İYİ Partili Ahmet Çelik: Andımız kararı neden uygulanmıyor?

04.11.2018
A+
A-

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Danıştay’ın Andımız kararını Meclis’e taşıdı. Çelik, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, “Andımızın okullarda yeniden okutulması için neler yapıyorsunuz?” diye sordu.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Danıştay’ın Andımız kararının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temyiz edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Mahkeme kararının uygulanması gerektiğini belirten Çelik, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Danıştay 8. Dairesi tarafından verilen okullarımızda okunan Andımızın kaldırılmasını düzenleyen yönetmelik değişikliğini iptal etmesi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı olarak yargı kararı doğrultusunda halen işlem tesis edilmemesini anlayamamaktayız” dedi.Çelik, önergesinde şu sorularına yanıt istedi: “Ortada uygulanması gerekli bir yargı yeri kararı var iken temyizden bahsetmek hukuk devleti ilkeleri ile ne derece bağdaşır? Bu bir mahkeme kararıdır ve 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi hükmü uyarınca uygulama yapılıp Andımızın okullarda yeniden okutulması için neler yapmaktasınız?”

BİR ÖNERGE DE ADALET BAKANI GÜL’E

Ahmet Çelik ayrıca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede de yargının iş yükünü hafifletmek amacıyla getirilen “alternatif uyuşmazlık çözüm” yollarının durumunu sordu.

Önergesinde, “Hukuk mevzuatımızda yapılan değişikliklerle uyuşmazlıklar için çeşitli müesseseler geliştirerek mahkemelerimizin iş yükü azaltılmak hedeflenmiştir.Hukuk nizaları için arabuluculuk, ceza için uzlaştırmacılık bunlardan birkaçıdır” diyen Çelik şu soruları yöneltti:

“Sayın Adalet Bakanı bir taraftan ‘alternatif uyuşmazlık çözüm yolları’nı devreye koyarak, mahkemeler önüne gelen iş sayısında, mahkemelerin iş yükünde önemli bir ‘azalma’ meydana geldiğini iddia ediyor ve sayılar vererek, bunlarla övünüyor. Arabuluculuk, uzlaştırmacılık, tahkim bu uygulamalardan bazılarıdır. Bir yandan da ağır ceza, asliye ceza ve diğer mahkemelerin sayıları artırılmaktadır. Bu çarpık uygulamayı son 3 yılda adalet hizmetlerinde çalışan uzlaştırmacı ve arabulucu sayılarını ve özellikle büyük kentlerde artırılan mahkeme sayılarını bilmek ve kamuoyunu bilgilendirmek için bir girişimde bulunacak mısınız? En kısa zamanda bu konu ile ilgili ayrıntılı bir açıklamanın paylaşılmasıyla ilgili bir çalışmanız öngörülmekte midir?”

(Kaynak: Yeniçağ/ Fatih Erboz)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.