Paris’te Sarı Yeleklilerin gösterileri sürüyor

08.12.2018
A+
A-

Fransa’nın başkenti Paris’te Sarı Yelekliler’in protestoları sürüyor. Fransa İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, ülke genelinde gözaltına alınan “sarı yelekli” sayısının 700’e yükseldiğini açıkladı.

Fransa’nın başkenti Paris’te Sarı Yelekliler’in günlerdir süren protesto gösterisi sürüyor. Yapılan son açıklamada 700 kişinin gözaltına alındığı bildirilirken, protestolar Belçika ve Hollanda’ya da sıçradı.

Paris’te Sarı Yeleklilerin günlerdir beklenen protestoları başladı. Sarı Yelekliler, Cumhurbaşkanı Macron aleyhine sloganlar atıyor.

Fransa’nın başkenti Paris’teki Champs- Elysees Caddesi’nde polis “Sarı Yeleklilere” biber gazıyla müdahale etmeye başladı.

GÖZALTI SAYISI 700’E YÜKSELDİ

Fransa İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, ülke genelinde gözaltına alınan “sarı yelekli” sayısının 700’e yükseldiğini açıkladı. France 2 televizyon kanalına konuşan Lunez, ülke genelinde 31 bin kişinin gösterilere katıldığını duyurdu. Lunez, Fransa genelinde 700’den fazla kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Fransa’nın başkenti Paris’te Sarı Yeleklilerin düzenleyeceği gösteri öncesi 317 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, “sarı yeleklilerin” başkent Paris’teki gösterisinde şu ana kadar 514 kişinin gözaltına alındığını, 211 kişinin ise tutuklandığını duyurdu.

BAŞBAKAN PHILIPE’TEN GÖZALTI AÇIKLAMASI

Sarı yeleklilerin” gösterilerine ilişkin basına açıklamalarda bulunan Philippe, Paris’te gözaltı sayısının 514’e ulaştığını, 211 kişinin ise tutuklandığını belirtti.

Akaryakıt zamları ve kötüleşen ekonomik koşulları protesto eden “sarı yelekliler”, sabahın erken saatlerinde Champs-Elysees Caddesi’ne gelmeye başladı.

Polis, göstericilerin üst aramasını yaptıktan sonra caddeye girmesine izin verirken, polis ile eylemciler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Paris’te açıklama yaptı. Gün boyunca geçmiş eylemlere göre daha yoğun kontrol ve direkt müdahale olacağını belirtti.

Geçen haftaki şiddet olayların tekrarlanmaması için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ülke genelinde 89 bin polis görevlendirildi. Paris’i ise 8 bin polis ile 12 zırhlı araç koruyor.

Paris’in sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak. Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı da kapalı kalmaya devam edecek.

Paris’teki eylemler nedeniyle 30 civarında metro hattı durdurulurken, Champs-Elysees Bulvarı’nın çevresindeki birçok yol ve cadde trafiğe kapalı olacak.

“ATEŞLİ SİLAHLAR DAĞITILABİLİR”

Öte yandan Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux radikal güçlerin protesto hareketini kullanarak hükümeti devirme girişiminde bulunabileceklerini iddia etti. Griveaux “Ateşli silahların dağıtılabileceğini biliyoruz” dedi.

Le Parisien gazetesine konuşan Griveaux, ‘Sarı Yeleklerin cumhurbaşkanının ikame ettiği Elysee Sarayı’na yürüme planıyla ne amaçlıyor’ olabilecekleri sorusu üzerine şunları söyledi:

“Bu kesinlikle organize. Politize ve radikal unsurlar bu hareketi kullanılacak bir araca dönüştürmek istiyor. Hükümeti devirmek istiyorlar.”

İstihbarat ajanlarının protestolar sırasında ateşli silahların yasadışı biçimde dağıtılması ihtimalinin farkında olduğundan söz eden Griveaux, ne yapsalar durduramadıkları protestolarla ilgili ‘gerçek göstericilere’ bundan sonraki eylemlere katılmaktan geri durmaları çağrısı da yaptı:

“Ateşli silahların dağıtılabileceğini biliyoruz… Gerçek ‘Sarı Yelekler’ bunlara canlı kalkan olmamalı. Protestolarda hazır bulunanlar polisin kimseyi gözaltına almasına izin vermiyor. Dolayısıyla herkese sorumlu davranma çağrısı yapıyoruz. Benim tavsiyem bu yönde.”

