Okul zili, vatandaşın cebini yakacak!

01.09.2019
A+
A-

CHP Genel Başkan yardımcısı Veli Ağbaba, ekonomik krizin çalışanlar ile birlikte ailelerini de etkisi altına almaya devam ettiğini söyledi.

CHP 2019-2020 eğitim-öğretim yılı öncesi kırtasiyeleri dolaşarak geçen eğitim öğretim yılı ile bu yılı karşılaştırdı. Araştırmanın sahibi ve CHP Genel Başkan yardımcısı Veli Ağbaba, “Kriz özellikle asgari ücretlinin çocuklarını etkilemeye devam ediyor. Okul malzemelerindeki zam oranı yüzde 60’lara kadar yükseldi” dedi. Ekonomik krizin çalışanlar ile birlikte ailelerini de etkisi altına almaya devam etmekte olduğunu belirten Ağbaba, şöyle devam etti:

“Enflasyonda yaşanan patlama ailelerin eğitim bütçesini de bir hayli etkilemiştir. Öğrencilerin en çok kullandığı eğitim malzemelerinde yaşanan fiyat artışı yüzde 60 oranına kadar yükselmiştir. Ailelerin cebindeki yangın ‘okul masrafları’ için büyümeye devam etti. Geçen yıla göre artış gösteren kırtasiye malzemeleri, ailelerin çocukları için daha fazla masraf yapmalarına neden olmuştur. Yani bir bakıma ekonomik kriz sadece mutfağımızı değil asgari ücret ile geçinen milyonlarca çalışanın okul çağındaki çocuklarını da etkilemiştir.”

Veli Ağbaba, 2018 yılının Eylül ayında ailelerin okul başlangıcı için yaptıkları masraf ortalama 350 lirayı bulurken, bu yıl okulların ilk başlangıcında ailelerin çocukları için yapması gereken masrafın ortalama 445 lirayı bulduğunu ifade etti.

Ağbaba, “Yani kırtasiye malzemelerinde geçen yıl yapılan toplam masrafta bu yıla göre yüzde 28 oranında artış meydana gelmiştir. 2 bin 20 lira asgari ücret ile geçinen bir ailenin ilkokul çağındaki tek bir çocuğu için bu yıl okul öncesi yapması gereken tutar 445 liradır” diye konuştu.

2018 yılı ile 2019 yılı arasında bir kıyaslama yapıldığında kırtasiye malzemelerinin her birinde ortalama yüzde 6 ile yüzde 60 oranında artış söz konusu olduğuna dikkat çeken Ağbaba, şunları anlattı: “Fiyat artışlarına bağlı olarak da ailelerin çocukları için yaptıkları harcama her bir kırtasiye ürünü için 2018 yılına göre en düşük ürün olan kurşun kalem yüzde 42 oranında artarak 1,75 liradan 2,50 liraya yükselmiştir. Ayrıca ilköğretim dışında öğrencilerin okul derslerine ek olarak kullandıkları yardımcı kaynaklarda da fahiş artışlar meydana gelmiştir.”

Asgari ücretle geçinen ailelerin 2018 yılında çocuklarının kırtasiye malzemeleri için yaptıkları harcama oranının 2019 yılına göre ortalama 95 lira artış gösterdiğini aktaran Ağbaba, “Türkiye’de kâğıt üretiminin durdurulması ve dışa bağımlılık neticesi kırtasiye fiyatlarının fahiş oranda artmasına sebep olmuştur. Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma neticesinde özellikle kırtasiye fiyatlarında yüksek artışlar meydana gelmiş, bu durum çalışanların mutfağını etkilediği kadar çocukları için yaptıkları okul masraflarını da yüksek oranda etkilemiştir” yorumunu yaptı.

KIRTASİYE UÇTU GİTTİ

Çarşı pazarda alış veriş yaparken zorlanan ailelerin okul masraflarında da zorlanacağını kaydeden CHP’li Veli Ağbaba, “Krizin etkileri çarşıda pazarda yakıcı bir şekilde hissedilirken, çalışanların çocukları için yaptıkları okul masrafları çok görünür olmasa da aileleri bir hayli etkilemiş durumdadır. Kriz en nihayetinde çalışanların mutfağını etkilediği kadar çocuklarını da etkilemiştir ve etkilemeye devam etmektedir. Ekonomik krizin farklı evrelerde devam ettiği günümüzde eğitim masraflarının artması dar gelirli yurttaşların çocuklarının eğitim ve öğretim sürecinde gelecek dönemler de zor zamanlar geçireceğinin göstergesidir” şeklinde sözlerini tamamladı.

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.