11.02.2019
A+
A-

SONHABER16/ÖZEL HABER

Yerel seçimler yaklaşırken partilerde belediye meclis üyeliği adaylığı için yoğun bir savaş yaşanıyor.

CHP –İYİ Parti ittifakında belediye başkan adaylarının netleşmesinden sonra gözler belediye meclis üye adaylıklarının nasıl paylaşılacağına çevrildi.

İYİ Parti Bursa teşkilatında meclis adaylıkları için il yöneticileri ile ilçe başkan ve yöneticilerinin adaylıkları kendi aralarında paylaşmaları, partililer arasında büyük tepkiye neden oldu. Partililer, ‘’Biz neden belediye meclis üyeliğine aday olamıyoruz? İl ve ilçe yöneticileri, adaylıkları kendi aralarında mı paylaşıyorlar. İl ve ilçe yöneticileri, mevcut durumlarını kullanarak partililerin aday olmasının önünü mü kesiyor?’’ diyerek tepkilerini gösterdiler.

YÖNETİCİLERİN YÖNETİMLERDEN İSTİFASI İÇİN SON TARİH; 1 ARALIK 2018’Dİ

Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği kararla, 1 Aralık 2018 saat 17.00’ye kadar istifa etmeyen yöneticiler, başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeliklerini ilgili maddeyi ihlal ederek bugüne kadar il başkan yardımcılıkları, ilçe başkan yardımcılıkları ile yönetim kurulu üyeliklerini bugüne kadar sürdürdüler. Ve bulundukları statüyü koruyarak belediye meclislerine aday olacak diğer partililerin önünü kestiler. Oysa, yönetimlere girecek olan parti üyelerine yönetimlerde yer almamaları konusunda genel merkez tarafından kesin uyarı yapılmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu istifa takvimine göre istifa etmeyen il yöneticileri ile ilçe başkan ve yöneticileri, şimdi hülle yoluyla 1 Aralık 2018 tarihinden önce istifa etmiş gibi karar defterlerine ‘’istifa etti’’ kararları alınarak hiç de etik olmayan bir yola başvurulmaktadır. Bu duruma parti genel merkezi kesinlikle karşı durmaktadır. Bu yol, siyasi partilerdeki dürüstlük ve şeffaflık ilkesini altüst etmektedir. Aday olacak binlerce parti üyesinin aleyhine işleyecek bu alicengiz oyununa mutlaka Genel Merkezin ‘’dur’’ demesi gerekmektedir.

SERMİN ÖZENSOY YÖNETİCİLERİN ADAYLIKLARI PAYLAŞMASINA İSYAN ETTİ

Öte yandan İYİ Parti Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulu Üyesi, Milletvekili Adayı Sermin Özensoy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, ‘’Yasal süreler içinde yapılmayan istifalar hülleyle kılıfına mı uydurulmak istenmektedir?’’ diye sordu.

Özensoy paylaşımında şunları yazdı:

‘’Genel seçimlerde adaylık için teşkilatları boşaltan yöneticilerden sonra, genel merkez mahalli seçimlerde aday olmayı düşünen arkadaşları yönetimde görev almamaları için uyarmıştı. Şimdi bu istifaların önü neden açılmaktadır? Yasal süreler içinde yapılmayan istifalar hülleyle kılıfına mı uydurulmak istenmektedir? Hırs ve nefsinize mi yenildiniz, vatan, millet aşkınız buraya kadar mıydı? Ayıptır…

Gereği üzerine, bu mecradan sesimi belki daha iyi duyarsınız.’’ ifadelerini kullandı.

ABDULLAH ALAGÖZ’DEN DE YÖNETİCİLERİN ADAYLIKLARINA TEPKİ

Bu arada İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi, eski Genel İdare Kurulu Üyesi ve Milletvekili Adayı Abdullah Alagöz de yöneticilerin belediye meclis üyeliklerine aday olmalarına isyan ederek, ‘’Aylardır kurucularla, GİK üyeleriyle bir sefer dahi istişarenin yapılmadığı bir süreci hepimiz ibretle izlerken, olup bitenleri sosyal medyadan duyarken ortaya çıkış hikayemizin anlamsızlaştırılmasına şahit olurken detayda boğulmaya gerek yok diye düşünüyorum’’ dedi.

24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDEKİ BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ GÖSTERİLİYOR

İYİ Parti’de 24 Haziran milletvekili genel seçiminde milletvekili aday adayı olmak üzere birçok il ve ilçe başkanı ile il ve ilçelerin yönetim kurulu üyeleri istifa etmiş ve bu durum seçim sürecinde teşkilatların boşalmasına neden olmuştu.

Partileşme sürecinde % 24 oy oranı ile yola çıkılan ve %40 potansiyele ulaşabileceği düşünülen İYİ Parti’de %9.96’lık hiç beklenmeyen bir seçim sonucu ile karşılaşılmış, başarısızlığın nedenleri araştırılırken yönetimlerdeki istifanın bu kadar çok olması da başarısızlık nedenlerinden ilki olarak sayılmıştı.

İYİ Parti Kurucular Kurulu, Genel İdare Kurulu, milletvekilleri ve il başkanlarının katılımıyla Afyon’da gerçekleştirilen çalıştayda, 24 Haziran seçimlerinde alınan başarısızlık nedenlerinden birinci sırada; il başkanlarının, ilçe başkanlarının ve yöneticilerin görevlerini boşaltması, istifa eden il başkanı veya ilçe başkanlığı makamlarının yönetim kurullarında yapılan seçimlerde belirlenmesiyle bazı bölgelerde ikilik çıktığı, istifa eden yöneticilerin yerlerine yedek üyelerin gelmesiyle yönetimlerde tecrübeli yönetici zafiyet oluştuğu ve başarısızlığın en büyük nedeninin bu olduğu noktasında birleşilmişti. Ve bundan sonra yapılacak seçimlerde il ve ilçe başkanları ile yöneticilerin istifa etmemeleri yönünde ittifakla karar alınmıştı.

