişki sebebiyle kapatıldıktan sonra işletmesi ya da bina tahsisi dernek ve vakıflara yapılan yurtlar değerlendirildiğinde, hangi yurtlar hangi vakıf ve derneklere tahsis edilmiştir?

Bitlis – Tatvan’da FETÖ ile ilişkili olarak kapatılmış ve sonra TÜRGEV’e tahsis edilmiş bir öğrenci yurdu bulunmakta mıdır? Varsa bu yurdun şimdiki ve kapatılmadan önceki adı nedir?”

(turkiyemtv)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.