Griveaux’nün açıklamalarından önce Fransa medyasında yarın düzenlenecek protestoların görülmemiş bir şiddete sahne olabileceği, zira hem radikalleşmiş aşırı sağ hem de aşırı soldan unsurların provokasyonla olayları çığrından çıkarabileceğine dair iddialar yer almıştı.

BELÇİKA’DA 50 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Belçika’nın başkenti Brüksel’de gösteri düzenleyen yüzlerce “sarı yelekli”, Avrupa Birliği (AB) kurumlarına doğru yürümeye başladı. Brüksel’in merkezi Arts-Loi’da toplanan göstericiler, AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun bulunduğu Schuman bölgesine doğru yürümeye başladı. AB Konseyi binası yakınlarında “sarı yelekliler” ve polis karşı karşıya geldi. Polis, bölgede yoğun güvenlik önemleri alırken, binaların yakınlarında bulunan sokakların girişlerini dikenli tellerle çevirdi.

Brüksel’de Park metro istasyonu ve Reyers Centre tüneli kapatıldı. Gösteriler başlamadan önce Brüksel polisi, 50 kişiyi gözaltına almıştı.

HOLLANDA’DA BAŞBAKAN’A ‘İSTİFA’ ÇAĞRISI

Hollanda’da “sarı yelekliler” yoğunluklu olarak Lahey, Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde toplanarak hükümetin istifasını istedi.”Rutte istifa” ve “Rutte defol git” sloganları atan Hollandalı “sarı yelekliler” Başbakan Mark Rutte’nin istifasını talep etti.

Genellikle ülkedeki aşırı sağcı grupların çağrısı üzerine toplanan “sarı yelekliler”, gösterilerde Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı, emeklilik yaşı, sağlık ve eğitimdeki pahalılık ve göçmen sorunu gibi konularda hükümetin politikalarını eleştirdi.

Lahey’de meclis önünde toplanan eylemciler, Başbakan Rutte’nin bizzat gelip kendileriyle görüşmesini talep etti.

Rotterdam’da ise Erasmus köprüsünde yaklaşık 150 “sarı yelekli” bir araya geldi.

GÖSTERİLERE 244 BİN KİŞİ KATILDI

Protestoların ilk gününde, İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yaptığı yazılı açıklamada, ülke genelinde 2 binden fazla noktada düzenlenen gösterilere yaklaşık 244 bin kişinin katıldığını belirtmiş, çıkan olaylarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 106 kişinin yaralandığını ve 38 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Castaner, bir protestocunun hayatını kaybetmesinin ardından eylemleri başlatan Jacline Mouraud’unun ‘sorumluluklarını üstlenmesini’ gerektiğini açıklamış, Jacline Mouraud ise hükümeti ölümden sorumlu olmakla suçlamıştı.

Fransız araçlarında kullanılan dizelin fiyatları son 1 yılda ayda yüzde 23 arttı. Bu 2000’lerin başından beri en yüksek rakam olarak değerlendirildi.

Jacline Mouraud adlı bir kadının, sosyal medya üzerinden hükümeti eleştirdiği bir video paylaşması, milyonlar tarafından izlenmiş ve sonrasında gösteriler başlamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, ilk günlerde yaptığı açıklamada, protestoları normal karşıladığını ancak bu sorunun gösterilerle değil diyalogla çözülebileceğini söyleyerek, hedeflerinin fosil yakıtlara daha fazla vergi koymak olduğunu söylemiş, şehirdeki hava kirliliğini artıran taşıtlar yerine elektrikli araçlar almak isteyenlere yardımlarda bulunduklarını ifade etmişti.

