İYİ Parti’de GİK seçimleri için çarşaf liste talepleri artıyor

İYİ Parti’de GİK seçimleri için çarşaf liste talepleri artıyor
17.07.2019
A+
A-

İYİ Parti 4. Olağanüstü Kurultayı öncesi partililer arasında liste tartışması yaşanıyor. GİK seçimlerinde listeler konusunda görüş ayrılığı yaşayan partililer, blok liste iddialarına karşılık çarşaf liste önerisi sunuyor. Partililerin çarşaf liste konusunda talepleri artarken, kurultayın blok liste ile mi yoksa çarşaf liste ile mi yapılacağına ilişkin son söz Genel Merkez’de.

Parti kurucularından Av. Uğur Tarhan da çarşaf listeyi savunanlardan…

Av. Tarhan kaleme aldığı yazısında, ‘’İYİ Parti’nin bugüne kadarki tüm seçimli kurultaylarını BLOK LİSTE usulüyle gerçekleştirmiş olması parti içi demokrasi adına kayıptır. Zira bu tutum, anti demokratik olmakla eleştirilen mevcut siyasi partilerin sergilediği tutumun aynıdır. Bu tutum değişmelidir’’ dedi.

Av. Uğur Tarhan’ın yazısı şöyle:

NEDEN ÇARŞAF LİSTE?

‘’İYİ Parti’nin 4. Olağanüstü Kurultayı 3 Ağustos’ta gerçekleşecek. Hatırlanacağı üzere, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Mayıs’ta gerçekleştirilen 3. Olağanüstü Kurultay’da yapılan bazı tüzük değişikliklerini Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı bulmuş ve bu aykırılıkların düzeltilmesi için İYİ Parti’ye süre vermişti.

Bu yasal zorunluluğun yanı sıra, 80 asıl üyeden 50 asıl üyeye düşürülen Genel İdare Kurulu ve sayısında herhangi bir değişiklik yapılmamasına rağmen 11 asıl üyeli Merkez Disiplin Kurulu için de kurultayda seçim yapılacağı ilan edildi.

Genel Başkan’ın bugün (16 Temmuz’da) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede yazmış olduğu gibi, İYİ Parti, demokratik taleplere kayıtsız kalınması neticesinde verilen bir hukuk mücadelesinin sonunda kuruldu.

Bu hikayenin İYİ Parti’ye yüklediği misyon, demokrasiyi ve hukuku el üstünde tutmaktır. Parti içi demokrasiyi kurumsallaştırmaktır. Bu sağlandığı takdirde İYİ Parti’nin ülkemize dair demokrasi ve hukuk talepleri seçmen nezdinde ikna edici olur.

İYİ Parti’nin bugüne kadarki tüm seçimli kurultaylarını BLOK LİSTE usulüyle gerçekleştirmiş olması parti içi demokrasi adına kayıptır. Zira bu tutum, anti demokratik olmakla eleştirilen mevcut siyasi partilerin sergilediği tutumun aynıdır. Bu tutum değişmelidir.

İYİ Parti Tüzüğünde ÇARŞAF LİSTE’nin nasıl uygulanacağı açıklanmıştır. Şöyle ki;

İYİ Parti Tüzüğü’nün 42. maddesinde; ‘’Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyeliği seçimlerinin hangi yöntemle yapılacağına Genel Başkan veya Genel Başkan’ın teklifi ile Genel İdare Kurulu karar verir. Kurultay delegelerinin beşte birinin yazılı teklifi üzerine yapılacak oylamada, kurultaya katılanların salt çoğunluğunun kararı ile blok veya çarşaf liste yöntemi kabul edilebilir. Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyeliği seçimlerine aday olabilmek için kurultay delegesi olmak yeterlidir. Kurultay delegesi olmayan Parti üyesi, kurultay delegelerinin en az yirmide birinin yazılı teklifi ile aday olabilir.’’

Aynı maddenin devamında; ‘’Çarşaf liste yöntemi kararı alındığı takdirde her organ için Genel Başkan tarafından belirlenen çarşaf liste ve diğer ferdi adaylık başvuru işlemleri divan tarafından kesinleştirildikten sonra; divan, Genel Başkan tarafından sunulan listenin devamına ferdi başvuru yapan delegeleri başvuru sırasına göre eklemek sureti ile çarşaf liste sıralamasını yapar.’’ denilmektedir.

Çarşaf listeye ilişkin şu önemli hususlar da madde metninde yer almaktadır.

– Çarşaf listeye yedek üye yazılamaz.
– İsimlerin üzerinin çizilmesi hiçbir şartta dikkate alınmaz.
– Seçilecek asıl ve yedek üye sayısı toplamını aşmayan ve yarısından da az olmayan tercih sayısına sahip pusulalarda, tercih edilen adaylara birer oy verilir.
– Cinsiyet kotası da dikkate alınmak suretiyle yapılan sayım döküm sonucu en çok oy alan adaydan başlayarak asıl ve yedekler belirlenir.

Kurultayın ÇARŞAF LİSTE ile yapılması halinde, İYİ Parti’nin ve doğal olarak Genel Başkan’ın eli güçlenecektir. Çarşaf liste, delegenin kurultaya katılımını ve motivasyonu artıracaktır.

Genel Başkan’ın, mutlaka çalışmayı düşündüğü ancak delege tarafından yeterince tanınmadığı için seçilmeme ihtimali olduğunu düşündüğü belli sayıda kişiyi ANAHTAR LİSTE yoluyla ilan etmesi mümkündür. Delege bu sınırlı tercihe saygı gösterecektir.

İYİ Parti, tavrını köhnemiş siyasi partiler düzeninden yana değil, demokrasi ve hukuktan yana koymalıdır.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.