İSTİFA EDEN İL BAŞKANLARI ADETA CEZALANDIRILDI

İYİ Parti’de il başkanlıklarından istifa eden Denizli Kurucu İl Başkanı Yasin Öztürk ile geçtiğimiz hafta içerisinde istifa ederek AK Parti’ye geçen Manisa Kurucu İl Başkanı Tamer Akkal, 24 Haziran seçimlerinde seçilebilecekleri sırada listelerde yer alarak milletvekili seçilmişlerdi. Diğer illerde istifa eden il başkanları ile milletvekilliği aday listesinde 4. sırada yer verilen parti Kurucular Kurulu Üyesi  ve Bursa Kurucu İl Başkanı Yüksel Yılmaz, milletvekilliği aday listelerinde seçilemeyecekleri sıralara konarak adeta cezalandırıldılar.

REVZİYON KARARIYLA YÖNETİCİLERE İSTİFA TAVSİYESİ

Hatta bizzat Meral Akşener istifa eden il başkanlarını “giden otobüsten atlayan kaptanlar” olarak değerlendirmişti. 30 Ağustos tarihinde teşkilatlara Koray Aydın imzalı bir genelge gönderilmiş, revizyon kapsamında yönetim kurullarının yeniden yapılandırılacağı belirtilerek il başkanlarının yönetim kurulları ile birlikte istifa etmeleri tavsiye edilmişti.

Daha sonra ilçe başkanları ve yönetim kurulları da istifa ettirilerek yönetim kurullarında adaylık istifaları ile boşalan koltukların doldurulması ve seçim sürecinde gayret gösteren gönüllülerin yönetim kurullarında yer alması sağlanmıştı. Yine revizyon kararı alınırken genel merkez yöneticileri tarafından üstüne basıla basıla yerel yönetimler seçiminde belediye başkanı, belediye meclis üyesi, büyükşehir olmayan illerde il genel meclisi üyesi adayı olmayı düşünenlerin yeni yönetimlerde görev almaması gerektiği ifade edilmişti.

Bu arada İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, Bursa İl Teşkilatını ziyaretinde yaptığı açıklamada parti il ve 17 ilçe başkanı ve yöneticileriyle yaptığı toplantıda, belediye başkanı ve belediye meclis üyesi adayı olacakların il ve ilçe yönetimlerine girmemelerini ve adaylık sürecini beklemelerini söylemişti.

İYİ PARTİ’DE, BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ ADAY ADAYLIĞI BAŞVURU ÜCRETLERİ

İYİ Parti Genel Merkezi’nin teşkilatlara gönderdiği Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyeliği aday adayı başvuru ücretleri, belediye nüfusuna göre 1.000.-  TL ile 2.000.- TL arasında.

Nüfusu 100.000’in üzerinde olan belediyeler için    2.000.- TL

Nüfusu 50.000 – 100000 arası olan belediyeler için 1.500.- TL

Nüfusu 50.000’in altında olan belediyeler için          1.000.- TL ücret belirlenmişti.

YSK’nın belirlediği yasal süre içerisinde istifa ederek Belediye meclisine aday adayı olacak parti üyelerinin, partinin belirlediği adaylık müracaatı süresinde partiye adaylık ücretlerini yatırmaları gerekiyordu. Oysa şimdi aday olan parti yöneticilerinin bu ücreti ödeyip ödemedikleri ve aday adaylığı müracaatı yapıp yapmadıkları parti üyeleri arasında tartışma konusu oldu.

YÖNETİCİLERE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

CHP ile yapılan yerel seçim ittifakı kapsamında belediye başkanı adayı CHP’ye bırakılan yerlerde birinci sıra belediye meclisi adaylıklarının İYİ Parti’ye bırakılacak olması ve birinci sıradan belediye meclisi üyesi olanların belediye başkanlığını millet ittifakının kazanması durumunda belediye başkan yardımcısı olacak olmasının cazibesi ile il ve ilçe yönetim kurulu üyelerinden bir çok istifa gelmesi üzerine teşkilatlarda tepkiler oluşmaya başladı.

Yasal süresi olan 1 Aralık 2018 tarihinde istifa etmemiş olanların bugün istifa ediyor olmasına, hem de revizyon ‘kararında kesinlikle yönetimlerde görev alınmasın’ denmesine rağmen istifa ediyor olmasına teşkilatlardan tepki gösteriliyor.

CHP parti tüzüğü, belediye meclisine aday olmak için parti üyeliğini zorunlu kıldığı için İYİ Parti adına listelerde yer verilecek isimlerin İYİ Parti’den istifa edip CHP üyesi olmaları gerekiyor.

İYİ PARTİ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

İYİ Parti tüzüğüne göre partiden istifa edip bir başka partiden aday olarak o partiye üye olanlar, meclise girse de, girmese de tekrar İYİ Parti’ye üye olduğunda üyelik haklarını kullanabilmeleri için üç ay bekleme süresi bulunuyor.

İYİ Parti’de Nisan 2019 tarihi itibarıyla şimdiden ilan edilen sürece göre il ve ilçelerde kongreler yapılacak ve il ve ilçe başkan ve yöneticileri seçilecek. Bu üç aylık süreçte yapılacak kongreler sırasında partiden meclis üyeliği için istifa eden yönetici ve üyeler, yönetim kurulu üyelikleri ve il ile ilçe başkanlıklarına aday olamayacaklar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.