Sarı yelekliler Facebook üzerinden Fransız halkına mesajı:

“Halka hitap ediyoruz! Fırtınadan önce sessizlik! Benzin, mazot, yemek & ilaç stoklayın. 10 Aralık her şeyi engelleyeceğiz. Ne zaman istediklerimiz yapılırsa o zaman duracağız. Bizi salak yerine koymayı bırakın. Yaşamak istiyoruz hayatta kalmak değil. 10 Aralık’ta bizlere katılın. Hiç bir okul, kamu yönetimi, mağaza açık olmayacak. Havalimanlarının, büroların, geniş alanların giriş ve çıkışlarını engelleyeceğiz. Ya bize katılın ya da evden çıkmayın”.

‘SARI YELEKLİLER’İN 42 TALEBİ ŞUNLAR:

  • Köylerde ve şehir merkezlerinde küçük esnaf korunsun. (Şehir merkezlerinin etrafında küçük ölçekli ticareti yok eden dev alışveriş merkezi inşaatlarına son verilsin) + şehir merkezlerinde bedava otoparklar kurulsun.
  • Konutlar için büyük bir ısı yalıtımı projesi (vatandaşa da tasarruf yaptıran bir ekoloji uygulaması).
  • BÜYÜKLER (McDonalds, Google, Amazon, Carrefour) BÜYÜK vergi ödesin, küçükler (zanaatkârlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler) küçük.
  • Herkes için aynı sosyal güvenlik sistemi (zanaatkârlar ve bireysel girişimciler de dahil). Serbest çalışanlar için ayrı sosyal güvenliğe [Bağ-Kur benzeri] son verilsin.
  • Emeklilik sistemi dayanışmacı ve sosyal kalsın. (Puanlı emeklilik hesabına hayır).
  • Akaryakıt zammına son.
  • 1200 avronun altında emeklilik maaşı olmasın.
  • Tüm seçilmişlerin maaşı ülkenin ortalama maaşıyla eşit olsun. Seyahat ve ulaşım harcamaları denetlensin, ancak zorunlu olanlar karşılansın. Yemek ve tatil kuponu hakları olsun.
  • Tüm Fransızların maaşları, aynı zamanda emeklilik maaşları ve sosyal yardımlar enflasyona endekslensin.
  • Fransa sanayi muhafaza edilsin; üretimin ülke dışına kaydırılmasına son verilsin. Sanayimizi korumak uzmanlığımızı ve işlerimizi korumak demektir.
  • Ülke dışı çalışanlar sistemine [AB üyesi ülke vatandaşlarının bir başka ülkede çalışmaya gönderilmesi – posted workers] son verilsin. Fransa topraklarında çalışan bir kişinin aynı maaş düzenine ve haklara sahip olmaması kabul edilemez. Fransa sınırları içinde çalışma hakkı olan herkes Fransız vatandaşlarıyla eşit olmalı ve o kişinin işvereni Fransız işverenlerle aynı vergileri ödemeli.
  • İş güvenliği hakkında: büyük şirketlerin sözleşmeli işçi çalıştırma hakkı sınırlandırılsın. Kadrolu çalışma hakkı istiyoruz.
  • Rekabet ve İstihdam İçin Vergi Kredisi [CICE – Büyük şirketler için vergi indirimi] kaldırılsın. Buradan elde edilecek kaynak (elektrikle çalışan arabaların aksine gerçekten ekolojik olan) hidrojenle çalışan araba üretimi için Fransa sanayiine aktarılsın.
  • Kemer sıkma politikalarına son. Hiçbir meşruiyeti olmayan borç faizlerinin ödemesi durdurulsun. Ödenmesi gereken borçlara kaynak olarak en fakir ve az varlıklı kesimin parasını almak yerine, 80 milyarlık vergi kaçakçılığının peşine düşülsün.
  • Zorunlu göç hareketlerinin sebeplerine çözüm üretilsin.
  • Sığınmacılara iyi davranılsın. Onlara barınak, güvenlik, temel gıda ve çocuklarına eğitim sağlamak bizim sorumluluğumuz.
  • Dünyanın birçok ülkesinde, sığınma talebine yanıt bekleyen kişiler için ağırlama kampları kurulması adına Birleşmiş Milletler’le işbirliği halinde çalışılsın.
