Hükümet, tüm sektörlere bankanın yolunu gösteriyor

Hükümet, tüm sektörlere bankanın yolunu gösteriyor
07.06.2020
A+
A-

Saadet Partisi tarafından, turizm sektöründeki sorunlar hakkında hazırlanan raporu Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın, kamuoyu ile paylaştı.

Turizm sektörünün içinde bulunduğu sorunlara dikkat çeken Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın, “Bu zor süreçten en çok etkilenen kesimlerden biri olan turizmciler, hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğu kanaatindedir. Hükümet, en kolay olanı seçmiş ve her zaman olduğu gibi turizmcilerimize de bankaların yolunu adres göstermiş, insanlarımızı bankaların vicdanına havale etmiştir” diye konuştu.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın, düzenlediği basın toplantısında partilerinin Ekonomik Kalkınma Politikalar Kurulu tarafından “Kovid-19 Salgınının Turizm Sektörüne Etkisi, Mevcut Sorunlar ve Alınası Gereken Tedbirler” başlığı ile hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaştı. Salgın sürecinden tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirten Aydın, hazırladıkları bu rapor ile sektörü tüm yönleri ile ele aldıklarını ifade etti.

ONLARCA SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENMİŞTİR

Turizm sektörünün 55 farklı sektöre girdi sağladığını kaydeden Aydın, “Sezon öncesi yapılmış birçok sipariş anlaşması iptal edilmiş, satış umuduyla yapılan stoklar üreticilerin ve tedarikçilerin depolarında kalmıştır. Ayrıca bu malların önemli bir miktarı ihraç edilebilecek ürünler iken, getirilen uçuş yasakları sebebiyle bu imkân da ortadan kalkmıştır. Sektörün kendi dinamiği ve özelliği gereği üretim yapan özellikle çarşaf, havlu, vb ürünleri üreten tekstil sektörü bu ürünlerini başka türlü değerlendirme imkânı da bulamamıştır” dedi.

DESTEK KREDİLERİ ‘GÜNÜ KURTARMA’DAN ÖTEYE GEÇMİYOR

Bu süreçte otellerin yaşadıkları maddi kayıplar nedeniyle açıklanan destek kredileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aydın, alınan tedbirler için ‘günü kurtarma’ tanımlaması yaptı. Aydın, “Bu zor süreçten en çok etkilenen kesimlerden biri olan turizmciler hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğu kanaatindedir. Hükümet, en kolay olanı seçmiş ve her zaman olduğu gibi turizmcilerimize de bankaların yolunu adres göstermiş, insanlarımızı bankaların vicdanına havale etmiştir” diye konuştu.

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK TALEBİ VERGİLERİN ERTELENMESİ

Sektörün hükümetten yana beklentilerini de dile getiren Aydın, özellikle vergilerin ertelenmesi konusunda sektörün büyük bir beklenti içinde olduğu vurguladı. Aydın, KDV, ÖTV, muhtasar gibi konularda yeni desteklerin verilmesini ya da en azından faizsiz bir şekilde ertelenmesini, konaklama vergisinin ve Turizm Geliştirme Ajansı kesintilerinin en az 2 yıl süre ile ertelenmesini, kamuya ait her türlü vergi, borç, aidat vb. ödemelerin uzun yıllara yayılan bir ödeme planı şeklinde düzenleme yapılmasının gerekli olduğunun altını çizdi.

YATIRIMCILAR DESTEKLENMELİ

Turizme yatırım yapmaya gönüllü yatırımcılara yaşanan bu kriz döneminde finansal destek sağlanarak teşvik edilmesinin önemine işaret eden Aydın, var olan personelin sektörde devamlılığının sağlanması ve turizm okulları mezunlarının sektörde kendine yer edinebilmesi için sezonluk çalışan personelin askı döneminde işsizlik sigortalarından yararlanmasının sağlanması gerektiğini belirtti. Aydın, “İktidar, sadece holdinglerin, büyük otel zincirlerinin değil, bu sektörden geçimini sağlayan fakat aylardır para kazanamayan insanlarımızın yaşadığı sıkıntıları gidermek için gerekli tüm adımları atmalıdır” dedi.

TÜRSAB YASASI ÇIKARILMALI

Meclis’te bekleyen TÜRSAB yasasının varsa eksiklikleri giderilerek acilen yasalaştırılması gerektiğini dile getiren Aydın, yıllardır sektörün ihtiyacı olan ‘Turizm Meslek Yasası’nın acilen çıkartılması gerektiğini söyledi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Sektöre yönelik alınması gereken tedbirleri 19 başlık altında sıralayan Aydın, şunları kaydetti: “Sağlık Bilim Kurulu benzeri bir yapının turizm içinde oluşturulması ve sektörün tüm taraflarının bir araya getirilmeli. Eximbank, Kredi Destekleme Fonu gibi kaynakların sektörün hizmetine sunulması da kaydedilerek, nakit akışında yaşanan darboğaz giderilmelidir” Şirket iflaslarının yasaklanması gerektiğini dile getiren Aydın, kötü durumda olan şirketlerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri bakımından şirket evlilikleri ve birleşmelerinin kolaylaştırılarak teşvik edilmesini istedi.

İÇ PAZAR HAREKETLENDİRİLMELİ

İç pazardaki potansiyel pazarı harekete geçirebilmek için devlet tarafından faizli tatil kredisi değil, faizsiz ‘Tatil Desteği’ uygulamasına acilen geçilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, “İç teşvik amaçlı olarak iç pazar turistlerinden KDV alınmaması önemli bir teşvik unsuru olacaktır. Karayolu ile ulaşımı mümkün olan komşu ülkelerden turist hareketliliğine destek olmak amacıyla, vize kolaylığı, mazot desteği vb. teşvikler uygulamaya konulmalıdır” ifadelerine yer verdi.

(milligazete.com.tr)

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.