Burası çok önemliydi!

Burası çok önemliydi!
11.11.2020
A+
A-

Hafta sonu Türkiye ekonomisinin yönetiminde sürpriz atamalara maruz kalındı; önce Merkez Bankası Başkanı değişti, sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı istifa etti.

Merkez Bankası Başkanının değişmesinden çok Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın instagram sosyal medya hesabından istifasını duyurması Türkiye’nin bir numaralı gündemi olurken, ilginçtir ne devlet yetkililerinden ne ana akım medyadan 27 saat boyunca tek satır açıklama yapılmadı.

Berat Albayrak  instagram hesabından, “Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle devam edememe kararı aldım. Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ötürü ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım. Çok büyük hedeflerle çıktığımız bu yolculukta gerçekleşecek olan bayrak değişimiyle yeni gelen arkadaşlarımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine her zamankinden daha kararlı ve emin adımlarla devam edeceklerdir. Enerjide olduğu gibi ekonomide de ektiğimiz tohumlar çok da uzak olmayan bir gelecekte koca koca çınarlara dönüşecek ve ülkemizi tam bağımsızlık hedefine ulaştırdığına şahit olacağız inşallah. Bundan en ufak bir şüphem yoktur. Bu 5 yıllık süre zarfında benimle bu zor ama kutsal yükü yüklenen tüm yakın mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çokça hakkım geçmiştir, haklarını helal etsinler. At izinin it izine karıştığı, hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda bizlerin samimiyetine inanarak dua eden her bir vatandaşımızdan Rabbim razı olsun. Türkiye tarihindeki belki de en kritik dönemlerden sayılacak bu 5 yıllık süre zarfında ülkeme ve ümmete hizmet etmeyi bana nasip eden Rabbime sonsuz hamdolsun. Gaybı, kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab-ı Allah bizleri Sırat-ı Müstakim’den ayırmasın.” istifasını bu şekilde duyururken, 27 saat sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığından “Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonunda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden af talebi kabul edilmiştir” açıklaması geldi.

Hazine ve Maliye Bakanın Berat Albayrak’ın istifasının sosyal medyada yaklaşık 680 bin beğeni alması gerçekten dikkat çekici bir gelişme oldu.

Ekonomin en zor döneminde Merkez Bankası Başkanının değiştirilmesi ve ardından Hazine ve Maliye Bakanının istifa etmesi ekonomideki eleştirileri haklı çıkarırken, Bakanın Cumhurbaşkanının damadı olması ise Recep Tayyip Erdoğan’ı bir numaralı hedef haline getirdi.

Muhalefet partilerinden CHP; “Ülke ekonomik buhranda. Saatlerdir Hazine ve Maliye Bakanı istifa etti mi belli değil. Aile kavgası ekonomiyi batırıyor. Milletimiz tek adam rejiminin kaprislerini çekmek zorunda değil”, İYİ Parti; “Bir yol ayrımındasın Sayın Erdoğan. Ya milletini seçip gerekeni yapacaksın ya da damadını seçip ilk sandıkta gideceksin”, Gelecek Partisi; “Bir ülke nasıl kötü yönetilirin en güzel cevabı bu akşam yaşadıklarımızdır. Sorun istifa değil, sorun konuşamayan Türkiye’dir. Sorun, bu milletin kaynaklarını damadın kariyer planlamasına heba eden, demokrasimizi ve ekonomimizi çökerten sistemin ta kendisidir. Tam demokrasi gelecek!” Ve en sert açıklama ise DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan geldi. Babacan Bilecik 1. Olağan İl Kongresinde, ”Hem ekonominin, hem de basın özgürlüğünün durumu içler acısı. Dün biliyorsunuz sosyal medya hesabında bir istifa mektubu paylaşıldı. Bu istifa beğeni rekoru kırdı. Dakikada 3 bin kişi istifayı beğendi. İnsanlar sosyal medyada aldılar bu haberi ve telefonlarının o “like” tuşuna bastılar hemen. Ülkenin bir bakanı kendi sosyal medya hesabından bir istifa mektubu paylaşıyor, fakat basından çıt yok. Belli ki bir yerlerden talimat bekleniyor. Basınımız bir istifa haberini talimat almadan veremiyor. Akraba kayırmacılığının, basını sansürleme işgüzarlığının kötü sonuçlarına son 24 saatte tekrar şahit olduk. Halkımıza yoksulluğu dayatan beceriksiz ekonomi politikası iflasını canlı canlı izledik. Demokrasiyi, hukuku, insan haklarını askıya alanlar; saatlerdir devleti de askıya almıştır. Dün gece yapılan açıklama bir istifa açıklaması değil, bir iflas açıklamasıdır. Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, dün gece sosyal medya üzerinden iflasını açıklamıştır” dedi.

Öncelikle sebebi ne olursa olsun sosyal medya üzerinden istifa etmek devlet adamlığına yakışan bir davranış değildir. Berat Albayrak’ı göreve getiren cumhurbaşkanıdır. Eğer istifa edilecekse makama istifa sunulur ve Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklama ile istifa duyurulur.

Fakat devlet görevinin kişiselleştiğini görüyoruz. Lakin hiçbir şahsiyet devletin üzerinde değildir, görevlerde değişim olur ama devlet kurumlarıyla bakidir.

Hafta sonu yaşananlarda Cumhurbaşkanlığı, AK Parti ve ana akım medya kötü bir sınav verdi. Cumhurbaşkanlığı istifa sürecine hemen müdahale edemedi, AK Parti üst yönetimi ise Beştepe Külliyesinde neler olduğundan habersizdi ve yandaş medya yukarıdan talimat gelmediği için tek bir satır yazamadı.

İşte bu tablo Cumhurbaşkanlığında nasıl değerlendirilir bilinmez ama iki bin yıllık Türk Devlet geleneğini yakışmadı diye düşünüyorum. Devlet kadrolarından kimse alternatifsiz değildir, sonuçta yeni bakan ataması yapıldı, keşke 27 saat geçmeden yapılsaydı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.