Op. Dr. Candan: Diz ağrıları protezle giderilebilir

27.09.2018
A+
A-

Diz ağrıları genel olarak kireçlenmeye ya da bazı romatizmal hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüzde gelişen cerrahi teknikler ve teknolojinin olanaklarıyla uygulanan diz protezi ameliyatı ile bu ağrılardan kurtulmak mümkün.

Diz ağrılarının daha çok ilerleyen yaşlarda ortaya çıktığını belirten Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, protez ameliyatı ile hastanın yeniden ağrısız bir şekilde günlük aktivitelerini yapabileceğini söyledi.

Bütün eklemlerimizde olduğu gibi, diz eklemimizi oluşturan kemiklerin üzeri de, hareket sırasında kemiklerin birbirine sürtmesini engelleyen kıkırdak denilen doku ile kaplıdır. Kıkırdak ağrısız bir şekilde hareketin gerçekleştirilmesini sağlar. Ancak bu kıkırdağın ileri derecede yıpranması ile dizdeki hareketler kısıtlanır ve ağrı hissedilmeye başlar. İleri derecedeki ağrılar diz protezi ameliyatı ile giderilebilir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, diz eklemi kıkırdağının ileri derecede yıprandığı kişilerde, diz eklem hareketlerinin kısıtlandığını ve ağrılı bir dönem yaşanabileceğini söyledi.

Kireçlenmeye ya da bazı romatizmal hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan diz ağrılarının, daha çok ilerleyen yaşlarda ortaya çıktığını ifade eden Candan, “Bu ağrılar nedeniyle günlük en basit hareketleri bile yapmak zor olabilir. Örneğin merdiven inip çıkmak, yürümek ilerleyen dönemlerde hastayı epey zorlayabilir. Ancak günümüzde diz protezi ameliyatı sayesinde ağrılardan kurtulmak mümkün” dedi.

Yaşam kalitesi yükseliyor

Ameliyat ile yeniden ağrısız bir şekilde günlük aktivitelerin yapılabileceğini dile getiren Candan, uygulama ile diz eklemlerinin rahatlıkla hareket ettirebileceğine dikkat çekti.

Candan, bu şekilde hastaların yaşam kalitelerinin de yükseleceğini belirterek, “Diz protezi genellikle 60 yaş üzerindeki kişilerde gerekiyor. Ameliyat ile kişinin yürümesi ve dizini bükmesini kolaylaşır. Diz protezinin başarılı olması için teknik olarak iyi yerleştirilmesi oldukça önemlidir” diye konuştu.

Hastaların genel olarak diz protezi ameliyatından sonra ağrı hissedeceklerini ve bu nedenle korku yaşadıklarını belirten Candan, modern teknikler ve ilaçlarla bu ağrının tamamına yakınının önlenebildiğinin altını çizdi.

Hareket kısıtlaması yok

Hastanın ameliyattan sonra ertesi gün destekle yürüyebildiğini ifade eden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, “Kişi ameliyattan sonra 2 gün hastanede kalır. Bu süre boyunca hastaya fizik tedavi ve egzersizler yaptırılır, ağrısı kesilir. Taburcu olduktan iki hafta sonra dikişleri alınır. Dikişler alındıktan sonra da yıkanabilir. Hasta ameliyattan hemen sonra dizini kullanabilir, hareket kısıtlaması yoktur. Yaklaşık bir ay sonra tam olarak normal aktivitelerini yapmaya başlayabilir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.