  • Sığınma talebi reddedilenler ülkelerine gönderilsin.
  • Hakiki bir entegrasyon politikası uygulansın. Fransa’da yaşamak Fransız olmayı gerektirir (tamamlayana sertifika verilmek üzere Fransızca dil, Fransa tarihi ve vatandaşlık bilgisi dersleri verilsin).
  • Azami ücret ayda 15.000 avro olsun.
  • İşsizler için iş alanları açılsın.
  • Engellilere verilen mali ödeme artırılsın.
  • Kiralara sınırlama getirilsin. Daha çok sayıda makûl ücretli kiralık konut yapılsın (özellikle öğrenciler ve güvencesiz koşullarda çalışanlar için).
  • Fransa’ya ait mülklerin (baraj, havalimanı…) satışa çıkarılması yasaklansın.
  • Yargı, polis, jandarma ve orduya daha kapsamlı imkânlar sunulsun. Güvenlik güçlerine fazla mesai için ödeme yapılsın veya bunun karşılığı tatile çevrilebilsin.
  • Ücretli otoyollardan toplanan paranın tamamı Fransa’da otoyol ve yolların yapımına, bakımına ve güvenliğine yatırılsın.
  • Gaz ve elektrik ücretleri özelleştirmeler sonrasında artış gösterdi. Tekrar kamusallaştırılsın ve fiyatlar aşağı çekilmesi.
  • Küçük yerleşimlerdeki demiryolu hatlarının, postane şubelerinin ve ilkokul ve anaokullarının kapatılmasına son verilsin.
  • Yaşlı nüfusun hayat seviyesi yükseltilsin. Yaşlılar üzerinden para kazanılması yasaklansın. Gri altın [yaşlıların biriktirdiği para] devri kapandı. Gri refah çağı başlıyor.
  • Anaokulundan lise sona kadar hiçbir sınıfta öğrenci sayısı 25’i geçmesin.
  • Psikiyatrik desteğin yaygınlaşması için imkânlar sunulsun.
  • Halk oylaması anayasaya girsin. Her bireyin yasa teklifini sunabileceği, bağımsız bir teşkilatın denetiminde kolay anlaşılır ve etkili bir site kurulsun. Eğer söz konusu yasa teklifi 700 binin üzerinde imza toplarsa, Meclis bunu tartışıp, düzeltip, tasarı haline getirerek tüm Fransızların katılacağı bir halk oylamasına sunmakla yükümlü olsun.
  • Cumhurbaşkanlığı görev süresi yeniden 7 yıla çıkarılsın [cumhurbaşkanının görev süresi, milletvekili görev süresine tekabül etmesi ve bu sayede yasama ve yürütmenin farklı siyasi görüşler tarafından kutuplaşmasını engellemek gerekçesiyle 2000 yılında 7 yıldan 5 yıla indirilmişti]. (Cumhurbaşkanının seçiminden iki yıl sonra milletvekili seçimlerinin düzenlenmesi cumhurbaşkanının yürüttüğü siyasete bir memnuniyet veya memnuniyetsizlik mesajı verilmesini sağlıyordu. Bu da halkın sesini duyurmasına katkıda bulunuyordu.)
  • Emeklilik yaşı 60 olsun. Fizikî zorluk içeren mesleklerde (inşaat işçiliği, mezbaha işçiliği gibi) çalışan herkes için ise 55 olarak belirlensin.
  • 6 yaşındaki bir çocuk tek başına kendi bakımını üstlenemeyeceğinden, çocuklar 10 yaşına girene kadar geçerli olmak üzere çocuk bakımı için parasal destek sistemi geri getirilsin.
  • Ticari malların dolaşımı demir yollarıyla sağlansın.
  • Vergilerde stopaj sistemine son verilsin.
  • Eski cumhurbaşkanlarına ömür boyu ödenek uygulamasına son verilsin.
  • Banka kartıyla ödeme yapıldığında esnafa ek vergi uygulanmasın.
  • Gemi yakıtlarına ve kerosene vergi getirilsin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.