İMO Bursa Çalışma Grubu’nun Başkan Adayı Serdar Atilla Erdem oldu

İMO Bursa Çalışma Grubu’nun Başkan Adayı Serdar Atilla Erdem oldu
06.01.2024
A+
A-
  • İMO Bursa Şubesi seçimleri için Çalışma Grubu Başkan Adayı ve Yönetim Kurulu Adaylarını tanıttı.
  • İMO Bursa Çalışma Grubu Başkan Adayı Erdem seçimler için hedef ve projelerini tanıttı, seçimlerde üyelerden destek istedi.

İMO Bursa Çalışma Grubu, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin 10-11 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleşecek olan Genel Kurulu ve Seçimleri öncesinde başkan adayı ve yönetim kurulu adaylarını, düzenlediği geniş katılımlı toplantı ile kamuoyuna açıkladı.

İMO Çalışma Grubu Başkan Adayı olan Serdar Atilla Erdem, konuşmasında hem kendini ve projelerini hem de yönetim kurulu adayı ekip arkadaşlarını tanıttı. Erdem, meslektaşlarını ve mesleğini hak ettiğini noktaya taşımak için üyelerden yetki istedi.

Çalışma Grubu’nun eski ve yeni üyelerinin yanı sıra İMO Bursa Şubesi’nin geçmiş dönem başkanları ve yöneticilerinin, inşaat mühendisi meclis üyelerinin, yeni mezun olup mesleğe adım atmış gençlerin ve tecrübeli inşaat mühendislerinin yer aldığı geniş katılımlı toplantı, Crowne Plaza Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya ayrıca İMO Bursa’nın hinterlandında yer alan il ve ilçelerden de birçok temsilci katıldı. Yoğun katılımın gözlendiği etkinlikte ayrıca Saadet Partisi Bursa Milletvekili ve GİK Üyesi Mehmet Atmaca, Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Turgay Yel ve Litvanya Cumhuriyeti Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan ile İMO Bursa Şubesi Geçmiş Dönem Başkanları ve yöneticilerinden Necati Şahin, Mehmet Albayrak, Maksut Kaya ve Cevat Şahin de toplantıya katılanlar arasında yer aldı.

Kuruluştan bugüne bu topraklar için canını feda etmiş aziz şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılan toplantı, İMO Bursa Çalışma Grubu’nun oda yönetiminde bulunduğu dönemlere ait faaliyetleri içeren film gösterimi ile devam etti.

Ardından konuşmaları için sahneye davet edilen Başkan Adayı Serdar Atilla Erdem alkışlar eşliğinde kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştirdi. Erdem, Çalışma Grubu olarak geçmişten günümüze yapılan faaliyetlerin özetini başlıklar halinde aktırdıktan sonra kendi yönetimlerinde yapacakları projelerinden de bahsetti. Konuşmasının devamında eleştirilerde de bulunan Erdem “Çalışma Grubu yönetimindeki lider İMO Bursa Şubesi yerine, itibarını kaybetmiş, pasif, hatta diğer meslek odalarının alt komisyonu gibi çalışarak İMO’nun kentimizdeki ve ülkemizdeki itibarını maalesef düşürmüştür” diyerek mevcut yönetimi eleştirdi.

Konuşmaların sona ermesinin ardından Başkan Adayı Serdar Atilla Erdem Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Adaylarını da isimlerini okuyarak sahneye davet etti. Yönetim Kurulu Adayları şu isimlerden oluştu: Serdar Atilla Erdem (Başkan Adayı), Metin Yaran, Erdem Yardımcı, Dr. Mahmud Sami Döven, Rüştü Şanlı, Ayşegül Özbek, Oğuzhan Kurt, Ozan Olgun, Muhammet Yılmaz, Yiğit Can Sezgin, Murat Kaplan, Kudret Sena Erdoğan, Büşra Aktı ve Samet Ozan Şahin.

