Peki, bu virüs fırsat olabilir mi?

Peki, bu virüs fırsat olabilir mi?
21.04.2020
A+
A-

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs ekonomik olarak da birçok ülkeyi etkiledi. Tabi ki ülkemizde de  ekonomik tedbirler alınmasına ve ekonomik istikrar paketi açıklanmasına rağmen; sonrası hakkında yeni dünya düzeni ve ülkemizin durumu birçok varsayıma gebe.

Dolayısıyla aklımıza şu soruyu getiriyor; bu virüs fırsat olabilir mi?

Özellikle geçmiş yıllarda Çin’e karşı pazar payı kaybettiğimiz tekstilde ülkemizin yükselen bir değer olması kaçınılmazdır. Bunun yanında otomotiv sektöründeki Çin kaynaklı aksaklıklar, sektörün dünya genelinde yavaşlamasına neden olmuştur.

Ve şüphesiz ki dünya bunun farkındadır. Böyle bir olgu, sektörün doğasına aykırı olduğu için uzun vadede otomotiv parçası üretiminde ülkemize daha çok görev düşmesi kaçınılmaz diye düşünebiliriz. Üç kıtaya yakınlığımız, denizlerle çevrili olmamız ve otomotiv sektöründe beşeri sermayesi yüksek insan kaynağımız sayesinde ülkemiz yeni fırsat ve yatırımlara uzun vadede göz kırpmaktadır.

Ayrıca küçük ev aletleri ve aksesuarları sektörü de ülkemizdeki hijyen koşullarının yüksek olması nedeniyle, Çin’den ayrılan üreticilerin Avrupa pazarına oldukça yakın ülkemizi seçmesinde belirleyici olacaktır.

Ülkemiz aslında iç tüketime bağlı olarak büyüyen bir ülkedir. İç tüketimin düşmesi, hele ki ani bir şekilde frenlenmesi, ekonomik büyümeyi yüksek düzeyde sarsma ihtimaline sahiptir.

Aynı zamanda iş gücünü destekleyici önlemlerin ileriki safhalarda alınması corona virüsünden kaynaklanan etkileri bir nebze de olsa yavaşlatacaktır.

Öncelikle işsizlik fonunda biriken miktar bu yolda kullanılmalı, yeni teşvik ve tedbir paketleri dizayn edilmelidir. İşsizlerin veya virüs dolayısıyla işini kaybedenlerin gelirlerinin artırılarak tüketimlerinin devamlılığının sağlanması, corona virüsü ile ekonomik anlamda mücadelede bir mihenk taşı olacaktır.

Özetle, corona virüsü kısa vadede bir tehdit olarak görülse de uzun vadede ülkemiz açısından bir fırsat oluşturabilecektir. Bu fırsatlardan yararlanmak için kısa vadede iç tüketimin ani bir yavaşlamaya ve hatta duruşa maruz kalmaması gerekmektedir.

Hem içeride, hem dışarıda tüm dünyada etkisini gösteren ve ekonomileri domino taşı gibi yıkıp geçiren virüs, dönemin koşullarını ve ihtiyaçlarının tespitini yapabilen ülkelerin fırsatı olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.