MSB: ‘Yeni harekata gerek kalmadı!’

MSB: ‘Yeni harekata gerek kalmadı!’
23.10.2019
A+
A-

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; ABD’nin, PKK/YPG’nin güvenli bölgeden çekildiğini söylediği belirtildi ve “Yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın, gece yarısı yayımladığı altı maddelik açıklama şöyle:

  1. 17 Ekim 2019 tarihinde Fırat’ın doğusuna ilişkin Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılmış; bu kapsamda, Barış Pınarı Harekâtı’na (BPH) 120 saat ara verilmiş ve bugüne kadar tarafımızdan mutabakata varılan hususların yerine getirilmesinde gerekli hassasiyet gösterilmiştir.
  2. Sürenin sonunda ABD tarafından PKK/YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığı bildirilmiştir.
  3. 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de Sayın Cumhurbaşkanımız ile RF Devlet Başkanı arasında varılan mutabakat kapsamında bugünden itibaren RF ile müşterek çalışmalara başlanacaktır.
  4. BPH alanı dışındaki hudutlarımızın güvenliği ve YPG terör örgütü unsurlarının 30 km. dışına çıkarılmasına yönelik esasları da içeren anılan mutabakat çerçevesinde mevcut harekât alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır.
  5. Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek ve terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.
  6. Böylece bölgede bir barış koridoru oluşturmak suretiyle yerlerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine ve topraklarına dönmesi sağlanacaktır.

Milli Savunma Bakanlığı, aynı metnin İngilizcesini de yayımladı:

  1. Turkey and the United States reached an agreement on 17 October 2019 regarding the northeast of Syria and as stipulated by that agreement Operation Peace Spring was paused for 120 hours. We have shown due sensitivity in fulfilling all the obligations we agreed to.
  2. At the end of the 120 hour period the United States announced that withdrawal of PKK/YPG from the area has been completed
  3. Within the scope of the agreement reached between the presidents of Turkey and the Russian Federation in Sochi on 22 October 2019 joint activities will start with the Russian Federation from Wednesday.
  4. The Sochi agreement includes articles upholding Turkey’s border security and withdrawal of YPG terrorist elements 30 km. away from our border. At this stage, there is no further need to conduct a new operation outside the present operation area.
  5. Turkey will never let a terror corridor be established to the south of her borders and our resolute fight against terrorism will continue.
  6. So by creating a peace corridor in the area, we will ensure the safe and voluntary return of displaced Syrian brothers and sisters to their homes and lands.

(Ciddigazete)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.