SERDAR ATİLLA ERDEM ÖZGEÇMİŞİ

1978 yılında Trabzon’da doğdu. 1998 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1998 yılında kendi firmasını kurmuş olup halen mühendislik, taahhüt alanında faaliyet göstermektedir. 1998-2004 yılları arasında İMO Bursa Şubesi Gençlik Komisyonu Başkanlığı, 2004 -2006 yılları arasında İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2008 yılları arasında İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyeliği görevlerinde bulundu. 2018-2022 döneminde BTSO Meclis Üyeliği yaptı. Evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

İŞTE BAŞKAN ADAYI SERDAR ATİLLA ERDEM’İN KONUŞMASININ TAM METNİ:

Kıymetli meslektaşlarım,

Saygıdeğer başkanlarım ve Çalışma Grubu yöneticileri,

Değerli basın mensupları;

Toplantımıza katılımlarınızdan dolayı müteşekkirim.

Sözlerimin başında 11 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek olan genel kurulumuzun ve yönetim kurulları seçimlerimizin Bursa’mıza ülkemize mesleğimize ve meslektaşlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyor, sizleri şahsım ve Çalışma Grubumuz adına saygıyla selamlıyorum.

İzninizle kısaca kendimi tanıtmak isterim.

1978 yılında Trabzon’da doğdum. 1998 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 1998 yılından beri mühendislik ve taahhüt alanında sektöre hizmet eden aile şirketimizin ortaklarındanım. Evliyim ve bir kız evladım var. Mezun olduğum ilk gün meslek odamız olan İMO Bursa Şubesi’ne üye oldum ve içinde bulunmaktan gurur duyduğum Çalışma Grubu ile ilk olarak o günlerde tanıştım. Çalışma Grubu yönetimlerindeki İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi bünyesinde 1998-2004 yılları arasında gençlik komisyonu başkanı, 2004-2006 tarihleri arasında İMO Bursa Şube yönetim kurulu üyesi, 2006-2008 tarihleri arasında da İMO Bursa yönetim kurulu sekreter üyesi olarak görev yaptım. 2018 – 2022 tarihleri arasında BTSO meclis üyesi olarak sektörümüzü temsil ettim. Bu süreçlerde Çalışma Grubu önderliğindeki İMO Bursa Şubesi ile Bursa’mız, ülkemiz, meslek ve meslektaşlarımız için birçok görevde sadece hizmet amaçlı başarılı çalışmalarda bulundum.

Sözlerime geçen sene depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anarak başlamak istiyorum. Yaşanan bu büyük acının en büyük sorumlusu hiç kuşkusuz biz inşaat mühendislerinin de içinde bulunduğu inşaat sektörünün etkin kanunlar ve yetkin insanlar elinde olmamasından kaynaklıdır. Birçok paydaşı bulunan inşaat sektörünün sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak için sektörün omurgasının biz inşaat mühendisleri tarafından oluşturulması zaruri bir gerçekliktir.

Ancak gelinen noktada mesleğimizdeki itibar kaybı öyle bir hal almıştır ki; bırakın sektörün omurgası, ülke medeniyetinin teminatı olmayı, birçoğumuz geçim sıkıntısı nedeniyle evlerinin direği olamaz hale gelmiştir. Bu hale gelinmesinde sayıları kontrolsüzce artmasına rağmen eğitim kalitesi giderek azalan üniversitelerin etkisinin yanında, sermaye sahiplerinin piyasa üzerindeki kuralsızlaştırma gücü ve meslek alanımızın halen 1938 ve 1954 yıllarından kalma kanunla düzenleniyor olması vardır.

Yaşanan son deprem göstermiştir ki yeterli mühendislik hizmeti almadan çıkılan her basamak yeri gelince ayağımızın altından kayıp mezar taşlarımıza dönüşmektedir. Ülkemizin bir daha böyle acılar yaşamasının önüne geçmenin yolu inşaat mühendisliği mesleğini hak ettiği yere taşımaktır.

Mesleğimizin öneminin ve yaratacağı farkın bilincinde olan bizler, meslek odamız etrafında birleşerek mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hak ettiği yerde olması için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Hedeflerimizin başında gelen bu düşüncemiz sizlerin destekleri ile sonuçlanacaktır. Bu sebeple bu dönem sizlerden yetki istiyoruz.

