Türkay: Artan enflasyona karşı çözüm üretimde…

Türkay: Artan enflasyona karşı çözüm üretimde…
03.07.2018
A+
A-

Enflasyonun, artan kur baskısıyla son yılların en yüksek seviyesine çıkmasına, BUSİAD Başkanı Türkay, “Çözüm başta tarım ve sanayi olmak üzere üretimde” şeklinde yorum yaptı.

Son yılların en yüksek enflasyon oranının yakalandığı Haziran ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, “Bu rakamlar ekonominin sağlıklı işleyebilmesi için uygun ortam yaratmaktan uzaktır. Seçim de bittiğine göre acil çözümler alınması gerekmektedir” dedi.

BUSİAD Başkanı Türkay, “seçim belirsizliği ve öncesinde artan kur baskısının enflasyonu yukarı çekeceği bekleniyordu. Ancak artık belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte enflasyonda aşağı yönlü hareket bekliyoruz” diye konuştu. Türkay, şöyle devam etti:

“Yıllık yüzde 15,39’luk bir enflasyon oranı  ekonominin çarklarının işlemesini   yavaşlatır. O nedenle yeni hükümetin ilk işinin bu göstergeleri dikkate alarak  çarkları hızlandıracak çözümler üretmesi gerektiğini düşünüyoruz. Artık tarımın ne kadar değerli olduğu ortadadır. Tarımın desteklenerek üretim artışlarının sağlanması gerekmektedir.”

“Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarının sıkılaşma eğilimleri yükselen piyasa ekonomileri döviz kurlarında oynaklıklara yol açmaktadır. Risk primlerinin artışı, portföy girişlerindeki zayıflama , enflasyon ve cari açık gibi makro büyüklüklerin seyrine bağlı olarak yakın dönemde Türkiye ekonomisinin küresel oynaklıklara karşı daha hassas hale geleceği anlaşılmaktadır“ diyen Türkay, paranın maliyetinin artacağının ve tüm dünyada ulaşılması daha zor bir hale geleceğinin dikkate alınması gereğini  vurguladı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte düşüşe geçmesi beklenen enflasyondaki böylesine yüksek bir artışın, kur ve buna bağlı başta akaryakıt olmak üzere girdi maliyetlerini çok yukarılara çektiğini de kaydeden Türkay, “Mayıs ayında yüzde 12,15 olan enflasyon, 15.39’a çıkıyorsa, üretimi artıracak, maliyetleri düşürecek tedbirlerin de aynı oranda güçlü olması gereklidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.