Boşnaklardan Destici’ye sert tepki

Boşnaklardan Destici’ye sert tepki
15.04.2023
A+
A-

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin TİP Lideri Erkan Baş’a “Tito artığı” sözleri Boşnak topluluklardan büyük tepki aldı. Türkiye’deki Boşnak Vakfı çok sert bir açık mektup yayınlayarak, Destici’den özür dilemesini istedi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’a yönelik “Adam Tito artığı. Gerçek soyadı Jusoviç. Alman istihbaratlarının kontrolünde yetiştiriliyorsun, Türkiye’ye gönderiliyorsun” sözlerine tepkiler devam ediyor.

BBP Lideri, Destici, Erkan Baş için katıldığı televizyon programında, “yani Yugoslavya’da bir TİTO rejimi vardı, komünist rejim vardı. Şimdi buradan geçiyorsun Almanya, tamamen sol örgütler içinde, belli ki Alman istihbaratlarının kontrolünde yetiştiriliyorsun, Türkiye’ye gönderiliyorsun. Senin gerçek soyadın ne? ‘Jusoviç’ Burada neyi kullanıyorsun? ‘Baş’ı kullanıyorsun” yorumunu yaptı.

Destici’nin çok tepki toplayan sözlerine Bosna Sancak Akademik Tarih ve Kültür Vakfı sert dille açık bir mektup yayınladı.

Vakıf yayınladığı mektupta şu ifadelere yer verdi:

”Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Sayın Mustafa Destici’ye Açık Mektup

TV100 Televizyonu’nda yayınlanan “Memleket” isimli siyasi tartışma programında Boşnaklar için kullandığınız “Tito artığı” ifadenizin hepimizi derinden yaraladığını bilmenizi istiyoruz.

Size Boşnakların kim olduğunu uzun uzun anlatacak değiliz. Osmanlı İmparatorluğu’nun tüm Avrupa topraklarından sonra Rumeli’yi de kaybetmesine ve bizlerin, doğduğumuz topraklarda “Devletsiz” kalmamıza, devamında, Anavatanımızdan, Anavatanımıza 150 yılı aşkın bir süredir kesintisiz devam eden göçlerimize neden olan süreçleri de anlatacak değiliz.

“Tito artığı” olmadığımızı, bin yılı aşan kendi özgün tarihimizin yanı sıra, sonsuza kadar sürecek ve altı asrı aşan ortak tarihimizin olduğunu Türkiye’nin her yerini vatan yaptıkları gibi, kentiniz Eskişehir’e de yerleşmiş olan hemşerilerimiz / hemşerilerinize kim olduğumuzu sormuş olsaydınız bu ifadeleri kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyeceğinizden eminiz.

Onlar Size; Bizim oralarda Mustafa’nın Muyo, Hasan’ın Haso, Süleyman’ın Sulyo, Hidayet’in Hido, Yusuf’un Yuso olduğunu, onların torunlarının soy isimlerinin Muyoviç, Hasanoviç, Sulyoviç ya da Yusoviç olduğunu gayet basit bir dille anlatırlardı.

Ve yine bu bizim “viç”lerin, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda ve devamında bu toprakların Vatan yapılması uğruna verilen her savaşta 85 milyon kardeşleriyle beraber, her daim canlarını kanlarını feda ettiklerini de söylerlerdi.

Örneğin, Rizvanbegoviç Hüsrev’in, Hüsrev Gerede ve Kurtuluş Savaşı kahramanına ya da, farklı “Viç” uzantılı kök soy ismi olup Türkoğlu’na, Türkcan’a, Sancaklı’ya…yani ülkemizin gururuna dönüşen binlerden sadece bir kaçı olduğunu Size anlatırlardı.

Soyadlarımızı neden değiştirmek zorunda kaldığımızı da burada tartışacak değiliz.

Ulu önder Atatürk’ün  “Muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır” diyerek bizim kim olduğumuzu neredeyse yüzyıl önce net bir şekilde tarif ettiğini hatırlatmakla yetineceğiz.

Herkesin şerefi olan etnik köken ve özgün soy isimlerinin siyasi bir tartışmaya malzeme yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu nedenle sizi, söz konusu tartışmaya neden olan sözlerinizden ötürü, kamuoyundan ve sözlerinizden incinen tüm Boşnaklardan özür dilemeye davet ediyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.