Hedeflerimizin en önemlilerinden biri olan mesleki gelişimin önündeki engelleri kaldırmak, doğru hizmet standartlarını geliştirmek, iç denetim mekanizmalarını oluşturmak, hak ettiğimiz ücretleri alabilmek ve en önemlisi hak ettiği saygınlığı mesleğimize tekrar kazandırmak olacaktır. Ancak ne yazık ki meslek odalarımız bir takım sığ ideolojik yapılanmaların etkisinde olan yönetimlerce idare edilir olduğundan; temsil yetkisi olan alanlar dışında çokça konuşmak zorunda kaldıklarından, mesleğimize dair söylenen her söz laf kalabalıkları arasında kaybolmaktadır. Günümüzde halen bazı meslek odalarında geçerli olan bu işlevsizliği ortadan kaldırmak için 1988 yılında kurulan İMO Bursa Şubesi’nin bugünlere gelmesinde mutlak payı olan Çalışma Grubumuz, görev aldığı 28 yıl boyunca her siyasi partiye eşit yakınlıkta durmuş, mesleği ve meslektaşını öncelemiş, temsil yetkisini asla aşmamış, sadece kentimizde değil ülke çapında da dikkatle izlenen bir birliktelik haline gelmiştir.

1990’lı yıllarda ‘bayrağımızın onuru, ülkemizin bölünmez bütünlüğü’ konusunda tavizsiz olarak inşaat mühendisi ortak paydasında her kesimden meslektaşımızın bir araya gelerek oluşturduğu çalışma grubu, yönetimde bulunduğu o yıllardan bugüne, meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmesinin yanında, kişisel gelişimlerine de çok büyük katkılar koyarak, Bursa’mızın yönetiminde söz sahibi olan pek çok yapılanmada yer almalarına da olanak sağlamıştır. Bu grup içerisinde ve grubun mutfağında yetişen meslektaşlarımız kentimizin ve ülkemizin yönetimi noktasında tercih edilenlerden olarak gerek siyaset kurumlarında, gerekse yerel yönetimlerde söz sahibi olmuş; milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyesi olarak kentimize ve ülkemize hizmet etmişlerdir.

Çalışma Grubu yönetimindeki İMO Bursa Şubesi her dönem üzerine koyarak ilerlemiş kentimizde ve ülkemizde mesleğimizi ve meslektaşlarımızı ilgilendiren her konuda söz sahibi olmuş kamu kurumları ve diğer meslek odaları ile iş birliği yaparak her dönem lider olmayı başarmıştır.

Ne yazık ki son iki yıllık süreçte kendilerini çağdaş olarak adlandıran rakibimizin elinde olan oda yönetimimiz, Çalışma Grubu yönetimindeki lider İMO Bursa Şubesi yerine, itibarını kaybetmiş, pasif, hatta diğer meslek odalarının alt komisyonu gibi çalışarak İMO’nun kentimizdeki ve ülkemizdeki itibarını maalesef düşürmüştür.

Bu sebeple siz meslektaşlarımızdan şubemizin tekrar sözü dinlenir, itibar edilir hale getirmek ve böylelikle öncelikli işimiz olan mesleğimizi hak ettiği noktaya taşıma yolunda yetki istiyoruz. Bu hedefimize ulaşabilmek için her türlü gayret ve mücadeleyi göstereceğimizden hiçbir meslektaşımızın şüphesi olmasın, bunun sözünü buradan sizlere veriyorum.

Bu çerçevede Çalışma Grubu’nun tecrübesiyle sizlere mesleğimiz ve kentimizin sorunları ve çözüm önerilerimizden kısaca bahsetmek istiyorum.

Mesleğimizin kalitesi ve ülkemizin can ve mal güvenliği adına, plansız ve programsız bir şekilde inşaat mühendisi sayısının arttırılması işinden bir an evvel vazgeçilmelidir. Neredeyse her 500 kişiye 1 adet inşaat mühendisi düşen ülkemizde yaşanan depremde nitelikli mühendislik hizmetine erişilemediği acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Deprem gerçeği ile yaşamak zorunda olunan ülkemizde, yapılacak bir hatayla yüzlerce insanın canına ve malına zarar verme olasılığı olan bir meslek mensubunun; en iyi şekilde eğitim görmesi, donanımlı bir şekilde mesleğe atılması ve yetkinliklerini tecrübesi oranında kademeli şekilde alması gerekmektedir.

Söz konusu düzenlemelerin hayata geçmesi için meslektaşlarımızı nitelikli eğitime erişmesi adına gerekli çalışmaları gerçekleştireceğiz.

