Muhalefet seçim istiyor ama…

Muhalefet seçim istiyor ama…
23.10.2020
A+
A-

Anayasa Mahkemesi’yle başlayan tartışmalar askıda ekmek ve son olarak İYİ Parti içerisindeki yaşananlar muhalefeti daha da hırslandırmış olacak ki, “Biz istemiyoruz, millet erken seçim istiyor” söylemiyle iktidara erken seçim çağrısı yapmaya başladılar.

Gazeteci olarak yakından takip ettiğim CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’i Halk TV’de dinleyince erken seçim konusunda anket sonuçlarını öne sürerek Cumhur İttifakının yüzde 40’ları zor bulduğunu söyledi ama Millet İttifakının TBMM’de ve Cumhurbaşkanlığı konusunda ne kadar oy alacağı konusunda fikir beyan etmedi.

İYİ Parti’de yaşananlar konusunda CHP Meral Akşener’e sahip çıkarken, İYİ Parti yöneticileri Millet İttifakının devam edip etmeyeceği konusunda yetkili kurullarının kararına bağlı olduklarını söylüyorlar. Kısacası İYİ Parti, olası bir erken seçimde sandığa ittifakla mı, yoksa yalnız mı gidecek şimdilik belli değil, net bir açıklama yok.

İYİ Parti’nin son kurultayından bu güne kadar takındığı durum aslında şu an en çok CHP’yi kaygılandırıyor diyebiliriz. Çünkü tek başlarına seçime katıldıklarında anket sonuçları Cumhur İttifakının yeniden iktidar olacağını gösteriyor; o yüzdendir ki CHP, “Biz değil, Millet istiyor seçimi” söyleminde bulunuyor diye düşünüyorum.

İYİ Parti içerisinde yaşananlar mahkemeye kadar gitti ama mahkemeden çıkacak karar eğer İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ lehine çıkarsa, FETÖ tartışmaları Ergenekon tartışmalarına kadar gidecek gibi görünüyor. Bu arada İYİ Parti lideri Akşener’in Türkçe Olimpiyatlarında yaptığı konuşma internette paylaşılmaya başlandı. Akşener krize anında müdahale etmesi gerekirken geç kaldı. Bir tarafta İstanbul il başkanı, diğer tarafta İstanbul milletvekili ve krizin mahkemeye kadar gitmesi, bir başka hata olarak yorumlanıyor. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise telefonla katıldığı bir TV programında söyledikleriyle krizin üstüne adeta tüy dikti. İYİ Parti’nin içine kapanıp sorunu en kısa zamanda halletmesi ve tarafları aynı masa etrafında toplaması gerekiyor. Aksi halde sosyal medya üzerinden devam eden karşılıklı paylaşımlar daha da yıkıcı olacağa benziyor.

Son anketlerde gözlerden kaçan ayrıntıları unutmayalım; sadece ittifakların oy oranıyla son sonuçları değerlendirmek bindiğin dalı kesmek gibi olacaktır. Anketlerde her iki ittifakın yüzde ellinin üzerine çıkamadığını şimdilik kimse söylemese de, Cumhurbaşkanlığı seçiminde olası bir ikinci tur yaşanırsa ne olur veya güçlendirilmiş daraltılmış bölge sistemiyle seçime gidilirse ne olur?

Şu an tüm anketlerde Ak Parti yüzde 30’un üzerinde olduğuna göre eğer MHP ile ittifak yaparsa ki bu konuda bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Çünkü MHP lideri, Cumhurbaşkanı adaylarının 2023’de Recep Tayyip Erdoğan olacağını alenen söyledi. Yüzde 40’lara varan bir oy oranıyla Cumhur ittifakı, TBMM’de yüzde 60’a yakın sandalye kazanma şansına sahip olacak demektir, eğer Millet İttifakı devam etmezse.

Erken seçim olması halinde HDP anahtar parti konumunu hala koruyor. Son yerel seçimlerde AK Parti’nin belediyelerini kaybedilmesinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere etkili olmuştu ama İYİ Parti; HDP için sorun. Diğer taraftan ise HDP, İYİ Parti için sorun. Demokrasi bloğunda nasıl çare bulunur doğrusu merak konusu.

Muhalefet partilerinin tamamına yakının kendi içlerindeki sorunları da şimdilik gündeme taşınmıyor fakat yakında erken seçim istediklerinde mutlaka gündeme taşınacaktır, özellikle Cumhurbaşkanı adayları konusunda…

Bekleyip görelim.

Her söyleyeni dinle

Ol söyleteni anla

Hoş eyle kabul canla

Mevlâ görelim neyler

Neylerse güzel eyler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.