Mesleğimiz ve meslektaşlarımız bunca sıkıntılarının yanında bir taraftan da ağır hukuki sorumluluklar altında ezilmektedir. Yapılara karşı taşıdığımız sorumluluk müteselsil olarak vefatımızdan sonra aile bireylerimize rücu etmektedir. Gerçekleşen depremde yaşanan acıların gerçek sorumlularının gereken cezaları alması en büyük arzumuzdur. Ancak bu kadar çok etkenin olduğu bir sistemde doğru sorumluların bulunamamasından ve bir sorumlu bulmak adına meslektaşlarımızın haksız yere zarar görmesinden endişe etmekteyiz. Hukuki belirsizliklerin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaları sonuna kadar sürdüreceğiz.

Şantiye şefliği konusu mesleğimizin kanayan yarasıdır. Şantiye şefliğinin son derece riskli ve bir o kadar da ağır sorumlulukları olmasına rağmen, ne yazık ki birçok inşaatta formaliteden öteye geçememektedir. Mesleğimiz ve yapı kalitesi açısından çok büyük öneme sahip olan şantiye şefliği konusundaki hassasiyetimiz devam edecek olup “her şantiyeye bir şef” demeye devam edeceğiz.

Bir diğer kanayan yaramız ise yapı denetim sisteminin geçen 24 yıla rağmen bir türlü işler bir uygulama haline getirilememiş olmasıdır.

2019 yılında büyük umutlarla yürürlüğe giren, yapı denetimlerin elektronik ortamda belirlenmesine dayanan e-dağıtım sistemi; yapılan temel yanlışlar ve bu yanlışlarda ısrar neticesinde, hâlâ bekleneni verememiştir. Sistemin doğru kurgulanamaması durumunda, ne yazık ki yapı denetimlerin gerçek manada denetim yapmaları mümkün olmayacaktır. Sağlıklı bir yapı denetim sistemi olmadan, güvenli ve sağlıklı binalar üretilmesi söz konusu değildir. Bu noktada yapı denetimin asli unsuru inşaat mühendisleri olmalıdır ve yapının projelendirmesinden teslim aşamasına kadar meslektaşlarımız aktif olarak yer almalı, bunun karşılığında hak ettiği özlük haklarına sahip olmalıdır. Sistemde aksayan konuların revize edilmesi için gerekli mücadeleyi sonuna kadar vereceğimizi buradan sizlere beyan ederiz.

Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri ile iş birliği yaparak 2006 yılında başlamış olduğumuz ve ülkemizde ilk olan; depreme dayanıksız yapı stoğunun rehabilite edilmesine yönelik envanter çalışmaları tekrar başlatılıp genç meslektaşlarımıza oda bünyesinde istihdam sağlanarak tecrübeli meslektaşlarımızın desteği ile mesleki gelişimlerine katkı sunmak amacı ile envanter çalışmalarımıza arttırarak devam edeceğiz.

Gençlerin sesini dinlemek ve kamuoyuna güçlü bir şekilde duyurmak için belirli aralıklarla serbest kürsü çalışmaları, Bursa’mızın güçlü inşaat firmaları ile gençlerimizi bir araya getirerek sektör buluşmaları gerçekleştireceğiz.

Geçmiş yıllarda Çalışma Grubu yönetimlerimizin katkılarıyla gerçekleştirilmiş olan SGK protokolü maalesef daha sonra iptal edilmiştir. Bu protokolün yeniden hayata geçirilmesi suretiyle meslektaşlarımızın özlük haklarını güvence altına almak için gerekli çalışmalar konusunda mücadele edeceğiz.

Kamuda çalışan meslektaşlarımızın sorunlarını gündeme taşıma çalışmalarını yakından takip ediyor, sorumluluk-ücret adaletsizlikleri, özlük hakları gibi konularda haklarına kavuşmaları noktasında sesleri olacağımızı beyan ediyoruz. Kamudaki meslektaşlarımızın da odamız çatısı altında buluşmaları, mesleki gelişim ve mesleki dayanışma şemsiyesi altında olmaları için çalışmalar yapacağız.

Ulusal ve uluslararası fuarlarda üyelerimize sponsorlar desteği ile promosyonlu gezi ve ziyaret organizasyonları düzenlemek gibi birçok hedefle yola çıkıyoruz.

Yukarıda ifade ettiğimiz çalışmalar yapacaklarımızın sadece bir kısmı olup, bu gerekçelerle kent sorunları ve sosyal konularda pasif bir oda değil, komisyonları ile birlikte etkin ve güçlü bir oda hedeflemekteyiz.

Çalışma Grubu olarak geçmişin tecrübesi ile yukarıda bahsettiğimiz hedefleri gerçekleştirmek için çalışarak geleceği inşa edeceğimizden siz kıymetli meslektaşlarımızın şüphesi olmasın.

Çalışma Grubu, barkovizyonda da izlediğiniz gibi birçok konuda şehrimizde ve ülkemizde ilkleri gerçekleştirmiş bir gruptur. Şimdi bunlardan önemli olan birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

1999 depremi sonrası Türkiye’de ilk defa hazır beton kullanım zorunluluğunun ve beton demir test zorunluluğunun getirilmesi sağlanmıştır. Çalışma Grubu yönetimlerindeki İMO Bursa Şubesi olarak valilik ve belediyelerle yapmış olduğumuz protokollerle bu konu güvence altına alınmıştır.

Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan Bursa’mızda inşaat mühendisliği bölümünün olmaması büyük bir eksiklikti. Şehrimize ve mesleğimize hizmet edecek olan Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünün açılması ve binasının yapılması konusunda öncülük ederek Bursa’mıza bir değer daha kazandırmayı başarmıştır.

Yine akademik odalar yerleşkesinin yapılmasında lider meslek odası vasfıyla diğer mevcut odalarla iş birliği yaparak gerekli izinlerin alınması ve inşaatının tamamlanarak meslektaşlarımız ve Bursa’mız için hizmete açılmasında öncülük yapmıştır.

Geldiğimiz 2024 yılında halen şehirlerimizde depreme dayanıksız yapı stoğu envanteri nasıl yapılacağı konuşulurken, 2006 yılında İMO Bursa Şubesi bilimsellik taşıyan yöntemini hazırlayarak, kentimizin önemli bir kısmının yapı stoğunun deprem riskinin tespitine yönelik çalışmalar yaparak, raporları hazırlayıp ilgililere ulaştırmıştır. Gerekli güçlendirmelerin, özellikle, kamu kurumu binalarında yapılması sağlanmıştır.

Ve bunun gibi nice önemli projelere imza atmış çalışma grubu yönetimindeki İMO Bursa Şubesi hem kentimizde hem ülkemizde diğer meslek odaları ve kamu kurumları tarafından takip edilen lider meslek odası konumuna gelmiştir.

28 yıllık çalışma grubu yönetimleri önemli çalışmalarla İMO Bursa Şubesi’ni lider oda konumuna taşımışken, en büyük üzüntümüz, iki yıl gibi kısa bir sürede kendilerini çağdaş diye adlandıran arkadaşlarımızın yönetimindeki şubemizin, kentimizde ve ülkemizde lider olma vasfını kaybetmiş, pasif ve gündemde söz sahibi olamaz hale gelmiş olmasıdır. Hatta diğer meslek odalarının gölgesinde alt komisyon gibi yönetilmesi ile itibarı azaltılmıştır.

Bu yüzdendir ki sizlerin desteği ile meslek odamızın yönetimini devralıp ilk hedefimiz olan Bursa ve kamuoyunda hatta genel merkezin üzerinde etkili olan güçlü ve lider İMO Bursa Şubesi’ni geçmiş parlak günlerine getirip üzerine katkı koyarak daha da ileriye taşımaktır.

Ancak, bizimle aynı duygu ve düşünceleri paylaşan siz değerli meslektaşlarıma da bu hedefimizi gerçekleştirebilmemiz için çok büyük bir görev düşmektedir. Bu da mesleğimize sahip çıkarak, seçim günü olan 11 Şubat Pazar günü demokratik hakkımızı kullanmak üzere sandık başına gelip, oyumuza ve odamıza sahip çıkmaktır.

Hedefimiz seçim günü yüksek katılım ve güçlü desteğiniz ile Çalışma Grubu ekibini yeniden İMO Bursa Şube yönetimine taşımak olacaktır.

Sözlerime son verirken, siz değerli meslektaşlarımızdan grubumuzu desteklemenizi temenni ediyor, güçlü ve lider İMO Bursa Şubesi için birlikte çalışma ile geleceği inşa edelim diyorum.

Serdar Atilla Erdem

İMO Bursa Çalışma Grubu

Başkan Adayı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.